Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Sibiul va fi repromovat la Unesco in 2012. Mai mult cu Sighisoara

Refacerea dosarului Sibiului pentru Lista patrimoniului mondial Unesco este un proces prea complicat și de amploare, astfel de rerpezentanții Ministerului Culturii nu își asumă refacerea și depunerea documentației necesare mai devreme de 2012. Mai mult, reprezentanții ministerului nu au luat, încă, o decizie clară asupra modului în care Sibiul va încerca, din nou, să intre pe celebra listă: singur, împreună cu Sighișoara (a cărei cetate este deja înscrisă) sau împreună cu zonele conexe din Mărginimea Sibiului. Din răspunsul dat de ministrul Kelemen Hunor unei interpelări depuse de deputatul Mircea Cazan, însă, se poate deduce că, cel mai posibil, candidatura Sibiului va fi una de extindere a poziţiei pe care se află, acum, cetatea din Sighişoara.
”Rescrierea acestui dosar, datorită complexității, dar și a faptului că este necesară luarea unei decizii privind modul de promovare a acestuia, nu a putut fi terminată în timp util și, prin urmare, nu va putea fi promovat decât în anul 2012. Este important de reținut faptul că maniera de rescriere a dosarului trebuie corelată cu directivele operaționale, cu Strategia globală a Comitetului patrimoniului mondial, este necesară identificarea elementelor de valoare universală excepțională și formularea declarației de valoare universală, raportată la criteriul autenticității, într-o formă echilibrată și credibilă (sublinierea ministerului), ceea ce ar putea însemna, prin urmare, rescrierea dosarului ca extindere de poziţie şi nu ca nominalizare separată”, se arată în răspunsul semnat de ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
Ministrul Hunor arată că instituţia pe care o conduce aşteaptă un acord de principiu din partea autorităţilor locale, acord care să clarifice tipul de nominalizare: „înscriere ca centru istoric independent, pe o poziţie nouă, cu o argumentaţie solidă în raport cu recomandăriloe ICOMOS; înscriere serială, în cadrul poziţiei nr. 902, cu schimbarea denumirii acesteia; înscrierea împreună cu Mărginimea Sibiului, ca poziţie singulară”, se mai arată în documentul citat.
„Ministerul Culturii, în calitate de reprezentant al Statului parte a Convenţiei patrimoniului mondial care promovează acest dosar, consideră absolut necesară o analiză deosebit de atentă a modului de promovare a dosarului şi alegerea căii cu cele mai multe şanse de reuşită”, mai semneză Kelemen Hunor. Cu toate acestea, la dezbaterea ce a avut loc la Primăria Sibiu, în această vară, pe tema Listei Unesco, ministrul, deşi invitat şi anunţat, nu a mai venit şi nici nu a trimis, măcar, vreun reprezentant.
La reuniuniea din iulie, reprezentanţii autorităţilor locale au respins ideea candidaturii alături de Mărginimea Sibiului şi au considerat, ca fiind cea mai realistă, cea a extinderii poziţiei pe care se află şi Sighişoara.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

sibiu

Acum 13 ani

ar fi cazaul sa se faca ceva si pentru orasul asta, mai ales ca acum ne laudam ca avem si ministru, is chiar curios daca o sa se vada niste fonduri si la noi, cum se vad la alba, brasov, mures, valcea si alte orase din jur portocalii
Raspunde

sibiu

Acum 13 ani

ps. nu-i nicun atac politic, romanul isi merita soarta daca in 20 de ani nu o facut decat sa ii roteasca pe scursorile din politica, si se pare ca la alegerile viitoare o vom lua de la capat, ca aia pe acre acum cativa ani i-am schimbat din cauza ca faceau ce fac astia acum s-au curatat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus