Joi,
01.12.2022
Cer Senin
Acum
-0°C

Descentralizare urgenta marca 2010: noi sefi, vechi datorii

Astăzi vor fi discutate pentru prima dată noile nume care vor intra în conducerea spitalelor ce ar trebui să treacă în subordinea Consiliului Județean Sibiu: Spitalul Județean, cel de Psihiatrie și cel de Pneumoftiziologie. Și tot azi, consilierii județeni din comisiile de specialitate vor analiza pentru prima dată dacă e bine sau nu să fie preluate aceste spitale, cu tot cu datoriile acestora.

Totalul facturilor neplătite: 19,97 milioane de lei

Potrivit notei explicative întocmită de conducerea Spitalului județean de urgență, în ultima zi a lunii iunie 2010, totalul datoriilor către furnizori era de aproape 20 de milioane de lei, sumă din care peste 8,8 milioane de lei reprezintă datorii cu termenul de plată depășit. ”Valoarea aferentă serviciilor medicale prestate de unitate către populație și nedecontate de către Casa județeană de asigurări de sănătate este de 10,1 milioane de lei și reprezintă servicii nedecontate decembrie 2009 în valoare de 1,596 milioane de lei la care se adaugă servicii efectuate în cursul anului 2010, în valoare de 8,5 milioane de lei, nedecontate până la data prezentei. Aceste sume sunt în interiorul contractului încheiat cu CJAS. Din totalul datoriilor de 8,84 milioane de lei va fi achitată valoarea de 4,84 milioane de lei de către Ministerul Sănătății, prin virarea sumelor respective de la Ministerul Finanțelor, ceea ce va duce la diminuarea datoriilor la facturi scadente la valoarea de 3,99 milioane de lei. Pentru această sumă rămasă există resursele financiare necesare pentru achitarea lor în momentul decontării restanțelor de 10,1 milioane de lei de către CJAS. În momentul decontării acestei sume, Spitalul Județean va fi cu plata tuturor datoriilor în interiorul termenelor de scadență”, descrie situația financiară a celui mai mare spital din județ conducerea acestuia.
Care conducere, mai explică în finalul documentului înaintat către CJ Sibiu că mai există și niște datorii istorice. ”Menționăm că pe parcursul anilor anteriori 2007 – 2009, Spitalul Județean a efectuat servicii medicale peste valoarea contractată cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, servicii care nu au fost decontate și a căror valoare este de 3,7 milioane de lei, servicii pentru efectuarea cărora s-au angajat cheltuieli”, explică pe scurt conducerea Spitalului.

Spitalul de Pneumoftiziologie are mai mult de încasat decât de plătit

906.207 lei avea de încasat Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu în 30 iunie 2010, zi în care, totalul obligațiilor financiare înregistrate în contabilitate erau de de aproape 780.000 de lei. Cele mai sume de încasat sunt înregistrate în contul CJAS – 894.000 de lei, doar pentru secțiile acuți și cronici. În ceea ce privește datoriile, cele mai mari sunt cele către furnizori, în valoare totală de 328.648 de lei.
În ceea ce privește Spitalul de Psihiatrie ”Dr. Gh. Preda” din Sibiu, situația drepturilor și obligațiilor financiare la data de 30 iunie 2010 indică sume de încasat de 2.731 de lei. Și cheltuieli de efectuat de 384.883 de lei. Fără alte explicații.

Salarii

În anexa referitoare la veniturile realizate de angajații Spitalului Județean, nu există nicio rubrică distinctă în ceea ce privește veniturile celor din conducerea unității medicale, ce are pe statul de plată peste 1400 de persoane – acestora le-au fost plătit în luna mai un salariu mediu net de 1.884 de lei, cu mențiunea că în luna mai a fost acordată și o treime din cel de-al 13-lea salariu.
Potrivit datelor oferite consilierilor județeni de conducerea Spitalului județean, cei 128 de medici ai acestei unități au încasat în mai un venit mediu de 4197 de lei, iar personalul mediu sanitar, cel mai numeros din instituție, a fost remunerat în aceeași lună cu o medie de 1960 de lei, de persoană.
În cazul Spitalului de Psihiatrie, managerul instituției a fost remunerat în luna mai cu un venit net de 9.066 de leu, directorul medical cu 6.718 lei, cel de îngrijiri cu 4.699 de lei, iar cel financiar-contabil cu suma de 6.718 lei. Cei șapte medici șefi de secție au avut un venit mediu net de 4.923 de lei, iar cel mediu sanitar, în număr de 141 de persoane, a primit un salariu mediu net de 1.901 lei.
În fine, la Spitalul de pneumoftiziologie, managerul instituției a primit 4472 de lei, net, în luna mai. Directorul medical a înregistrat un venit net de 5.489 de lei, iar cel financiar-contabil, 3.853 de lei. Cei șapte medici din cadrul spitalului au avut un salariu mediu net de 4394 de lei, iar personalul mediu sanitar (50 de angajați) au primit pe carduri 1.768 de lei, în medie.

Noii membri ai consiliilor de administrație

Probabil una din cele mai așteptate decizii va fi și cea referitoare la viitorii manageri ai celor trei spitale, dacă acestea vor trece în subordinea Consiliului Județean. Potrivit normativelor în vigoare, președintele CJ Sibiu poate numi câte un nou director interimar, până la organizarea concursurilor care să așeze regulamentar un nou șef peste fiecare instituție.
Până la anunțarea unei astfel de decizii potențiale, consilierilor județeni le vor fi propuse noi nume pentru consiliile de administrație ale celor trei spitale.
Astfel, în cazul Spitalului clinic județean, pentru CA este propus medicul primar Mihai Dan Roman, din cadrul Secției de ortopedie, și economistul Claudiu Stupar, din cadrul compartimentului Învățământ al CJ Sibiu. Ca reprezentant al președintelui CJ în CA al Spitalului județean este propus medicul primar Ionel Dudaș, din cadrul secției ATI a aceleiași instituții spitalicești. În fine, din partea ULBS, în CA este propus prof. univ. dr. Adriana Stănilă.
La Spitalul de Psihiatrie, cele două propuneri de reprezentanți ai CJ Sibiu sunt Daniela Luminița Vulcu, medic primar șef de secție în cadrul Spitalului, și Camelia Nuțu, economist în cadrul Serviciului financiar-contabilitate al CJ Sibiu. Reprezentant al președintelui CJ în consiliul de administrație este Constantin Roșca, medic în cadrul Unității de primiri urgențe a SMURD Sibiu.
Pentru Consiliul de Adninistrație al Spitalului de Pneumoftiziologie, sunt propuși din partea CJ Sibiu Adriana Rădulescu, medic în cadrul spitalului, și Cornelia Oancea, economist în cadrul CJ Sibiu. Din partea președintelui CJ, în CA al Spitalului este propus medicul Nicolae Suciu, consilier superior în cadrul Direcției de sănătate publică Sibiu.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

De aflat, urgent!

Acum 12 ani

Da, spitalele au datorii imense. Ar fi trebuit pusa o limita, care daca era trecuta, activitatea spitalului oprita. Si facuta o ancheta. Dar, pentru inceput trebuie aflata urmatoarea informatie: cat personal administrativ are fiecare spital din Sibiu? Daca nu puteti afla aceasta informatie, poate exista persoane din sistemul sanitar care pot spune aici cate persoane (care nu sunt doctori, asistente, infirmiere) lucreaza in fiecare spital din Sibiu.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus