Joi,
28.10.2021
Cer Senin
Acum
-4°C

Impozitarea proprietatilor

Dacă în perioada comunistă, românii nu aveau voie să deţină mai multe proprietăţi pentru că toţi erau egali în faţa Partidului Comunist, după revoluţie, economia capitalistă a făcut ca oameni cu dare de mână să investească în imobiliare. Impozitele pe clădiri au început să crească  de la an la an. Astfel, în anul 2002, Guvernul Năstase aflat la putere obligă pe toţi proprietarii care deţin mai multe proprietăţi, altele decât cele închiriate, la plata unui impozit majorat cu:
    15% pentru prima clădire, în afara celei de la adresa de domiciliu
    50% pentru cea de a doua clădire, în afara celei de la adresa de domiciliu
    75% pentru cea de a treia clădire, în afara celei de la adresa de domiciliu
    100% pentru cea de a patra clădire şi următoarele, în afara celei de la adresa de domiciliu.
Această majorare a impozitului se aplică şi în prezent, potrivit art.252 din Codul Fiscal care spune că impozitul pe proprietate este de 0,1% din valoarea propriu zisă a proprietaţii, dar în cel mai bun caz, 25-35% din valoarea de piaţă. Asta face ca impozitul real al unei proprietăţi să fie, în loc de  0,1%, maxim 0,03-0,04%.

Anul 2010. Avem un guvern de centru - dreapta care în acest moment ar trebui să încurajeze proprietatea privată, nu să o descurajeze prin supraimpozitare. Trebuie să ţină cont şi de faptul că achizitionarea de clădiri în scopul închirierii reprezintă şi o formă de protejare a economiei care nu trebuie descurajată.
Dar, începând cu data de 1 Iunie, pentru a menţine în limitele deficitului bugetar agreat cu Fondul Monetar Internațional, Guvernul Boc modifică Codul Fiscal a doua oară în acesta an şi pe lângă alte măsuri de reducere a veniturilor şi creştere a taxelor şi impozitelor la maximul posibil, obligă toţi proprietari care deţin mai multe clădiri, altele decât cele închiriate, la plata unui impozit majorat:
    cu 30% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
    cu 100% pentru cea de-a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
    cu 200% pentru cea de-a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu, alte măsuri menite să aduce cât mai mulţi bani la buget statului.
De noile valori de impozitare nu vor scăpa nici persoanele care au beneficiat de reducerea de 10% pentru achitarea impozitului integral până la 31 martie 2010. Pentru a pune în practică această impozitare, Guvernul Boc trebuie în primul rând să schimbe actualul sistem de impozitare  pentru a elimina distorsiunile existente prin diferenţierea impozitului în funcţie de proprietar, persoană fizică sau persoană juridică. În acest moment, persoanele fizice plătesc pentru spaţii comerciale impozite de câteva zeci de ori mai mici decât o persoana juridică, ceea ce nu este corect.
Impozitarea suplimentară a celei de-a doua proprietăţi poate fi aplicată la nivelul întregii ţări, dar numărul celor care au doua proprietăţi sau mai multe este sub 3% din totalul de 8 milioane de locuinţe, aşa că efectul de încasare va duce la o creştere cu maximum 3% a sumelor colectate astăzi.
Prin această majorare de impozit, Guvernul estimează că va aduce la buget aproape 45,9 milioane lei în 2010, 95 milioane lei, în 2011, 100,7 milioane lei ,n 2012şsi 109,5 milioane lei în 2013, adică un total de total de 351,1 milioane lei.

În oraşul Sibiu, la ora actuală, pentru un apartament de 2 camere situat pe B-dul Mihai Viteazul, la o suprafaţă de 60,15 mp+ 3 mp pivniţă, proprietarul care are domiciliul acolo achită un impozit anual de 123 lei. Dacă această locuinţă este a doua proprietate şi nu este închiriată, impozitul va creşte la circa 141 lei, cu 15%, iar cu 30% la aproape 160 lei.
Dacă e a treia proprietate, birul va fi de 212 lei, comparativ cu 161 lei în prezent. Începând cu proprietatea a patra, impozitul se va ridica la 325 lei, faţă de circa 189 acum.

Soluţie pentru Guvernul Boc poate fi, o majorare  a impozitului la toate proprietăţile cu un  procent de  5-10 % şi cu cel putin 50% în cazul clădirilor cu performanţe energetice de clasa C, D sau E.
Soluţie pentru cei care vor să ocolească noul impozit este să încheie un contract de închiriere a celei de-a doua sau a treia locuinţe. Astfel, nu va mai fi obligată să achite impozitul pe clădiri în schimb vor achita impozitul pe chirie care este mult mai mic şi în funcţie de suma declarată la Administraţia Financiară.

 

Comentarii

1 comentarii

Hermann

Acum 11 ani

Din anul 2007 ,codul fiscal prevedea ca daca locuintele sunt dobandite prin mostenire nu se aplica impozitul suplimentar. Era o treaba corecta pentru ca daca detin 3\8 dintr-o locuinta in care sta unul din parintii mei nu pot sa -mi inchiriez doar partea mea
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus