Vineri,
04.10.2024
Ploi Scurte
Acum
20°C

Coruptia noastra, cea de toate zilele, tratata cu suspendare

Din cele nici 20 de dosare de instrumentate de DNA și făcute publice în ultimii 20 de ani nu a rezultat nicio condamnare la închisoare cu executarea pedepsei. Fie pentru că dosarele sunt ”subțiri”, fie pentru că întortocheatele legi ale României au portițe prin care să fie pus sub semnul întrebării demersul procurorilor.

Ioan Mitrea a fost trimis în judecată de DNA pentru infracțiuni de corupție pe care le-ar fi săvârșit în 2007. Comunicatul celor de la DNA amintea de documente false și inexacte, ” care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene”. Paguba adusă a fost calculată la puțin peste 33.000 de lei. Chiar dacă are un nume cu rezonanțe politice, trebuie spus că Ioan Mitrea, din Axente Sever, este, de fapt, ciurdarul satului. Pe numele lui au fost obținute fonduri pentru întreținerea pășunatului, el fiind cel care administrează, de fapt, hectarele de producție verde. În urma procesului început, Ioan Mitrea s-a trezit și cu casa sub sechestru.
Cazul lui Ioan Mitrea s-a încheiat în vara acestui an, la Judecătoria de la Mediaș. Evident, judecătorii au constat că Ioan Mitrea este nevinocat.
Un alt caz cam pe aceeași ideea de ”furat bani de la UE” a fost trimis în Justiție de DNA la Marpod. Printre acuzați, de data aceasta, se număra și primarul localității, Toader Dotcoș, acuzat umăr la umăr alături de Alexandru Galea, un om de 75 de ani care în viața lui nu a călcat prin procese. A făcut-o acum, la Judecătoria Agnita. Alexandru Galea avea 22 de oi și a primit, alături de ceilalți proprietari de oi din sat subvenții de la UE pentru creșterea animalelor. DNA a constatat că actele nu sunt în regulă și că a fost provocată o ”impresionantă” pagubă de 13.000 de lei. ”Domnule, am fost la proces. Am fost și cu domnul primar. Pe el să îl întrebați, că eu nu mă pricep la astea. Dar, de anul trecut, nici n-am mai primit bani de la UE”, povestește Alexandru Galea. Primarul Toader Dotcoș arată că tot procesul a fost unul politic. ”Anul trecut a fost an politic. De aceea a apărut procesul. Am spus și atunci că sunt nevinovat, a constatat și instanța asta. Gata cu politica, avem de lucru”.
Printre cele mai recente dosare trimise în instanță este cel al fostului director al Direcției Generale de Asistență, Sociale și de Protecție a Copilului, Anca Drăgan. Motivul ține de cheltuirea nu tocmai corectă a unor fonduri pentru amenajarea unui Centru social la Biertan. Procesul început anul trecut a jonglat între Judecătorie și Tribunal timp de câteva luni. Acum s-a reîntors la Judecătorie unde nu a înregistrat decât două amânări. Următorul termen e stabilit la începutul lui noiembrie.


Dosarele ”oamenilor legii”

Prin fața sibienilor a fost fluturat, anul trecut, și cazul lui Marius Chețan, comisar în cadrul Gărzii Financiare, arestat preventiv pentru că ar fi pretins și primit o șpagă de 2.000 de lei. Procesul lui pentru luare de mită a fost strămutat în noiembrie anul trecut, la Tribunalul Brăila. Până acum, numără 11 amânări, iar finalul poate fi predictibil. După cum arăta Turnul Sfatului și anul trecut, toată povestea cu mita luată de Marius Chețan este, foarte probabil, o înscenare pusă la cale tocmai de unii dintre colegii săi.
Un alt dosar, al lui Nicușor Drăghici, polițist din cadrul IPJ Sibiu, a fost însă soluționat în septembrie 2008. Drăghiciu a fost trimis în judecată de DNA pentru că a pretins și primit de la o femeie din Cisnădie 3.200 de euro, pentru a interveni pe lângă superiorii săi, astfel încât bărbatul femeii să fie transferat din arestul IPJ Mureș, în cel al IPJ Sibiu, unde să beneficieze de tratament preferențial. Procesul început la Curtea de Apel de la Alba în 2007 s-a încheiat la Înalta Curte de Casație și Justiție în septembrie 2008. Drăghiciu a primit doi ani și jumătate cu suspendare, a fost obligat să restituie cei 3.200 de euro luați șpagă și să plătească 5.000 de lei, cheltuieli de judecată.

Corupție cu suspendare

Printre puținele dosare finalizare cu condamnări este cel al lui Dumitru Rusu, fost director al SC Agromixta Dealul Ocnei. În perioada 2001 – 2002, acesta a vândut mai multe ferme din cadrul societății, la prețuri sub cele evaluate, lucru pentru care ar fi primit mită 10.000 de dolari, respectiv 10.000 de mărci. Procesul s-a încheiat la Tribunalul Sibiu abia în ianuarie 2008, când Dumitru Rusu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Iar mita nu a putut fi demonstrată în instanță. Au urmat apelul la Curtea de la Alba, apoi judecata de la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde în noiembrie 2008 a fost menținută decizia de la Sibiu.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus