Joi,
07.11.2024
Cer Senin
Acum
1°C

Ce vede Trihenea pe centura: firma lui, la lucru

Printre firmele angajate pe șantierul centurii ocolitoare a Sibiului, atât la secțiunea întâi, cât și la a doua, se numără una din cele deținute de actualul prefect, Constantin Trihenea. Potrivit lui, firma a ajuns ”prin licitație” să obțină lucrări și nici nu face profit foarte mare.

”Cei de la Conelt? Păi, ia vedeți, cred că sunt mai încolo. Mai de dimineață lucrau aici, aproape de breteaua de la podul peste DN14. Acum, nu știu unde sunt. Dacă nu îi găsiți acum, haideți mâine dimineață”. Acesta este răspunsul pe care îl primește orice sibian care, zilele acestea, caută muncitorii firmei Conelt pe traseul secțiunii întâi a centurii ocolitoare a Sibiului.
Firma Conelt îl are ca asociat în proporție de 100% pe Constantin Trihenea, prefectul Sibiului.
Firma a fost administrată de el până în februarie 2009, când a devenit funcționar public, mai precis inspector principal în cadrul Ministerului Turismului și Sportului. La trei săptămâni după, pe 4 martie 2009, a fost instalat în funcția de prefect al Sibiului. De atunci, administratorul firmei Conelt este soția prefectului, Lucica Elena Trihenea.

Conelt, apă și nu canalizare

Contractul pe care îl are SC Conelt SRL pe centura ocolitoare a Sibiului vizează relocarea utilităților societății SC Apă – Canal. ”În fapt, au jumătate din acest tip de lucrări. Cealaltă jumătate este executată de o echipă din Pitești, care a lucrat și pe autrostrada București – Pitești și a venit cu prețuri extrem de avantajoase. SC Conelt se ocupă de relocarea rețelelor de apă. Mai nou, Conelt a mai primit un contract, pentru stațiile de epurare aflate lângă autostradă. Este vorba de peste 60 de astfel de microstații. Firma a fost agreată de toată lumea, deși oferta ei nu se prea încadra în buget”, au declarat surse oficiale pentru Turnul Sfatului.
Echipele SC Conelt au lucrat, deja, și la secțiunea a doua a centurii ocolitoare a Sibiului, doar că aici lucrările nu au fost ample, valoarea acestora fiind de sub 50.000 de euro. Mai precis, Conelt a primit de la firma angajată să execute a doua secțiune a centurii o subtraversare de autostradă pentru o rețea de apă, o altă subtraversare în zona sensului giratoriu de pe centură (subtraversare făcută în ideea că, poate, în viitor, pe acolo va trece o rețea de apă și canal) și două lucrări de protecție a unor rețele aflate pe tronsonul vechiului drum județean, care acum a devenit parte a variantei de ocolire a Sibiului. ”Prețul ofertat de SC Conelt a fost foarte, foarte mic pentru acest tip de lucrări. Au venit și au lucrat repede, acum aceste lucrări sunt finalizate”, spun surse oficiale din rândul reprezentanților șantierului.

Trihenea, reclamat la Boc

În mod evident, prefectul Constantin Trihenea spune că ştie despre aceste lucrări. Contactat de Turnul Sfatului, prefectul Sibiului spune că aceste contracte au fost reclamate deja la şeful Guvernului României. „Sunt alți confrați care se ocupă de această treabă și au scris primului ministru. La fiecare șase luni, fie presa, fie persoane anonime, reclamă aceste lucruri: săparea de șanțuri în subantrepriza marilor antreprenori, lucrări luate la a treia mână în subantrepriză. Care e problema?”, întreabă prefectul.
Potrivit lui, lucrările de la secţiunea întâi nu aduc firmei lui un profit foarte mare, în plus plata lucrărilor executate se efectuează târziu, la mai bine de şase luni.
„Am întrebat și eu la firmă ce lucrări se efectuează acolo: montează niște tuburi de beton care se vând cu montaj. Este o treabă periodică, ce se petrece o dată la două săptămâni și pe urmă trei sau șase luni nu mai montează nimic. Apoi, iarăși, în subantrepriza unui subcontractor. Și aceasta, prin licitație. Nu cunosc valoarea lucrărilor și nu sunt lucrări ample. Acela e scump, materialul care e dat tot de ei. Trece prin subcontractor, la care se întoarcea contravaloarea produsului”, mai spune prefectul.
El ţine să sublinieze faptul că lucrările sunt „exterioare centurii”, adică „în terenurile din apropierea centurii, unde trebuie strânse niște ape”. Iar la astfel de lucrări, firmei Conelt nu îi prea rămâne profit, susţine prefectul. „Știu de aceste contracte de la directorul executiv al firmei. Nu trec nici de două ori pe trimestru pe la firmă, decât pentru acele obligații de acționar care privesc cartea funciară sau alte astfel de chestiunu. Chiar nici nu știu, dar l-am întrebat în treacăt, noi cu ce rămânem după ce cumpărăm acele tuburi? Cu montajul și cu munca în noroi”, răspunde Trihenea. „Nu e afacere, nu e nimic necinstit, nu intră în atribuțiile prefectului să dea comenzi pe centură. Și, atenție, a fost licitație pentru acest contract. S-au bătut 12 firme, pentru această firimitură”, mai spune actualul prefect.

Contractele Conelt-ului

Cel mai recent contract pe bani publici pe care Conelt l-a semnat de când Constantin Trihenea a fost instalat prefect este cel de construcţie a unei baze sportive la Sălişte. Acesta a fost atribuit în 6 august 2009, iar SC Conelt a venit cu un preţ foarte mic comparativ cu valoarea lucrărilor evaluată iniţial. Astfel, dacă în fişa de date a achiziţiei, valoarea era estimată la 1,5 milioane de lei, fără TVA, valoarea contractului semnat de SC Conelt este de 672.000 de lei (44% din valoarea iniţială).
Tot în perioada mandatului de prefect a lui Constatin Trihenea, SC Conelt a mai semnat un contract de 410.000 de lei, fără TVA (1,08 milioane valoarea iniţială) pentru modernizarea unor branşamente electrice în Cisnădie.
Cel mai mare contract, de 1,3 milioane de lei, fără TVA (tot atât era şi valoarea iniţial estimată) pe care SC Conelt l-a semnat în vremea mandatului prefectului a fost semnat în iulie 2009, cu Transelectrica Bucureşti, pentru servicii de întreţinere a unor clădiri aflate în proprietatea ST Sibiu.
Înainte de a deveni prefect, valoarea contractelor publice obţinute de Conelt se cifra la 3,58 milioane de lei, fără TVA, în 2008, respectiv la aproximtiv 500.000 de lei, în 2007.


Istorie cu repetiţie

Cazul firmei prefectului, care a primit lucrări pe centura Sibiului nu este singular. Anul trecut, Turnul Sfatului a relatat şi despre contractul primit de Total N.S.A. – firma lui Ioan Domnariu, fratele principalului finanţator al PD-L Sibiu –, contract pentru transportul de materiale pe şantierul centurii. Acest contract a fost semnat şi în urma „călduroaselor” recomandări venite din partea conducerii judeţene a PD-L.
În fine, printre cei care au mai închiriat utilaje pe şantierul centurii, se numără şi primarul Slimnicului, Virgil Şoroştinean, prin intermediul firmei SC Delia Com SRL, la care asociat unic este soţia primarului. În comuna condusă de acesta, lucrările de realizare a reţelei de apă şi canalizare au fost efectuate de SC Geiger – una din cele două firme care lucrează la centura Sibiului. Pământul de umplutură pentru centura Sibiului, secţiunea întâi, este luat tot de pe teritoriul administrativ al comunei Slimnic.


 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

21 comentarii

smecherii din sat

Acum 14 ani

trihenea isi vede firma la lucru pe centura si fii, smecherii din sat, pun lautarii la lucru :) ... pe banii nostri ... inca putin ca s-a imputit portocala :))
Raspunde

ulos

Acum 14 ani

Tuburile \"livrate cu montaj\" , deci si cealalta firma alui trihenea, universalconstruct market face afaceri cu statul. Trihenea , domnariu, primarul din slimnic... etc , sunt cazuri clare de conflict de interese, pe care autorii le mai si recunosc public .De ce nu se autosesizeaza dna..etc?
Raspunde

vio

Acum 14 ani

asta e caz de DNA pentru ca este un conflict de interese clar, nici Elena Udrea nu-si permite sa faca contracte directe cu firmele lui Cocos
Raspunde

Yokozuma

Acum 14 ani

are nu are contracte incheiate cu statul asta este, noi nu o sa reusim niciodata sa facem dreptate, dar odata cu caderea acestui guvern de carton, atunci sa vedeti cum vor fugi majoritatea abonatilor la contractele cu statul. Speram cat mai urgent sa scapam de acesti basescieni
Raspunde

turistul

Acum 14 ani

pament de umplutura pentru centura sa luat si de la Vectra Service in teritoriu Sura Mica, fare acte. Sa depus si un sesizare la mediu dar se\\ pare ca lucru acest nu intereseaza la Turnul Sfatului
Raspunde

Dan

Acum 14 ani

Lui Deleanu si Iol-sa i-o sugeti lui Carabulea si sa-l pupati in cur zabalosi imputiti
Raspunde

bulibasha

Acum 14 ani

Ma intreb de ce nu luati atitudine contra lui DAN sau cum isi mai zice!Intotdeauna cand apare ceva contra lui taica-su ii injura pe toti!Acest lucru se numeste ULTRAJ si e pedepsit de lege!Va e frica de consecinte?Tocmai a fost injurat un jurnalist si as vrea sa vad urmari penale pentru acest individ!
Raspunde

lol

Acum 14 ani

Bai, Carapulea junior, care tot te erijezi in avocatul lui tac-tu, tu altceva in afara de termenii vulgari \"mortaciune\" si \"zabalos\" nu cunosti? La atata se limiteaza vocabularul tau? Nu ma surprinde, fiindca il cunosc pe tac-tu si nici el nu este mai evoluat!
Raspunde

confucius

Acum 14 ani

lui bula-bulibasa: bai acesta, daca vreun zlatar si cretin ca tine s-ar tot lua de tac\'to, asa, dea\'mp..lea, tu o sa stai cu deget\'n c... ori l-ai injura? Deleanu ultragiat? hai sictir, mortaciune, cand el isi bate joc, aproape zilnic de oameni!
Raspunde

confucius bis

Acum 14 ani

lui lol: este valabil si pentru tine, bai bula-bulibasa second laba...
Raspunde

bulibasha

Acum 14 ani

Bine macar ca recunosti ca esti al mic!Cu aia mica!Ha!Ha!Ha!
Raspunde

confucius

Acum 14 ani

lui bula-bulibasa: esti in eroare, fraiere, si, apropo \"de aia mica\", eu cred ca daca daca o apuci, nu cred ca mai poti respira...
Raspunde

bulibasha

Acum 14 ani

Pai daca sunt in eroare si nu esti al mic(desi dupa cum reactionezi esti cu aia mica)e mai grav!Ca pe al mic l-as fi inteles ca-i ia apararea lu tacsu!Dar asta inseamna ca tu nu esti decat un sobolan pupincurist cu rahat la gura sau si mai grav esti platit pentru ceea ce zici ceea te face mai penal decat un bitang penal!
Raspunde

OLIMPIU

Acum 14 ani

Sa nu uitam ca firma Conelt a fost infintata in 1991, este o firma de constructii-instalatii, are un numar de angajati care, dupa parerea multora si in primul rand al autorului acestui articol ar trebui sa se inchida daca d-l Trihenea a ajuns PREFECT iar noi ca angajati ai acestei firme sa ne cautam de lucru in alta parte sau sa marim numarul somerilor din Sibiu. Poate ceea ce scriu vi se pare bizar dar eu nu l-am mai vazut in firma pe d-l Trihenea de cand a ajuns Prefect al judetului ,desi detin o functie importanta in aceasta firma Si as mai vrea sa-ti dau un sfat domnule Traian Deleanu! Sibiul este \"CAPITALA BUNELOR MANIERE\" , poate ar trebui sa-ti rezvizuiesti atitudinea si daca vorbesti in aricol despre o persoana cu multi ani ami mare decat dumneata indiferent daca are sau nu o functie publica trebuie sa te adresezi politicos. (poate era bine sa folosesti formularea \"potrivit dumnealui\" si nu \"potrivit lui\" .
Raspunde

Traian Deleanu

Acum 14 ani

@Olimpiu: daca asta ati inteles ca sugerez eu in articol - desfiintarea firmei -, pun reactia dvs. pe seama unui subiectivism, in mod oarecum normal, exacerbat. Parerea mea personala despre aceasta situatie nu o gasiti in acest articol, ci in editorialul alaturat, ”Problema lui Trihenea” numit. Cat priveste ”lui” si ”dumnealui”, nu cred ca respectul se catiga inaintand in varsta sau obtinand o functie publica. Sa auzim de bine.
Raspunde

olimpiu

Acum 14 ani

Domnule Deleanu cred ca domnul Trihenea si-a castigat de mult respectul multora dintre noi chiar daca dumneata nu crezi acest lucru.
Raspunde

sibian

Acum 14 ani

nu inteleg unde este problema. sc conelt este o firma de constructii ca oricare alta, lucreaza de mult timp cu statul, asteapta dupa bani ca oricare alta firma. in conditiile actuale este de admirat ca are lucrari si le poate da oamenilor salariile. daca ar fi dupa mentalitatea romaneasca, daca patronul unei firme devine persoana publica, pentru a fi lasat in pace ar trebui sa faca urmatorii pasi: 1. trebuie sa-si bage firma in faliment sa nu se mai spuna ca plateste muncitorii din contracte furate de la stat 2. trebuie sa-si plateasca toate creditele, sa-si goleasca conturile ca sa nu se spuna ca are bani pt ca vine dna-ul si spune ca a luat mita 3. trebuie sa-si doneze casa si sa se mute la garsoniera sa nu se spuna ca si-a facut casa din bani publici 4. toti banii rezultati din lichidarea conturilor si din vanzarea firmei trebuie donati celor din mass-media in speranta ca poate atunci vor scrie realitatea si poate vor aprecia si rezultatele obtinute deci d-le prefect, va sugerez sa scapati urgent de toti banii pe care-i aveti, dati muncitorii afara sa ia si ei un somaj cinstit, scapati urgent de casa pe care o detineti (desi ati mostenit-o) mutati-va intr-un bloc de nefamilisti in terezian si cel mai bine traiti la pragul subzistentei ca doar si aia care cersesc si nu fac nimic reusesc sa traiasca asa. poate asa va fi multumita si presa si in sfirsit vom auzi si lucruri bune despre d-voastra. sau mai exista si varianta a doua (eu personal as prefera) cereti drept la replica si dati ziarul in judecata. P.S: nu sunt nici ruda si nici prieten cu prefectul. nu sunt membru pdl. aceasta este concluzia mea personala in urma analizei vanatorii de vrajitoare pe care o practica presa cu toate persoanele publice din romania
Raspunde

gelu

Acum 14 ani

nimic nu se obtine fara influienta
Raspunde

ionica

Acum 14 ani

mama, ce burta bazata in poza...
Raspunde

kleo

Acum 14 ani

olimpiu,oli draga oare tot asa o sa vorbesi de frumos pe domnul cu nume de boala la ficat cand ,sigur din sursa sigura, o sa fi dat afara?
Raspunde

Sebi

Acum 13 ani

Ca angajat la Hidroelectrica va spun ca domnul Trihenea este un bou.... dar un foarte bun spagar.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus