Joi,
07.11.2024
Cer Senin
Acum
-1°C

"Sibiul este un oras in care ne-am dorit sa ajungem"

Săptămâna acesta Casa de Licitaţii Artmark, una dintre cele mai active din România, organizează în tandem la Sibiu şi Bucureşti cea mai importantă licitaţie de artă a cestei ierni. Reprezentanţii Artmark spun că este foarte important pentru ei să ajungă şi la Sibiu, piaţa de artă din acestă zonă fiind în plină dezvoltare şi formare.

O sută de lucrări de pictură şi grafică semnate de cei mai cunoscuţi artişti români, a căror valoare de piaţă se ridică la un milion de euro, vor fi scoase la licitaţie pe 16 decembrie în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente ale anului: „Licitaţia de Iarnă 2010”.

Dragoş Farmazon, director de Evenimente, Parteneriate şi Programe Culturale în cadrul Casei de Licitaţii Artmark spune că Sibiul spune că Sibiu s-a aflat pe lista lor de oraşe în care se impunea să ajungă de multă vreme. „Sibiul face parte dintre oraşele în care noi dorim să ajungem. La Timişoara am fost deja, am fost şi la Constanţa şi acum organizăm licitaţia în sistem duplex pentru că nu vrem să se simtă cumva neglijaţi clienţii noştri din Bucureşti. Faptul că suntem în Sibiu arată că este un oraş cu oameni interesaţi de artă, cu un potenţial foarte mare”, spune Dragoş Farmazon. Operele vor fi scoase la vânzare printr-un sistem Duplex, care permite participarea la licitaţie simultan din Sibiu – Hotel Hilton Sibiu - şi din Bucureşti – Hotel J. W. Marriott Bucureşti. Estimate la o valoare de peste 1.000.000 de euro, lucrările vor fi licitate simultan în Sibiu şi in Bucureşti, printr-un sistem electronic performant care le va permite participanţilor la licitaţie să îi urmărească în timp real pe „concurenţii” aflaţi în cealaltă sală.

Licitaţia va scoate spre vânzare aproape 100 de opere de pictură şi grafică, reprezentând multe dintre direcţiile importante pe care le-a luat arta românească de la începutul secolului al XX-lea şi până în anii '60-'70. Lucrările poartă semnăturile unora dintre cei mai cunoscuţi artişti români precum: Grigorescu, Pallady, Tonitza, Petraşcu, Băncilă, Iser, Ghiaţă, Mützner, Steriadi, Ciucurencu, Bernea sau Pacea. „Criza economică a afectat piaţa de artă din România într-un sens pozitiv. Atunci când anumite sectoare financiare, cum ar fi domeniul imobiliar, s-au dovedit destul de nesigure în perioada asta, investitorii au început să se reorienteze. Şi cum arta se poziţionează pe un trend pozitiv şi pe vreme de criză, atunci şi investiţiile în acest domeniu au început să crească”, mai spune Dragoş Farmazon.

Vedetele evenimentului vor fi tablourile Păstoriţă a lui Nicolae Grigorescu, estimat la o valoare între 60.000 - 80.000 euro, Noapte la Ştefăneşti, semnat Ion Ţuculescu, estimat la o valoare de aproximativ 100.000 euro, trei opere excepţionale semnate Theodor Pallady şi alte trei ale lui Nicolae Tonitza.

Artmark este o casă de licitaţii de artă înfiinţată în iulie 2008 care evaluează şi pune în circuitul pieţei de artă opere autentice, desfăşurând în acelaşi timp şi activităţi de galerie de artă. În luna mai a anului 2010, s-a lansat Indexul Artmark, primul instrument de pe piaţa de artă din România care măsoară randamentele anuale ale celor mai tranzacţionaţi artişti români, în ultimii 15 ani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

esb

Acum 13 ani

Ce trist ca toate omagiile aduse operelor puse in vanzare se raporteaza la valoarea lor financiara. Nicio referire la curentele pe care le reprezinta, sau elemente de compozitie care le fac deosebite. Si pentru asta nu era nevoie ca articolul sa fie scris de cineva cu experienta in domeniu, era nevoie doar de o scurta documentare.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus