Joi,
29.09.2022
Parțial Noros
Acum
10°C

Sibiul a cerut de la UE 321 de mil. de euro. A primit 74

La jumătatea perioadei de acordare de fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, pentru județul Sibiu au fost sfințite prin contract 15 proiecte în valoare totală de 74 de milioane de euro. Cele 111 proiecte depuse din județul Sibiu de diferite instituții publice și firme, proiecte prin care se solicitau cofinanțări prin POR, prevedeau o valoare totală de peste 321 de milioane de euro.


Din banii contractați deja, jumătate au fost atrași prin cele cinci proiecte aprobate Consiliului Județean Sibiu. Orașul Agnita ocupă locul doi în ceea ce privește valoarea finanțărilor atrase prin POR, în timp ce din domeniul privat, Transcar International este singura firmă din cele șase județe ale regiunii Centru care a reușit să primească bani pentru un proiect în domeniul sprijinirii mediului de afaceri. Și nu puțini – peste 66,73 de milioane de lei.

Să le numărăm!

Luat pe axe de dezvoltare, nicio localitate din Sibiu nu a semnat, până acum, vreun contract de finanțare pe Axa 1 Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere (categorie la care se încadrează municipiul Sibiu). Singurii din regiune sunt cei de la Alba Iulia, care au semnat două contracte de finanțare, în valoare totală de peste 38 de milioane de lei. Banii vor fi utilizați de Primăria din Alba Iulia pentru reparații capitale la străzi și pentru modernizarea unui cămin de persoane vârstnice.
Axa 2 oferă finanțare europeană pentru îmbunătățirea infrastructurii de transport. Cel mai mare proiect al CJ Sibiu finanțat din bani europeni se încadrează în această axă și este cel pentru modernizarea drumului ce leagă Sibiul de Agnita – 59,22 de milioane de lei. Alte 52,96 de milioane sunt atrase pentru modernizarea drumului Sadu – Râul Sadului – Sădurel, iar 16,88 de milioane este valoarea proiectului finanțat prin POR pentru drumul Rășinari – Poplaca – Orlat. Singura autoritate sibiană care a mai semnat vreun contract în cadrul Axei 2 este Primăria din Agnita: 25,47 de milioane de lei, pentru reabilitarea și modernizarea arterei principale a orașului. Din alte județe, primăria din Brașov a semnat un contract de peste 81,76 mil. de lei pentru faza I a variantei de ocolire, iar municipiul Târgu Mureș derulează un proiect de 62,34 de mil. de lei pentru modernizarea unor străzi din oraș.

Firmele sibiene, mai încete

Axa 3, destinată proiectelor de îmbunătățire a infrastructurii sociale, include patru domenii de intervenție. Asociația ”Dr. Carl Wolff” a Bisericii Evanghelice a semnat un contract de finanțare pentru un proiect de aproape 800.000 de lei, proiect încheiat – Căminul pentru persoane vârstnice a fost izolat termic, iar rețeaua de încălzire a apei a fost modernizată. În cadrul aceleiași axe, Primăria din Avrig a reușit să primească semnătura de finanțare pentru un proiect de 7,5 milioane de lei, destinat extinderii și mansardării unor imobile ale liceului ”Gh. Lazăr”.
Din cele 76 de proiecte aprobate pentru sprijinirea unor firme din Regiunea Centru, doar cinci vor aduce bani în județul Sibiu. Este vorba de proiecte în valoare de 2,15 milioane de lei, depuse de Centrul medical Dr. Stănilă SRL din Sibiu, de SC Data Management Solutions SRL din Mediaș, de SC GTC Map Serv SRL din Sibiu, SC Auto Cross din Mediaș, și de Complexul Medical Dr. Rogojan Aurel din Avrig. În ce privește domeniul de intervenție 1 din această axă, singurul proiect aprobat pe întreaga regiune Centru este cel depus de Transcar SRL, din cadrul Holdingului Atlassib, care a primit o finanțare de peste 66,73 de milioane de lei pentru construirea unui Centrul de afaceri în valoare de 85 de milioane de lei.

Turism pe bani europeni, în Păltiniș și la Jina

Firma controlată de Teodor Ancuța, Păltiniș SA, și primăria din Jina sunt singurele instituții de stat sau private care, până acum, au reușit să depună și să obțină finanțări pe Axa 5, Dezvoltarea și promovarea turismului. Păltiniș SA va moderniza și extinde hotelul Casa turiștilor cu 14,22 de milioane de lei, iar Primăria din Jina va amenaja un domeniu schiabil, proiect în valoare de 11,92 de milioane de lei.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus