Vineri,
19.04.2024
Innorat
Acum
5°C

Robotii sibieni in Elvetia: locurile 35 si 42 din 46 de echipe

Cele două echipe sibiene care au reprezentat România la Concursul European de Robotică – Eurobot nu au reuşit mare lucru în competiţia internaţională. Cu toatea acestea, roboţii sibieni rămân cei mai buni din ţară.


Concursul internaţional Eurobor s-a desfăşurat la finalul lunii mai în Rapperswil-Jona, o localitate din Elveţia, în apropiere de Zurich. Ţara noastră a fost reprezentată de echipele Sibiu Robotics Team, Za Wolfes şi OVP, primele două fiind formate din studenţi ai Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii “Lucian Blaga”. Cele trei echipe au ajuns să reprezinte România la concursul european în urma concursului naţional, desfăşurat la Bucureşti, la Universitatea Politehnică. Universitatea "Lucian Blaga" s-a prezentat la concursul naţional cu cinci echipe: două de la Calculatoare, două de la Electronică Aplicată, şi una de la Emectromecanică. La finalul concursului ULBS a obţinut locul I şi locul III. Titlul de campioană a revenit echipei din anul III Calculatoare formată din studentii: Bogdan Bîrză,  Andrei Fogoroş, Marius Langa şi  Ovidiu Olteanu. Echipa anului II Electronică Aplicată, format din Gabriel Boeru, Nicolae Cocan,  Dinu Mihăilă, Alexandru Spătar şi Alexandru Suciu, cărora li s-a alăturat Cosmin Stoenescu din anul IV Calculatoare, s-a clasat pe locul III.


“Ca dascăli, visul nostru este acela de a avea cât mai mulţi astfel de studenţi. Studenţi care să umple laboratoarele nu doar pe parcursul orelor din program ci să-i „încurce” pe dascăli, solicitându-le acestora dubluri ale cheilor de la laboratoare pentru a face din acestea spaţii ale lor până noaptea târziu. Marele câştig adus de acest concurs, monopolizat în ultimii trei ani de echipele de studenţi de la Universitatea Lucian Blaga, este acela de a fi reuşit să creeze un centru de motivaţie şi interes printre studenţii specializărilor de Calculatoare, Electronică Aplicată şi Electromecanică. Interes şi motivaţie pentru şcoală, pentru actul de învăţare. Cu astfel de studenţi, probabil că nu ar mai fi nevoie de atâtea reforme în învăţământul românesc”, spune profesorul Ioan P. Mihu, unul din dascălii de la Inginerie care i-au îndrumat pe studenţi în construirea roboţilor.


Din păcate pentru studenţii sibieni, în Elveţia au dat peste adversari mult mai tari decât concurenţii pe care i-au înfruntat la Bucureşti. Astfel, în urma concursului cea mai bine clasată echipă a fost Za Wolfes, care a reuşit să adune 1350 de puncte, faţă de 29.600 de puncte cât a reuşit echipa franceză de pe primul loc. Sibiu Robotics Team, cea de-a două echipă sibiană s-a clasat pe locul 42, în vreme ce OVP, cea de-a treia echipă românească nu a reuşit decât 150 de puncte, robotul lor întâmpinând ceva probleme. Echipele sibiene au reuşit totuşi să depăşească echipe din ţări precum Italia, Ungaria, Rusia, Tunisia, Polonia, Finlanda şi Algeria.


Ce ştiu să facă


Echipele de studenţi au realizat roboţi autonomi care au avut de îndeplinit anumite sarcini: să culeagă cilindrii şi bile de diferite culori, din  locuri diferite ale unei mese de joc standardizate. Aceste obiecte trebuiau apoi depuse în magazii aflate la marginea mesei. Punctajul obţinut de concurenţii este funcţie de tipul, numărul şi culoarea obiectelor colectate. Proba este contra cronometru şi în plus robotul se afla în competiţie directa cu robotul echipei adverse, pe care trebuie sa-l evite.


“Studenţii au dobândit puterea de a nu se lăsa păcăliţi de multitudinea de tentaţii mondene şi de a căuta să fructifice la maximum, prin educaţie, perioada de viaţă pe care o petrec în universitate”, prof. Ioan P. Mihu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

bibliofil

Acum 13 ani

asta este, daca n-au vrut sa se duca cu robotul de facut laba pe ascuns....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus