Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
1°C

Sapte hale Balanta, sub sechestrul Fiscului

Fiscul va scoate la vânzare un teren de 16.000 metri pătraţi, cu şapte hale de producţie ale Balanţa SA, săptămâna viitoare, proprietăţi evaluate la un preţ minim de circa 4,7 milioane lei, fără TVA. Este una din cele mai spectaculoase licitaţii de vânzare a unor bunuri în dosare de executare silită, din ultimul timp. Este, tototdată, şi un semnal dat de către autorităţile fiscale, care au devenit în ultimele luni, mult mai drastice în demersurile de recuperare a datoriilor către stat. Scoaterea la vânzare a unui teren cu şapte hale industriale ale Balanţa vine după ce datoria către stat a producătorului de instrumente de măsură a ajuns la circa un milion de lei. Potrivit datelor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, la finele primului trimestru, Balanţa SA se afla pe locul 15 în topul datornicilor, cu o sumă datorată de circa un milion de lei. Datoria a crescut cu circa 300.000 de lei numai în perioada ianuarie-martie, a acestui an.
Licitaţia este programată de către Administraţia Financiară Sibiu în 18 iunie, moment până la care Balanţa mai poate efectua plata care să oprească licitaţia. Cei care vor să participe trebuie să plătească însă o garanţie de participare de circa 10 la sută din totalul valorii bunurilor vândute.
Balanţa SA este o firmă cotată pe piaţa Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti, unde are o capitalizare de circa 4,6 milioane lei, conform preţului acţiunii de la finele săptămânii trecute. Acţionarul majoritar este Eftimie Costeiu, care deţine 67,97 la sută din acţiuni. Asociaţia Balanţa-PAS controlează 17,6 la sută din acţiuni.
Conform datelor financiare de pe primul trimestru, Balanţa SA a înregistrat o pierdere brută de circa 580.000 lei. În aceeaşi perioadă a anului trecut, firma avea profit, circa 430.000 lei. Afacerile firmei au scăzut foarte mult în primul trimestru, comparativ cu perioada similară din 2009. Cifra de afaceri anunţată la finele lunii martie a acestui an este de aproape 700.000 lei, de mai mult de două ori mai puţin decât în martie 2009, când firma avea o cifră de afaceri de 1,6 milioane lei. Conform bilanţului, firma are datorii totale de 17 milioane lei şi creanţe de 1,3 milioane lei, la finele lui martie 2010.

În topul datornicilor din Sibiu continuă să se afle Agnitex SA, o firmă de la care statul are de recuperat mai bine de 3,7 milioane lei. În top, conform datelor de la finele primului trimestru al acestui an, se mai află Special SA, firmă care nu a mai reuşit să îşi plătească facturile la curent şi a intrat recent în insolvenţă. Special SA are o datorie către Bugetul General Consolidat de circa 3,23 milioane lei. Cu datorii mari mai figurează companiile Covtex Feizy Import & Export 98, Elite 95 sau Roti Trans. O altă companie de tradiţie a Sibiului, Bere Trei Stejari, este pe locul 17 în topul datornicilor, având de plătit aproape un milion de lei. Printre datornicii importanţi se mai numără Cochet SA, firma de mobilă Iugeşti SRL, Salconserv Mediaş, Deko Rame şi Universitatea Alma Mater. Aceasta din urmă are o datorie către stat de circa 450.000 lei, conform datelor Direcţiei judeţene de Finanţe Publice.

Numărul în creştere al datornicilor către stat este dublat de o intensificare a demersurilor fiscului în încercarea de recuperare a datoriilor. Conform Direcţiei de Finanţe, numărul popririlor pe conturile datornicilor a crescut simţitor în ultimul timp, adică s-a dublat comparativ cu perioada similară din 2009. În aceste condiţii, nu este de mirare că apar din ce în ce mai multe licitaţii privind vânzarea unor bunuri în dosare de executare silită.
Astfel, în luna iunie sunt programate 22 de astfel de licitaţii, la administraţiile financiare din judeţ. Printre companiile ale căror bunuri vor fi scoase la vânzare se află firme de construcţii, de comerţ sau chiar Iugeşti SRL, licitaţia fiind programată aceasta din urmă în 11 iunie. Iugeşti SRL are o datorie către stat de 751.000 lei, fiind pe locul 29 în topul datornicilor. La licitaţia din 11 iunie, fiscul va încerca să vândă mai multe automobile şi utilaje ale companiei.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

viorel

Acum 12 ani

Ticaloasul de Costei ar trebui bagat la zdup pentru felul cum si-a batut joc de o fabrica cu traditie si de muncitorii de acolo.
Raspunde

ad

Acum 12 ani

de acord !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus