Duminică,
23.06.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Caragiale e cu noi. Inca

Am fost la festival. Am văzut spectacole multe. Unele foarte bune, altele mai slabe. Unele interesante, altele mai puţin. Unele controversate, altele nu. Iar altele, de duzină, nici prea-prea, nici foarte-foarte. După o ediţie cu spectacolele a doi dintre cei mai apreciaţi regizori la nivel mondial, Peter Brook şi Eugenio Barba, chiar dacă am avut acces doar la cel de-al doilea, mă declar mulţumit. Însă nu întotdeauna ţinta la care ajungi e şi ţinta drumului tău. Parcă spunea cineva odată cum că ţinta ar fi chiar parcurgerea drumului. Şi, când asta nu reuşeşte să te enerveze, zău că te poate chiar distra. După regula „rău cu rău, da’ mai rău fără rău”. O să vedeţi despre ce-i vorba...
Mă aflam într-un autobuz pus la dispoziţia Teatrului din Sibiu pentru a transporta spectatorii la un spectacol dintr-o hală dezafectată. Se pune în mişcare, în jur e bună dispoziţie, zâmbete, discuţii, personalităţi, de la un ex-ministru până la oameni grei de cultură, toate bune şi frumoase. Stăteam lângă cabina şoferului. Mai o vorbă, mai o glumă şi încep să observ micile acareturi care făceau ca acel şofer să aibă o cabină personalizată şi accesorizată. Prima dată observ un semn pe care scrie „NU INSISTAŢI, SUNT NERVOS”. Încep să râd, râd şi cei din jur şi mă întind să văd ce ne mai comunică, prin abţibilduri lipite pe geam, ’nea şoferu’. Cercetez şi văd alt semn: „LOC DE DAT CU CAPUL”. „Ia uite, are şi umor”, îmi zic, după care văd mai jos o imitaţie de plăcuţă de înmatriculare, pe care scrie „EU”, că doar e şofer european, şi numele, mare: „GEORGE”. Mai la dreapta puţin, un fanion cu nişte câini roşii, apoi doi peşti ce conţin reclame la firme de pescuit. Rămân năucit de abundenţa de informaţii cu care mă bombardează ’nea George prin doar câteva semne lipite pe cabină. Deja ştiu despre el mult mai mult decât aveam nevoie: George e şofer „nervos”, pescar dinamovist şi glumeţ. Simt că-l cunosc de-o viaţă. Asta până când văd că opreşte lângă nişte oameni şi intră în vorbă cu ei. Văd că un om dintre cei de pe trotuar îşi pune mânile-n cap, gesticulează apoi amplu şi realizez, de fapt, ce ni se-ntâmplă: ’nea George nu ştie unde ne duce. Ne punem şi noi mâinile-n cap şi vedem că ajungem la o fundătură. ’Nea George, ce să facă?, se-apucă şi dă cu spatele. Un autobuz plin cu oameni, mergând cu spatele pe o stradă îngustă, cu maşini parcate pe ambele margini. Nu pot decât să râd, să savurez tot ce se întâmplă şi s-o iau ca pe o experienţă cu adevărat purificatoare prin râs. Ocoleşte ’nea George, întoarce maşina, iar ocoleşte, iar întoarce maşina şi, când vede că nu răzbeşte nicicum – afară era întuneric deja –, începe să strige, doar-doar l-o ajuta cineva care ştie pe unde-i sala de spectacole. Ajunge-n intersecţie, se uită-n stânga, se uită-n dreapta şi strigă: „Pe undeee!??”. Nimeni nu ştie, străzile-s înguste şi arată la fel. Unii spun „la dreapta”, alţii spun „la stânga”, ca-n politică. Unii se enervează, alţii se îngrijorează, alţii nici nu ştiu ce se întâmplă. Mă uit la toată scena ca la teatru şi mor de râs. O luăm la întâmplare şi iar ajungem la răscruce. Inevitabil, se întoarce către noi şi strigă prin geam, printre abţibildurile dragi lui: „Pe undeeeee!!???”...
Într-un final, după un drum de trei ori mai lung şi de trei ori mai distractiv, vedem intrarea şi mulţimea de oameni din faţă. În aplauzele spectatorilor-pasageri, ’nea George mai-mai să ne bage-ntr-un gard, aşa, ca de rămas bun. Nici nu mai contează ce spectacol am văzut. În autobuz m-am distrat mult mai bine. În definitiv, când vezi tot ce se întâmplă, mai poţi să faci altceva în ţara asta decât să râzi până cazi pe spate?

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 403

Comentarii

1 comentarii

Om Bun

Acum 14 ani

Bine ba Curtean, stai jos!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus