Controalele din ultima perioadă ale Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Protecţia Alimentelor Sibiu au cuprins 5 unităţi de procesare carne, 22 carmangerii, 4 unităţi de procesare lapte, 15 depozite cu alimente, 41 unităţi de alimentaţie publică (restaurante, pensiuni, patiserii, cofetării) 14 hipermarketuri, 39 magazine alimentare, 4 pieţe agroalimentare, 18 unităţi de panificaţie şi 126 unităţi care comercializează legume, fructe, produse specifice perioadei de post, băuturi şi alte produse alimentare de origine nonanimală, însumând 288 obiective controlate.
În urma controalelor efectuate au fost constatate unele abateri de la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor prin :
-nerespectarea condiţiilor de igienă şi temperatură în spaţii de depozitare şi prelucrare;
-deficienţe în întreţinerea instalaţiilor care asigurară apa potabilă şi canalizarea;
-manipularea neigienică a produselor alimentare prin ambalaje şi mijloace de transport;
-alimente nelotizate pe criterii de sortimente şi calitate;
-lipsa documentelor de comformitate care să ateste originea şi calitatea unor produse;
-etichetarea necorespunzătoare a unor produselor alimentare.
Pentru abaterile constatate a fost aplicate, 8 amenzi în valoare de 6.600 lei (două unităţi de comercializare, un depozit alimentar, 3 patiserii şi doi producători particulari) iar 31 de operatori economici au fost avertizaţi.
Specialiştii D.S.V.S.A. Sibiu, recomandă populaţiei ca:
În această perioadă să se aprovizioneze cu produse alimentare, numai din unităţi şi spaţii autorizate sanitar veterinar.
Carnea proaspătă destinată valorificării în unităţile autorizate sanitar veterinar, trebuie să provină numai din abatoare autorizate sanitar- veterinar, unde este asigurată asistenţa de specialitate permanentă, de către personal sanitar veterinar oficial.
Carnea trebuie să fie însoţită de certificat sanitar veterinar, eliberat de medicul veterinar oficial al unităţii de origine, care atestă salubritatea şi calitatea acesteia.
Consumatorii nu trebuie să cumpere carne care nu a fost marcată cu marca de sănătate a unităţii de sacrificare sau cu marca de identificare a unităţii de tranşare. Marca de sănătate atestă că produsele au fost supuse controlului sanitar veterinar oficial.
Porcii proveniţi din exploataţii nonprofesionale (gospodării individuale) pot fi tăiaţi în mod tradiţional, în gospodăria proprietarului, sub supraveghere sanitară veterinară, şi cu efectuarea obligatorie a examenului trichineloscopic la sediul circumscripţiilor sanitare veterinare din municipiile Sibiu şi Mediaş şi din comunele judeţului.
Carnea provenită de la porcii crescuţi în gospodării individuale poate fi utilizată numai pentru consum familial, în exploataţia de origine, fiind interzisă comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 161
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Emil
Acum 5 ore
Ioan
Acum 6 ore
Mel
Acum 6 ore
Mel
Acum 6 ore
Hmmm. Cititor sau frustrel?