Printre firmele angajate pe șantierul centurii ocolitoare a Sibiului, atât la secțiunea întâi, cât și la a doua, se numără una din cele deținute de actualul prefect, Constantin Trihenea. Potrivit lui, firma a ajuns ”prin licitație” să obțină lucrări și nici nu face profit foarte mare.
”Cei de la Conelt? Păi, ia vedeți, cred că sunt mai încolo. Mai de dimineață lucrau aici, aproape de breteaua de la podul peste DN14. Acum, nu știu unde sunt. Dacă nu îi găsiți acum, haideți mâine dimineață”. Acesta este răspunsul pe care îl primește orice sibian care, zilele acestea, caută muncitorii firmei Conelt pe traseul secțiunii întâi a centurii ocolitoare a Sibiului.
Firma Conelt îl are ca asociat în proporție de 100% pe Constantin Trihenea, prefectul Sibiului.
Firma a fost administrată de el până în februarie 2009, când a devenit funcționar public, mai precis inspector principal în cadrul Ministerului Turismului și Sportului. La trei săptămâni după, pe 4 martie 2009, a fost instalat în funcția de prefect al Sibiului. De atunci, administratorul firmei Conelt este soția prefectului, Lucica Elena Trihenea.
Conelt, apă și nu canalizare
Contractul pe care îl are SC Conelt SRL pe centura ocolitoare a Sibiului vizează relocarea utilităților societății SC Apă – Canal. ”În fapt, au jumătate din acest tip de lucrări. Cealaltă jumătate este executată de o echipă din Pitești, care a lucrat și pe autrostrada București – Pitești și a venit cu prețuri extrem de avantajoase. SC Conelt se ocupă de relocarea rețelelor de apă. Mai nou, Conelt a mai primit un contract, pentru stațiile de epurare aflate lângă autostradă. Este vorba de peste 60 de astfel de microstații. Firma a fost agreată de toată lumea, deși oferta ei nu se prea încadra în buget”, au declarat surse oficiale pentru Turnul Sfatului.
Echipele SC Conelt au lucrat, deja, și la secțiunea a doua a centurii ocolitoare a Sibiului, doar că aici lucrările nu au fost ample, valoarea acestora fiind de sub 50.000 de euro. Mai precis, Conelt a primit de la firma angajată să execute a doua secțiune a centurii o subtraversare de autostradă pentru o rețea de apă, o altă subtraversare în zona sensului giratoriu de pe centură (subtraversare făcută în ideea că, poate, în viitor, pe acolo va trece o rețea de apă și canal) și două lucrări de protecție a unor rețele aflate pe tronsonul vechiului drum județean, care acum a devenit parte a variantei de ocolire a Sibiului. ”Prețul ofertat de SC Conelt a fost foarte, foarte mic pentru acest tip de lucrări. Au venit și au lucrat repede, acum aceste lucrări sunt finalizate”, spun surse oficiale din rândul reprezentanților șantierului.
Trihenea, reclamat la Boc
În mod evident, prefectul Constantin Trihenea spune că ştie despre aceste lucrări. Contactat de Turnul Sfatului, prefectul Sibiului spune că aceste contracte au fost reclamate deja la şeful Guvernului României. „Sunt alți confrați care se ocupă de această treabă și au scris primului ministru. La fiecare șase luni, fie presa, fie persoane anonime, reclamă aceste lucruri: săparea de șanțuri în subantrepriza marilor antreprenori, lucrări luate la a treia mână în subantrepriză. Care e problema?”, întreabă prefectul.
Potrivit lui, lucrările de la secţiunea întâi nu aduc firmei lui un profit foarte mare, în plus plata lucrărilor executate se efectuează târziu, la mai bine de şase luni.
„Am întrebat și eu la firmă ce lucrări se efectuează acolo: montează niște tuburi de beton care se vând cu montaj. Este o treabă periodică, ce se petrece o dată la două săptămâni și pe urmă trei sau șase luni nu mai montează nimic. Apoi, iarăși, în subantrepriza unui subcontractor. Și aceasta, prin licitație. Nu cunosc valoarea lucrărilor și nu sunt lucrări ample. Acela e scump, materialul care e dat tot de ei. Trece prin subcontractor, la care se întoarcea contravaloarea produsului”, mai spune prefectul.
El ţine să sublinieze faptul că lucrările sunt „exterioare centurii”, adică „în terenurile din apropierea centurii, unde trebuie strânse niște ape”. Iar la astfel de lucrări, firmei Conelt nu îi prea rămâne profit, susţine prefectul. „Știu de aceste contracte de la directorul executiv al firmei. Nu trec nici de două ori pe trimestru pe la firmă, decât pentru acele obligații de acționar care privesc cartea funciară sau alte astfel de chestiunu. Chiar nici nu știu, dar l-am întrebat în treacăt, noi cu ce rămânem după ce cumpărăm acele tuburi? Cu montajul și cu munca în noroi”, răspunde Trihenea. „Nu e afacere, nu e nimic necinstit, nu intră în atribuțiile prefectului să dea comenzi pe centură. Și, atenție, a fost licitație pentru acest contract. S-au bătut 12 firme, pentru această firimitură”, mai spune actualul prefect.
Contractele Conelt-ului
Cel mai recent contract pe bani publici pe care Conelt l-a semnat de când Constantin Trihenea a fost instalat prefect este cel de construcţie a unei baze sportive la Sălişte. Acesta a fost atribuit în 6 august 2009, iar SC Conelt a venit cu un preţ foarte mic comparativ cu valoarea lucrărilor evaluată iniţial. Astfel, dacă în fişa de date a achiziţiei, valoarea era estimată la 1,5 milioane de lei, fără TVA, valoarea contractului semnat de SC Conelt este de 672.000 de lei (44% din valoarea iniţială).
Tot în perioada mandatului de prefect a lui Constatin Trihenea, SC Conelt a mai semnat un contract de 410.000 de lei, fără TVA (1,08 milioane valoarea iniţială) pentru modernizarea unor branşamente electrice în Cisnădie.
Cel mai mare contract, de 1,3 milioane de lei, fără TVA (tot atât era şi valoarea iniţial estimată) pe care SC Conelt l-a semnat în vremea mandatului prefectului a fost semnat în iulie 2009, cu Transelectrica Bucureşti, pentru servicii de întreţinere a unor clădiri aflate în proprietatea ST Sibiu.
Înainte de a deveni prefect, valoarea contractelor publice obţinute de Conelt se cifra la 3,58 milioane de lei, fără TVA, în 2008, respectiv la aproximtiv 500.000 de lei, în 2007.
Istorie cu repetiţie
Cazul firmei prefectului, care a primit lucrări pe centura Sibiului nu este singular. Anul trecut, Turnul Sfatului a relatat şi despre contractul primit de Total N.S.A. – firma lui Ioan Domnariu, fratele principalului finanţator al PD-L Sibiu –, contract pentru transportul de materiale pe şantierul centurii. Acest contract a fost semnat şi în urma „călduroaselor” recomandări venite din partea conducerii judeţene a PD-L.
În fine, printre cei care au mai închiriat utilaje pe şantierul centurii, se numără şi primarul Slimnicului, Virgil Şoroştinean, prin intermediul firmei SC Delia Com SRL, la care asociat unic este soţia primarului. În comuna condusă de acesta, lucrările de realizare a reţelei de apă şi canalizare au fost efectuate de SC Geiger – una din cele două firme care lucrează la centura Sibiului. Pământul de umplutură pentru centura Sibiului, secţiunea întâi, este luat tot de pe teritoriul administrativ al comunei Slimnic.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Guvernului României , Turnul Sfatului , Ioan Domnariu , Constantin Trihenea , Constatin Trihenea , Ministerului Turismului , Contractele Conelt , Delia Com , Firma Conelt , Lucica Elena Trihenea , Transelectrica Bucureşti , Virgil Șoroștinean
Vizualizari: 1231
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
X
Acum 8 ore
Corbul
Acum 8 ore
Marcel Livezeanu
Acum 8 ore
Andreea
Acum 8 ore
Pastor Marginas