Joi,
10.10.2024
Ceata
Acum
10°C

Cererile de chirii au sarit cu 20 la suta

Toamna a dus o creştere cu circa 20, până la 25 la sută a cererilor de chirii, însă nu ridicat şi nivelul preţurilor, aflate la o "limită suportabilă", după cum arată agenţii imobiliari. Cele mai multe solicitări de închiriere de locuinţe sunt pentru zona Dioda-Mihai Viteazu. În topul preferinţelor celor aflaţi în căutare de locuinţe de închiriat se mai află zona Ştrand, urmată de cartierul Vasile Aaron, după care vin zonele periferice ale Sibiului. Deşi nivelul confortului oferit în locuinţele din Valea Aurie este unul bun, zona se află pe ultimul loc în căutările chiriaşilor, în mare măsură din cauza dependenţei de mijloacele de transport în comun şi a distanţei mari faţă de centru.
În privinţa preţurilor, acestea se învârt în jurul valorii de 200 de euro pentru un apartament de 2 camere şi de 150 de euro pentru o garsonieră. Preţurile pot varia însă în funcţie de zonă şi coboară până la 180 de euro la un apartament de două camere în Terezian, spre exemplu, dar pot urca până la 300 de euro pentru un apartament de două camere ultradotat, din zona centrală. Agenţii imobiliari estimează că preţurile îşi vor menţine acelaşi nivel anul acesta. "Preţurile chiriilor nu se vor modifica până la finele anului, însă este posibilă o ajustare a lor anul viitor", spune Bogdan Gicu, preşedintele filialei Sibiu a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare. Potrivit lui, ajustarea preţurilor anul viitor se poate face atât în sus, cât şi în jos, în funcţie de mersul economiei şi în funcţie de măsurile de redresare luate de Guvern.

Condiţii mai bune ca în alţi ani

Chiar dacă nivelul chiriilor este la un nivel apropiat de cel practicat cu mai mulţi ani în urmă, există o diferenţă foarte importantă între acele momente ale pieţei chiriilor din Sibiu şi cele de acum: confortul. Locuinţele oferite la închiriere sunt mult mai bine dotate şi aranjate faţă de acum cinci ani spre exemplu, iar "vinovată" de acest lucru pare a fi în primul rând criza economică. Astfel, o bună parte din "oamenii de afaceri" care au vrut să fac un ban din cumpărarea şi vânzarea ulterioară, mai scumpă a unor locuinţe, au fost opriţi din profit de cirza economică, ce a blocat piaţa şi a coborât preţurile. Astfel, o bună parte din proprietarii de noi locuinţe s-au văzut nevoiţi să scoată proprietăţile la închiriat, pentru a acoperi din dări către bancă. Pe lângă acest aspect, mai trebuie ţinut cont de spiritul concurenţial, care a dus la ridicarea nivelului confortului locuinţelor oferite spre închiriat. "Mentalitatea celor care dau spaţii în chirie s-a schimbat. Au văzut că pretenţiile chiriaşilor au crescut de la an la an şi au investit ceva bani în proprietăţile scoase la închiriat, pentru a face faţă concurenţei", mai spune Bogdan Gicu.
Cu toate acestea, există şi excepţii negative în rândul locuinţelor "bine dotate" scoase la închiriat: mansardele. Locuinţele la mansardă, deşi moderne, nu sunt la mare căutate în rândul chiriaşilor, dimpotrivă. Vina acestei situaţii o poartă constructorii, care au creat o faimă proastă locuinţelor la mansardă, prin modul superficial prin care le-au construit. "Oamenii se feresc de locuinţele la mansardă, deşi chiriile pentru acest tip de locuinţe sunt printre cele mai mici", mai arată Bogdan Gicu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus