Miercuri,
30.11.2022
Innorat
Acum
-4°C

Ati condamnat a doua oara la moarte Muzeul ASTRA!

Scrisoare deschisă prefectului Trihenea


Avizul Consiliului Judeţean pentru întocmirea unei documentaţii PUZ în vederea construirii unui corp de clădire având 300 m2, la 1 m. distanţă de monumentul de arhitectură vernaculară (Hanul din Tulgheş), unic în patrimoniul naţional şi având o excepţională valoare arhitectonică şi patrimonial-culturală, a reprezentat, prin toate datele dosarului, o încălcare (de fapt, o sfidare autentică) a Legii Monumentelor Istorice şi a Legii prin care România a ratificat aderarea Convenţiei Europene a peisajului de la Florenţa, din anul 2000.
    Prin acest aviz, s-a favorizat promovarea documentaţiei (care încalcă flagrant prevederile celor două legi) în vederea obţinerii tuturor avizelor, act de complicitate efectivă şi transparentă cu iniţiatorul proiectului, mizându-se pe relaţiile de influenţă care, în condiţiile „normale” din societate românească, ar fi condus, în mod „firesc”, la eliberarea rapidă a tuturor avizelor prealabile, condiţionale, necesare pentru aprobarea investiţiei ce ar fi agresat, monstruos, atât acel monument al patrimoniului cultural naţional, cât şi peisajul cultural constituit prin întregul amplasament şi mediul natural înconjurător.

În condiţiile în care aţi refuzat (aşa cum aţi făcut, complet greşit, încălcând prevederile legale şi în legătură cu alte hotărâri ale CJ, contestate ulterior de mine în instanţele de judecată şi câştigate!!) să contestaţi legalitatea Hotărârii CJ, în această speţă, în Contenciosul administrativ, în condiţiile în care directorul interimar al CNM „ASTRA” – o persoană obedientă şi-a ignorat, în mod servil şi neprofesionist obligaţiile profesionale şi deontologice, favorizând, din start, un asemenea proiect anticultural şi ilegal, prin elaborarea unui „Caiet de sarcini” care favorizează elaborarea şi promovarea unui asemenea proiect inept şi iresponsabil, mi-am asumat eu, proscrisul, demisul, ostracizatul, în calităţile mele oficiale (de membru al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, de vicepreşedinte al Consiliului ştiinţific al CNM „ASTRA”) şi neoficiale sarcina informării tuturor organelor şi instituţiilor menite să împiedice o asemenea operaţie, obţinând elogiile Ministerului Culturii, secretar de stat, Vasile Timiş, pentru intransigenţă şi vigilenţă şi avizul negativ al celor două Comisii Naţionale, a Muzeelor şi Colecţiilor şi a Monumentelor Istorice.
    Rezolvând, în felul acesta, profesional, moral şi cu spirit civic, problema revelată de dvs. ca o piedică insurmontabilă pentru aprobarea documentaţiei PUZ („în cazul în care nu se obţine un aviz favorabil”!) am salvat de la o veritabilă catastrofă, încă odată, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA”, un adevărat brand naţional!

În ceea ce priveşte cea de-a doua Hotărâre a CJ, privitoare la „stingerea pe cale amiabilă a litigiilor existente între CNM „ASTRA”, Consiliul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană ASTRA”, verdictul dat de dvs. şi acordarea avizului de legalitate, declar că sunt contrariat, consternat, de-a dreptul stupefiat, de acest verdict, pe care îl consider neîntemeiat, ilegal şi profund imoral! Îmi bazez această reacţie vehementă pe următoarele argumente:
    1. Biblioteca Judeţeană ASTRA, care a fost instalată silnic, abuziv, prin dictat comunist, în scopuri propagandist-ideologice, în anul 1950, în toate spaţiile Palatului ASTREI, ocupate din 1905 până în 1950, de Muzeul ASTREI, având un profil preponderent etnografic (aşa cum rezultă din toate documentele de arhivă) a primit, în anul 2007, un sediu nou, monumental, ultra modern şi arhisuficient, în care s-a mutat, eliberând, după 57 de ani (!) spaţiile luate cu rapt politic comunist, de la Muzeul ASTREI (al cărui patrimoniu a fost aruncat în stradă).
    2. În condiţiile în care patrimoniul Muzeului Civilizaţiei Transilvane „ASTRA” (continuatorul patrimonial şi programatic al Muzeului auto-desfiinţat în anul 1950) a fost completat, sistematic, celor 8700 piese (din totalul de cca. 50.000 obiecte) salvate de la dezastrul din 1950, ajungând, din nou, la aproape 40.000 de obiecte, fără a avea nici până astăzi (după 60 de ani!) spaţii proprii de depozitare, conservare şi valorificare expoziţională – ceea ce este o adevărată crimă culturală, un atentat la dreptul suveran al majorităţii de a-şi recupera o instituţie dizolvată de regimul dictatorial comunist, restituirea sediului propriu, acum, după rezolvarea sediului bibliotecii judeţene, era o obligaţie nu numai firească, în plan administrativ, ci imperativă, în plan moral şi juridic!!

În condiţiile în care toate categoriile de colecţii formate de populaţia colonizată aici începând cu secolul XII (numită generic saxoni, saşi) beneficiază de sedii excepţionale, de condiţii ideale de conservare şi valorificare (personal am asigurat astfel de condiţii pentru colecţiile de etnografie extraeuropeană – în Muzeul „Franz Binder” şi pentru cele de etnografie săsească – în Muzeul „Emil Sigerus”) este o discriminare strigătoare la cer, refuzul obstinat al preşedintelui Consiliului Judeţean, Martin Bottesch (predecesorul său, demn de vrednică pomenire, ing. Romeo Trif, semnând o „Convenţie”, prin care s-a declarat de acord, ca, după construirea unui nou sediu pentru biblioteca Judeţeană, sediul istoric al Muzeului Asociaţiunii să revină Muzeului ASTREI de astăzi!) de a asigura un sediu (propriul sediu!) corespunzător şi Muzeului etnografic pavilionar care cuprinde patrimoniul excepţional al culturii şi artei populare româneşti! Se răsucesc în morminte ilustrele personalităţi astriste, care au luptat eroic, un deceniu, spre a dărui culturii româneşti din Ardeal un „palat al muzeelor”, simbol al cinstirii identităţii etnoculturale româneşti! (şi odată cu ei, cred că şi strămoşii voştri, dle. Prefect, oameni cu credinţă şi iubire de neam!)

Cum putea conducerea Consiliului Judeţean să retragă – prin voinţă proprie – de pe rolul Instanţelor de Judecată, o cauză în care era pârât pentru abuz în funcţie şi încălcarea gravă a prevederilor Legii Muzeelor şi Colecţiilor (juriştii dvs. au cercetat-o atent, v-au informat ce norme imperative conţine?) altfel decât prin somarea / „convingerea” obedientului director interimar (care şi-a consumat de luni de zile „interimatul”, limitat în mod expres, de Legea 269/14 iulie 2009, la „maximum 120 zile calendaristice”?!) să fie de acord cu „stingerea amiabilă” a conflictului aflat în instanţă din anul 2007 (când eu am chemat în justiţie, pe cei ce, asemenea unor feudali abuzivi, au hotărât să deţină, în mod ilegal şi imoral sediul muzeului centenar al românilor ardeleni, transformându-l după anul 2007 într-o sinecură de „rezervă” pentru o bibliotecă judeţeană, dotată cu un sediu ultramodern?
    Iar dvs. asistaţi la o asemenea fărădelege, la o asemenea siluire a unui drept patrimonial, cuvenit unei instituţii muzeale fondate în 1905, gest care este o insultă adusă conştiinţei noastre despre afirmarea propriei identităţi cultural-istorice acum, în anul 2010, într-o ţară devenită membră a Uniunii Europene! Şi numiţi o asemenea „lucrătură”, profund imorală, care este în fapt o trădare a interesului cultural naţional, ca având un „aviz de legalitate”?
    Domnule Prefect Trihenea, veţi rămâne în istorie prin deciziile luate ca funcţionarul care, reprezentând Guvernul României, în teritoriu, aţi condamnat a doua oară la moarte Muzeul ASTRA, instituţie care a însemnat, la 1905, întâiul strigăt de izbândă al poporului român, la inaugurarea cu fast ca Muzeul Asociaţiunii, pentru prima oară în istoria de peste un mileniu.
    Pentru complicităţile dvs. cu cei ce se opun obstinat intereselor culturale fundamentale ale poporului român, imorale (cât despre ilegalitate, ce să mai vorbim?) să vă judece Bunul Dumnezeu şi poporul român!

                   
                Prof. dr. Corneliu Bucur
                Membru al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

3 comentarii

x

Acum 12 ani

zzzzzzzzzzz noroc cu bucur ca va scrie „panseurile„ aceleasi nebunesti si ofticoase frustrari personale si umple fițtuica asta !! auzi dom -ne,sa cuteze altii sa-i „omoare„ nebunia paranoida? saracul.......ce sa-i faci e boala de vina,asa ca .........Apropoo,umbla vorba ca geniul neinteles „cocheteaza„ cu Tuluc ,la PC !! ...asta pana cand se vor certa..Iii dorim „succesuri„ si muuuuuulte articole,ca deh...le mai citim de amuzament, si neaparat pt a nu uita sa-i cerem lui Dumnezeu sa nu ne ia mintile !
Raspunde

eu

Acum 12 ani

paranoia nene ... date dracu de dement. latri ca o catea in calduri. ni-i scarba nenicule sa te mai auzim
Raspunde

Vero

Acum 12 ani

Sunt o serie de angajati ai muzeului, cu care dl. Bucur nu s-a purtat foarte elegant si pe care i-a supus unui regim de munca asidua, ceea ce nu le-a prea convenit. I-a tinut sub presiune pentru a scoate totul de la ei, in folosul muzeului (cateodata si a dumnealui personal). Ei vor linistea si relaxarea (lenea) pe care dl. Olaru o accepta, fiind interimar si pentru a-si atrage oamenii de partea sa. Cred ca violenta de limbaj si ura care razbate ar trebui sa o lase de o parte. Si ei mananca paine din munca d-lui Bucur. De 40 de ani, dl. Bucur a dezvoltat mult muzeul condus initial de Nicolae Lupu si, ulterior, de Cornel Irimie. Fara eforturile sale, acesti critici acerbi poate nu faceau cariera in acest muzeu. Sa le fie rusine pentru toate textele pe care le tot posteaza pe site-uri. Dl. Bucur are si el o mare parte de dreptate in toate chestiunile acestea. Daca nu era el, o mare parte din terenul muzeului s-ar fi instrainat. Sa vedem in viitor daca dl. Olaru va putea sau va dori sa apere patrimoniul de oligarhii care vaneaza si viseaza terenuri in Dumbrava. Eu ma indoiesc, dar sper sa ma insel si dl. Olaru sa aiba vointa si puterea sa apere terenurile muzeului. Deja, concesiile care i se fac d-lui Dumitru Domnariu sunt mult prea mari. Se creaza precedente care vor fi continuate, de acelasi oligarh sau de altii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus