Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
6°C

O batranica de 70 de ani a luat un milion de euro de la Aeroport

O bătrânică născută în județul Vaslui și-a înființat prima ei firmă în iunie anul acesta. În puțin peste trei luni, firma femeii ce tocmai împlinea 70 de ani semna trei contracte cu Aeroportul Internațional Sibiu, contracte cu o valoare de peste 3,7 milioane de lei, fără TVA.

25 august 2010. Aeroportul Internațional Sibiu semnează două contracte de furnizare, cu numerele 29, respectiv 30. Primul, în valoare de 272.900 de lei, fără TVA, pentru achiziționarea unei benzi autopropulsate pentru încărcarea/descărcarea bagajelor în/din avion. Furnizorul este firma Baumann Airport Technik, din Brașov. Firma a fost singura care a depus o ofertă în cadrul licitației organizate de Aeroportul de la Sibiu, în vederea achiziționării amintitei benzi autopropulsate.
Aceeași zi, 25 august, tot 2010. Reprezentanții aceluiași aeroport semnează contractul cu numărul 30, în valoare de 1,82 milioane de lei, fără TVA, cu aceeași SC Baumann Airport Technik din Brașov. Obiectul contractului: livrarea unei autospeciale pentru prevenirea și stingerea intențiilor.
Opt zile mai târziu, pe 2 septembrie, Baumann Airport Technik semnează un al treilea contract cu Aeroportul Internațional Sibiu, pentru livrarea unui agregat pentru degajat zăpada și întreținerea suprafeței de trafic, contract în valoare de 1,61 milioane de lei, fără TVA.
Aidoma situației cu autospeciala PSI, și furnizarea agregatului pentru zăpadă a fost atribuită în urma unei licitații la care singura ofertă depusă a fost a celor de la Baumann Airport Technik.
Cele trei contracte, cu tot cu TVA, ajung să coste aproape de 1,1 milioane de euro.

Misterioasa bătrânică

Firma Baumann Airport Technic din Brașov a fost înființată pe 17 iunie 2010. Acum nici patru luni, când două dintre licitațiile câștigate acum erau deja lansate. Capitalul social depus este cel minim, de 200 de lei, iar sediul social este într-un apartament situat la scara A a unui bloc pe strada Muncitorilor, din Brașov.
Asociat unic este Maria Grigoraș, născută pe 4 august 1940. Potrivit Oficiului Registrului Comerțului, Maria Grigoraș este născută în Stîncânești, județul Vaslui. ”Noi nu avem o astfel de localitate la noi în județ. Poate Stîncășeni”, au declarat pentru Turnul Sfatului reprezentanții Consiliului Județean Vaslui. Am încercat și în Stîncășeni, la doamna Grosu, o bătrânică tare de treabă. ”Șe zișesi? Grigoraș? A, nuu.. A fost mai amu câțiva ani un băiet de pe la Iezer, unul Grigoraș, da o murit și o vândut și casa și tot. Nu țin minte să fii avut în sat pe cineva Maria Grigoraș”, a spus doamna Grosu.
Tot potrivit datelor Registrului Comerțului, Maria Grigoraș nu a mai avut, până acum, nicio altă firmă în România.

Cine e Baumann?

Administratorul societății din Brașov este tot recent lansat în afaceri, fără să mai fi avut până în vara acestui an o firmă pe numele său sau administrată de el. Răducu Adrian Onose pe numele său întreg este născut tot în județul Vaslui, doar că la Bârlad și cu 36 de ani mai târziu decât Maria Grigoraș, „patroana” societății. Inițial, Răducu Adrian Onose părea extrem de volubil. După ce a aflat subiectul discuției, a scurtat discuția. ”Îmi pare rău, nu pot face declarații pe această temă. Nici despre Maria Grigoraș nu vă pot spune nimic”, a mai spus înainte de a închide telefonul. A revenit zece minute mai târziu pentru a cere lămuriri asupra numelui ziarului care l-a căutat.

Încă o firmă, dar mai în spate

Potrivit anunțurilor de atribuire a contractelor, firma care a câștigat toate cele trei contracte amintite mai devreme este cea înființată în acest an. Cum în cerințele caietelor de sarcini ale licitațiilor era prevăzută, de fiecare dată, și o cifră de afaceri minimă - de peste 3,6 milioane de lei, de exemplu, în cazul agregatului de deszăpezire - era clar că alături de Baumann mai este o firmă.
Potrivit reprezentanților Aeroportului Sibiu, alături de firma bătrânicii din Vaslui, la una din licitații în asociere cu Baumann a participat BRD Sogelease IFN. ”Da, da, îmi amintesc despre acest contract, despre care se discuta încă din primăvară”, a declarat, fără să știe că vorbește cu un ziarist, unul din reprezentanții BRD Sogelease IFN din Brașov.
În cazul celor două licitații cu sume mari, firma cu care Baumann A.T. este, în acte cel puțin, asociată se numește Kronair, tot din Brașov. În fapt, Kronair este unul din furnizorii de încredere ai Aeroportului Internațional din Sibiu. De la modernizarea acestuia din urmă, Kronair a furnizat aeroportului sibian utilaje, servicii și materiale în valoare de peste 1,81 milioane de lei, fără TVA. Mai detaliat, Kronair a furnizat, până acum, lichid degivrant, un tractor pentru aeronave cu bară de tractare și a semnat un contract pentru mentenanța a diferite utilaje aeroportuare. Precum și în cazul Baumann, și cei de la Kronair au avut ”norocul” să participe singuri la licitațiile pentru sumele amintite.

Discreția e cheia succesului în afaceri

Kronair din Brașov este deținută de Mihail Ciprian Oprescu, născut acum 32 de ani la Brașov. Firma sa nu a avut niciodată mai mult de patru angajați - cât a înregistrat anul trecut -, iar vârful l-a reprezentat anul 2008, când cifra de afaceri a crescut de mai bine de șase ori, ajungând la peste 8,5 milioane de lei. În 2009, însă, cifra a scăzut la 5,1 milioane de lei, iar pierderile trecute în bilanțul contabil sunt de peste trei milioane de lei. Dar, fără datorii la stat,
Întrebat de ce s-a asociat cu Baumann Airport Technik, din moment ce experiența și cifra de afaceri îi permitea să participe la licitație cu firma proprie, Oprescu nu a vrut să fie foarte explicit. ”Am căutat să mă asociez din cauza potenței financiare a celorlalți. Este greu să ai echipament pentru orice licitație”. Când a venit vorba de ”potența financiară” a femeii de 70 de ani Oprescu a încercat să scurteze discuția. Întrebat și cine este, de fapt, Maria Grigoraș, Oprescu a apelat la motive ”umane”. ”Avem și noi afaceri de dus. Angajați de plătit. Este ultima mea problemă acum să vorbesc despre cine este... Mi-ajunge, chiar... Noi ne facem treaba, suntem firme serioase”, a încheiat Mihail Oprescu.

Studiu de caz - mașina pompierilor

Cea mai importantă licitație câștigată de firma bătrânicii din Vaslui este cea pentru achiziția unei autospeciale PSI, valoarea inițială a achiziției fiind aproximată la peste 2,2 milioane de lei, cu tot cu TVA. Licitația a fost lansată încă din aprilie anul acesta, dar procedura a suferit contestații și reclamații. Valoarea mare a licitației a atras și atenția unei firme din Slovenia, Mettis International d.o.o., care însă a considerat că o parte din cerințele documentației licitației nu sunt conforme legilor în vigoare din România și U.E. Mai precis, cei de la Mettis au cerut anularea licitației, pe motiv că reprezentanții Aeroportului sibian au cerut inclusiv ofertanților străini să fie autorizați de Autoritatea Aeronautică Civilă Română ca agenți aeronautici pentru distribuție echipaente aeroportuare la sol. Mai mult, cei din Slovenia au fost nemulțumiți și de faptul că în caietul de sarcini, pentru documentația solicitată ofertanților nu se specifica în mod clar dacă respectivele autorizații de la AACR trebuie prezentate la depunerea ofertei sau la livrarea autospecialei.
Licitația este suspendată pe 1 iunie, zi în care reprezentanții Aeroportului fac, pe lângă anunțul de suspendare, și un al doilea anunț referitor la modificarea criterilor de participare, mai precis tocmai cele referitoare autorizațiile AACR. Astfel, Aeroportul anunță că ”acceptă și autorizaţiile emise de autorităţile aeronautice civile ale altor state, autorizații acceptate (recunoscute) la rândul lor de Autoritatea Aeronautică Civilă Română”.
Firma slovenă pierde contestația și nu se mai prezintă la licitația reluată pe 12 iulie. Singura firmă care mai depune  ofertă este Baumann A.T., în asociere cu Kronair.
Prețul cerut de Baumann Airport Technik pentru autospecială este cu fix 100 de lei mai mic decât cel estimat de Aeroport înainte de licitație. Mai precis, Aeroportul a estimat valoarea achiziției la 1.827.000 de lei, fără TVA, iar Baumann A.T. a solicitat și câștigat cu prețul de 1.826.900 de lei, fără TVA.
Directorul Aeroportului, Augustin Sava, nu a putut fi contactat pentru a comenta situația, fiind în concediu de odihnă.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

G.M.

Acum 13 ani

\"pentru prevenirea și stingerea intențiilor\" - cred ca este \"incendiilor\".
Raspunde

george

Acum 13 ani

pariez pe viata mea ca nu exista institute de stat din care sa se fure banii altfel; scoli, spitale... absolut toate
Raspunde

bb

Acum 13 ani

daca le cumparam\" eu\"(FIRMA PRIVATA) cred ca costau maxim 400000 euro! asa cand cumpara statul fara numar!!!
Raspunde

alex

Acum 13 ani

as zice \"frauda cu acte\" dar sunt convins ca toate hartiile sunt legale...trebuie \"sa traiasca\" si ei ca sunt oameni nacajiti nu?!?!? sunt curios de urmarea acestui articol(probabil o mustrare celui care s-a ocupat de licitatii ca doar nu o lucrat ca fraieru neacoperit)...:(
Raspunde

NELUTU TINCA

Acum 13 ani

DAR DESPRE TALMACIU(CAMINUL DE PERSOANE CU HAND.)NU SE MAI AUDE NIMIC?
Raspunde

eee

Acum 13 ani

nici despre firma de vanzari masini vechi care a adus un prejudiciu statului dupa cum scria presa zilel trecut de 3mil EUR nu se spune nimic a cui o fi oare ???
Raspunde

bubu

Acum 13 ani

Deci... i-ati cam prins cu ,,pisicul in sacosa\" pe tovarasii de la Consiliul Judetean Sibiu care patroneaza licitatiile de la Aeroport! Nu este singura smecherie regizata de acestia ci toate licitatiile sunt ,,smenuite\" de firme fantoma. Au de achitat datorii politice ! Majoritatea firmelor castigatoare au ,, spate\" german, n-ati observat!!! Clanul Johannis- Botesch , tac si fac!! Imi place tupeul lor de ,,ingerasi\" care zambesc ca pestii si se uita prin tine cand ii intrebi ceva!! Au o culoare portocalie,de camuflaj!!
Raspunde

alex 23

Acum 13 ani

bubu ai dreptate 100 % dar sibienii nu vad sau nu vor sa vada...
Raspunde

tinu

Acum 13 ani

la aeroport totul este putred sub comanda stricta a d-lui Sava. Nimeni nu are ochi sa vada si urechi sa auda. Cine te tine in brate d-le director general, ce face Consiliul Judetean Sibiu? Poate in cele din urma te vor ajunge blestemele celor de care ti-ai batut joc, cei pe care i-ai inlaturat pentru ca nu au vrut sa-ti execute ordinele in a face ilegalitati. RUSINE!
Raspunde

Gusti

Acum 13 ani

ma dezgusta informatiile despre aeroportul sibian. Bataie de joc cu bani publici pastorita de conducere si sefii de la judet in conditile in care angajatii sunt tinuti pe salarii mediocre, iar achizitiile sunt efectuate nefondat. La ce bun un tractor de tractare al aeronavelor in conditiile in care acestea se pot deplasa la platforma fara ajutor, iar scarile achizitionate zac in zona tehnica sau pe platforma fara a fi folosite? Incepem sa intelegem caci probabil de acolo vin comisioanele, de acolo se alimenteaza probabil si directorul Sava al carui nivel de trai este tot mai ridicat ( vezi achizitia unui apartament in zona ultracentrala etc)
Raspunde

pisi

Acum 13 ani

daca batrinica reuseste afaceri asa profitabile recomand conducerii Consiliului Judetean sa-l inlocuiasca pe domnul Sava cu aceasta,pentru rentabilizarea aeroportului si scoaterea acestuia pe profit intr-un timp record. BAFTA!
Raspunde

Ioana

Acum 13 ani

\"avem si noi afaceri de dus, angajati de platit\"????!!!! dar astia, mai fraieri, Dle Oprescu, cu salarii taiate cu 25%, care abia pun pe masa o paine nu au afaceri de dus???!!!! Nu, au o viata de trait in cel mai oribil si crunt mod. Ne furati grosolan pe fata si in plus guvernantii sunt ocupati sa impoziteze pana si aerul pe care il respiram. Sa iti fie rusine pentru \"argumentele umane\", Dle Oprescu!!!!!!... Inchisoare pe viata acestor javre care se cred superiori romanului de rand, care sta la coada si plateste impozite!! Unde sunt organele de control acum ??!!!
Raspunde

koko

Acum 13 ani

Greu mai iese la iveala A D E V A R U L! Cine se autosesizeaza? Asteptam vesti.
Raspunde

Rec

Acum 13 ani

Asi funciona este pais de corruptos....
Raspunde

gic

Acum 13 ani

lasati omul in pace sa fure mai departe ,nul mai deranjati cu prostiile voastre.aeroportul este al lui el ii director .nu va mai bagati
Raspunde

tutu

Acum 13 ani

cit o sa mai inchida ochii cei de la Consiliul Judetean la toate aceste hotii de care binenteles Domnul sava nu are habar( el se pricepe doar la aviatie asa cum declara in presa ).Chiar nu vede nimeni \"performantele\" celui de mai sus de la numirea lui in acea functie si pina in ziua de azi ? Aeroportul este al orasului SIBIU si nu al Domnului sava care este tinut in brate de cineva .....cu care fura impreuna .
Raspunde

Apostu

Acum 13 ani

Sa preia ancheta recentul arestat ,porcurorul Apostu.Si totul o sa fie ok.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus