Sâmbătă,
20.04.2024
Ceata
Acum
7°C

Municipalitatea sibiana si Fundatia HERITAS demareaza campania „Reabilitarea Centrului Istoric Sibiu

Primăria Municipiului Sibiu demarează împreună cu Fundaţia HERITAS (fostul Proiect GTZ) o campanie având titlul „Reabilitarea Centrului istoric – Împreună protejăm patrimoniul construit al Sibiului!” pentru promovarea centrului istoric şi o restaurare corectă a clădirilor din această zonă de o deosebită importanţă pentru întreg oraşul.

Prin această campanie se urmăreşte continuarea procesului de sensibilizare a populaţiei pentru centrul istoric ca ansamblu demn de conservat. De asemenea, se doreşte ca locuitorii centrului istoric şi specialiştii în domeniul restaurării să beneficieze de sprijin prin noi idei şi recomandări practice cu privire la reabilitarea şi restaurarea corectă a clădirilor istorice.

Campania marchează continuarea bunei colaborări dintre Primăria Sibiu şi fostul proiect GTZ care şi-a schimbat forma de organizare în aprilie 2007, devenind fundaţie (iniţial cu denumirea de Fundaţia pentru Reabilitare urbană şi începând din toamna acestui an, fundaţia HERITAS).

Odată cu venirea toamnei şi apoi a iernii, majoritatea şantierelor la clădirile din centrul istoric sunt în prag de finalizare. Aceasta este totodată perioada propice pentru evaluarea progreselor  - ce s-a schimbat în bine, pe ce anume va trebui insistat pe viitor? În ciuda situaţiei generale dificile în acest domeniu, se poate totuşi observa că în decursul ultimei veri s-au derulat o serie de măsuri de reabilitare şi restaurare de dimensiuni mai mici sau mai mari. Chiar dacă există exemple pozitive, precum la clădiri proprietate privată de pe străzile Filarmonicii şi Avram Iancu, din păcate au fost derulate şi numeroase măsuri de reabilitare  care au repercursiuni negative asupra imaginii centrului istoric, în special ferestre cu rame PVC de culoare albă şi faţade zugrăvite în nuanţe nepotrivite.

În cadrul acestei campanii cu o perioadă de derulare de un an sunt planificate şi două acţiuni de amploare, şi anume: un festival în Piaţa Huet în primăvara 2011, precum şi decernarea unui premiu pentru cele mai bune lucrări de reabilitare şi restaurare executate, moment care va avea loc în toamna lui 2011. În plus vor fi organizate workshopuri, expoziţii şi simpozioane menite să aducă tematica reabilitării şi restaurării corecte din nou în centrul atenţiei.

Această campanie se adresează în primul rând proprietarilor de clădiri private din centrul istoric. Reprezentanţi ai municipalităţii sibiene vor monitoriza lucrările de reabilitare în cadrul acestei campanii.

Împreună cu Fundaţia Heritas, Serviciul de Presă al Primăriei Sibiu va transmite în fiecare lună cu ajutorul mass-mediei informări punctuale cu privire la metodele prin care putem proteja patrimoniul Sibiului. Sunt stabilite 11 teme importante care cuprind specificul şi problemele reabilitării imobilelor din zona centrală.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

callas

Acum 13 ani

Bravo, inca o metoda de a lua bani de la primarie si mai stiu eu de unde, pentru studii, consulting, marketing, management etc., ca si cand anul 2007, cu aceleasi sfaturi, studii, brosuri, pliante, nu ar fi existat ! Sigur, lucrarile din 2007 trebuie refacute ( in afara probabil de fatada FDGR care iti strapezeste ochii) , alti bani alta distractie... Problema nu sunt sfaturile bune si metodele de conservare ambele cunoscute sibienilor cel putin din 2004 , problema este lipsa de bani si de interes cand intr-o curte sunt cate 19 proprietari majoritatea batrani si fara mijloace materiale care au cumparat dupa legea 12 pe mai nimic cate o camaruta dar isi imagineaza ca stau pe o avere de sute de mii de euro, nu-si matura nici macara gunoiul din fata usii, asteptand sa o faca vecinul, gradini paraginite in spatele caselor pline de gunoi, dar, feri Doamne, daca vrei sa fotografiezi ceva, sar cu gura ca e proprietate privata, orice gaura mai lata de 2 m e folosita in a intra cu masina! Legea 12 e devina ca centrele istorice ale Brasovului, Sibiului, etc. nu se pot restaura daca nu vin bani din alta parte, ori asta nu poate promite fundatia Heritas. Nici proprietatile bisericilor nu stau mai bine: Palatul de vara a lui Bruckenthal sta sa se darame, i-a mai ramas doar o coloana, palatul mitropoliei ( pionierilor) e rupt in bucati de fisuri in care bagi pumnul, acolo ar fi bani, dar nu e vointa. GTZ nu si-a schimbat forma de organizare, ci, prin statutul ei, nu mai are voie sa actioneze dupa aderarea tarii la UE, deci specialistii care s-au simtit bine la Sibiu si au ramas au trebuit sa se reorganizeze, oficial ei nu mai au treaba cu GTZ. GTZ-ul actioneaza in continuare in Africa, Asia, sudul Europei, adica acolo unde e nevoie.
Raspunde

Niculaie

Acum 13 ani

Poate ma insel, va rog corectati-ma, poate confund eu lucrurrile, dar nu GTZ a daramat MOARA de SUB SOLDISCH? Da, cea din sec XVI, renovata in sec XVII, cand i s-a pus si STEMA ORASULUI... Intai a disparut Stema Imensa a Orasului de pe MOARA..apoi DUPA UN AN au daramat moara complet..In weekend, sa nu se mai afle si sa fie pana luni gata gol totul.....N-au fost GTZ? Si atunci vor sa RESTAUREZE corect mai departe TOT ASA?! Poate ma insel..si firma se numea altfel..e greu cu INITIALELE astea criptice.. La mai mare...tot asa... Niculaie
Raspunde

Niculaie

Acum 13 ani

CORRIGENDA: renovata si cu stema pusa sec. XVIII, nu XVII...imi cer scuze... Niculaie
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus