A făcut celebră în România activitatea poliţiei. A fost primul care a transformat munca poliţiştilor în emisiune de televiziune şi vreo câţiva ani s-a bucurat de mare succes. Era o vreme când se făceau şi bancuri cu el, cum se fac astăzi cu Adelin Petrişor sau Cristian Radu Tănase. Astăzi este un fel de Andreea Esca la Kanal D.
de Dan Onescu
Reporter: Pe vremea când făceai „112 - Poliţia în acţiune!” câţi interlopi ştiai prin Sibiu?
Christian Sabbagh: Ohoo... destui.
Rep.: Aşa mulţi?
C. S.: Da, vene am des în această zonă pe vremea aceea. Chiar îmi amintesc de o acţiune în colaborare cu cei de la Crimă Organizată, pe vremea aceea doamna Kovesi era procuror la DIICOT, acum este procuror general al României, şi într-adevăr crima organizată nu este la fel de mare ca în Bucureşti dar se întâmplă şi în Sibiu.
Rep.: Şi îţi aduci aminte de ceva emisiuni mai speciale făcute pe la Sibiu?
C. S.: Da, au fost câteva acţiuni destul de spectaculoase, ţin minte una împotriva unor hack-eri, unei grupări de hack-eri printre care erau şi mulţi vâlceni şi care băgaseră spaima în serviciile secrete americane. Până la urmă a fost vorba despre o acţiune comună a agenţilor FBI cu procurorii sibieni şi cei de la crimă organizată. Au fost destule, să le zic speţe, nici eu nu mi-le mai amintesc acum pe toate. Când făceam emisiunea aveam şi câte patru sau cinci speţe pe zi. Din păcate, cel puţin pe acest segment Sibiul vizibil permanent, mai ales în actuala situaţie în care se află ţara, criza nu face decât să adâncească starea infracţională în România.
Rep.: În afara televiziunii şi a crimei organizate, ai venit la Sibiu ca turist, la o plimbare, un suc...
C. S.: Da, cum să nu... Păi fostul meu operator, Sorin Mişcoci, este de aici, din Sibiu. De fapt, eu aşa am ajuns să cunosc Sibiul, prin intermediul lui. Am lucrat împreună vreme de câţiva ani de zile. Sorin mi-a arătat locurile frumoase din Sibiu, oamenii, rudele, familia... A fost o perioadă când m-a fascinat Sibiul pur şi simplu. Şi acum vin în Sibiu cu mare drag.
Rep.: Există lucruri anume care să-ţi aducă aminte de Sibiu?
C. S.: Da, Piaţa Mare, spre exemplu, cui nu-i aduce aminte de Sibiu. Dar am prieteni aici, amintiri, îmni amintesc de colegii de crimă organizată, o parte a sufletului meu este ataşată...
Rep.: Cum sună asta, sufletul meu şi prietenii mei de la crimă organizată...
C. S.: Nuuu... eu vorbesc serios. Sunt oameni ai legii care în orice condiţii îşi fac datoria cu sârg şi devotament şi eu întotdeauna am crezut că pot să găsesc eroi în acei poliţişti cinstiţi care îşi fac treaba în fiecare zi şi care muncesc în condiţii grele, la limita dintre lege şi fărădelege. Tot ceea ce am făcut eu până în prezent, şi ceea ce fac şi astăzi, a fost să găsesc oameni anonimi pe care să-i transformăm în eroi. Nu o să mă vezi niciodată şi nu o făceam nici pe atunci, să iau interviuri unor generali, eu mă interesam de omul de rând, subofiţerul, omul de jos, cel care nu avea niciodată ocazia să se afirme decât în faţa şefilor lui.
Rep.: De ce astă vară, când aţi început caravana Kanal D prin ţară, aţi pornit cu Sibiul?
C. S.: Pentru că Sibiul, şi geografic dacă vrei, este inima ţării...
Rep.: Acum nu o să spui că aţi venit aici doar că era mai simplu apoi să porniţi în stânga şi în dreapta.
C. S.: Nu, Sibiul chiar este un oraş simbol dacă vrei, prin curăţenie, prin oameni, prin tot ce vrei tu. Aveţi cu ce să vă lăudaţi şi noi am venit la Sibiu pentru că am vrut să plecăm de la un exemplu pozitiv. Pe noi ne-a interesat latura pozitivă, am căutat să găsim eroi, oameni simplii care se evidenţiază prin fapte cu totul şi cu totul speciale. Apoi, sigur, de aici ne-am putut continua acest periplu. Dar aveţi multe de oferit, aveţi cu ce să vă mândriţi, aveţi cu ce să vă lăudaţi şi noi asta am căutat, să arătăm României şi nu numai României pentru că postul Kanal D nu emite numai în România, să arătăm deci că România este o ţară frumoasă cu multe locuri frumoase, cu oameni deosebiţi, şi încercăm să ne axăm mai mult pe aceste ştiri . Tu nu te mândreşti cu oraşul tău?
Rep.: Nu sunt sibian dar dacă nu ar merita nu aş fi aici. Revenind la interviu, dimineaţa sau la prânz când faceţi voi şedinţa de redacţie la Kanal D pentru ştirile de seară, aveţi informaţii din Sibiu? Se întâmplă lucruri interesante pentru voi aici?
C. S.: Da, se întâmplă foarte multe lucruri interesante. Sunt multe subiecte din Sibiu şi noi credem că orice subiect local poate ava un impact naţional. Dar ţi-am spus, încercăm să ne referim mai mult la cazuri sociale, ştiri de divertisemnt... dacă mă gândesc mai bine, ca o frecvenţă aşa, ne vin cam două ştiri pe zi din Sibiu, ceea ce înseamnă mult.
Rep.: Apropo de ştirile pe care le prezinţi, de ce este atât de tabloidizat jurnalul de ştiri, nu pot să mă uit mai mult de două minute din cauza graficelor: FLASH!!! FLASH!!! FLASH!!!
C. S.: Grafica întregului jurnal este importată din Turcia, de la Kanal D. Acest format este unul de succes în Turcia şi noi vrem să-l facem să funcţioneze şi aici. Sigur, este puţin mai agresiv dar tu spuneai de tabloidizare ori eu numai ca o tabloidizare nu o văd. Oamenii îşi doresc ştiri de divertisment. Tu nu te-ai săturat să vezi tragedii în fiecare zi, că şomajul creşte de la o zi la alta, că părinţii tăi pot fi daţi afară, că nu vor avea ce pune pe masă, că le-au tăiat salariile...
Rep.: Eu d-asta nu mă mai uit la ştiri...
C.S.: Deci asta se înţelege din jurnalele de ştiri, că ţara se duce tot mai mult în jos, prin urmare, tu nu simţi ocazia să-ţi mai descreţeşti puţin fruntea? Unii dintre noi preferăm comediile de exemplu. Preferăm comediile în detrimentul dramelor sau a unui film de groază. Asta este şi ideea iar oamenii în proporţie de 70 la sută, spun statisticile, vor ştiri de divertisment.
Casetă:
"Pasiunea pentru mass-media s-a materializat în anul 1994, când am participat la un concurs pentru un post la un ziar. Nu prea ştiam la vremea aceea ce înseamnă să lucrezi în presă, însă citisem mai multe cărţi ale lui Geo Bogza şi mă fascinaseră. Textele lui Bogza erau neliniştitoare şi semnalau injustiţia, răzvrătirea. De exemplu reportajele sale, mai ales cele din ciclul Lumea Petrolului, aduceau la rampă scene din viaţa subumană a muncitorilor petrolişti. Era un scriitor greoi, iar reportajele sale erau mai mult literare. Dacă le analizai, vedeai că de fapt este vorba nu de un scriitor, ci de un reporter care descrie în termeni foarte plastici, societatea plină de injustitie. Am dat examen, l-am luat şi peste un timp am constatat că oamenii citeau cu interes ceea ce scriam eu”, Christian Sabbagh, vedetă TV
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Geo Bogza , Piata Mare , Crimă Organizată , Adelin Petrişor , Dan Onescu , Christian Sabbagh , Cristian Radu Tănase , Lumea Petrolului , Sorin Mişcoci , Andreea Esca
Vizualizari: 542
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Till Eulenspiegel
Acum 8 ore
Vecerdea s
Acum 8 ore
Gogu
Acum 9 ore
Aaa
Acum 9 ore
Ciobrânzan Dann