Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

Trihenea in parohia banilor de partid

Fostul prefect va deveni şi fost consilier al ministrului Economiei, din întâi ianuarie. Din această zi, Constantin Trihenea va fi director general al Hidroelectrica, companie implicată în mai multe scandaluri mediatice în ultima perioadă. Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a demisionat, iar Consiliul de Administraţie al companiei a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute înlocuirea acestuia cu data de 1 ianuarie cu fostul prefect Constantin Trihenea. "CA al Hidroelectrica a aprobat vineri eliberarea din funcţie a directorului general, Mihai David, în urma demisiei, şi numirea lui Constantin Trihenea în funcţia de director general începând cu 1 ianuarie 2011", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat în noiembrie că David a fost susţinut de Sorin Ovidiu Vântu, prin Mircea Geoană, pentru a prelua conducerea companiei. Totodată, el a afirmat că şi-a folosit influenţa pentru schimbarea lui Oprea de la conducerea companiei. La câteva zile de la această declaraţie, Oprea a fost schimbat din poziţia de director general adjunct al Hidroelectrica.

Compania ce va fi condusă de Trihenea este zguduită de câteva zile de un imens scandal ce a pornit de la campania electorală dintr-un colegiu al judeţului Hunedoara. Mai multe înregistrări audio au scos la iveală felul în care o societate subordonată Hidroelectrica virează bani pentru campanile politicienilor de la putere. În ultima înregistrare audio există o discuţie la care ar fi participat Cristian Vladu (director adjunct Hidrocentrale Deva). În înregistrarea apărută în presă este redat următorul dialog: "- Cineva de la partidul ăsta trebuie să-şi asume o responsabilitate şi să radă tot de la Hidroelectrica din vârf şi de la Hidrosper. Mai sunt doi directori din cei vechi - madam Ciobanu care este directoarea economică şi Niculescu, comercial - în rest i-am ras pe toţi. Restul sunt de-ai noştri toţi, am ras tot, am frezat tot”, ar susţine Vladu.

În plus, din aceste înregistrări reiese faptul că această companie ar fi cotizat pentru campania electorală a candidatului PD-L 150.000 de lei. "Cred că sunt sponsorul numărul unu, da? Când spun sponsorul numărul unu, spun că am dat un miliard jumătate în campania asta… Ai auzit bine? Pe româneşte. Ai auzit ideea? Nu dau de la mama. Îmi creez nişte obligaţii. Cred că toată lumea înţelege, da?", spune Cristian Vlad. Într-un comunicat de presă transmis, joi, şi semnat de şeful PDL Hunedoara, deputatul Viorel Arion, este negat faptul că Vladu ar fi făcut donaţii sau sponsorizări în numele său sau al firmei. Vineri, directorul adjunct al Electrocentrale Deva, Cristian Vladu (PDL), a recunoscut că în înregistrările audio difuzate în presă în care susţine că a dat "un miliard şi jumătate în campanie" este vocea sa, afirmând că donaţiile au fost făcute legal, iar el este "victimă" în acest scandal.

Echipa Corpului de control al ministrului Economiei trimisă la Electrocentrale Deva pentru a verifica situaţia economică şi financiară a societăţii a cerut să îi fie puse la dispoziţie "contractele, ordinele de plată, facturile şi evidenţa personalului", transmite Mediafax.

CV Trihenea – Ministerul Economiei

Absolvent al Institutului Politehnic Traian Vuia din Timişoara promoţia 1974, Constantin Trihenea, a activat, în perioada 1974-1990, în domeniul energetic şi al construcţiilor de maşini la Intreprinderea Electrocentrale Turceni, respectiv la Intreprinderea Mecanică Mârşa Sibiu. În 1990 a devenit intreprinzător privat, conducând propriile companii până în anul 2009, când a devenit prefect al judeţului Sibiu. În prezent este consilier al ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

CV Trihenea – Turnul Sfatului

Constantin Trihenea s-a născut în Tilişca, este căsătorit şi are doi copii. Este absolvent al Institutului Politehnic Timişoara, a fost şef exploatare grupuri energetice la Centrala Electrică Turceni-Gorj, iar apoi energetician şef la Mecanica Mârşa. După 1989, şi-a început propria afacere, S.C. Conelt S.R.L. Sibiu, o societate în domeniul construcţiilor şi instalaţiilor. Este membru al Partidului Democrat 1996-2007; preşedinte al Organizaţiei Municipale a PD Sibiu 2002-2005; vicepreşedinte al BPJ al PD-L Sibiu 2007-2008 şi preşedinte al organizaţiei municipale PD-L Sibiu din iulie 2008. Fostul prefect a jucat şi voile, în perioada facultăţii, la Politehnica II Timişoara. Preocupat de problemele de pe şantierul centurii ocolitoare a Sibiului, Trihenea a luat decizia de a se implica mai mult şi a decis să-şi bage pe şantier şi firma unde este unic acţionar. „Știu de aceste contracte de la directorul executiv al firmei. Nu trec nici de două ori pe trimestru pe la firmă, decât pentru acele obligații de acționar care privesc cartea funciară sau alte astfel de chestiunu. Chiar nici nu știu, dar l-am întrebat în treacăt, noi cu ce rămânem după ce cumpărăm acele tuburi? Cu montajul și cu munca în noroi”, a explicat cum stă situaţia relaţiei Conelt - centura Sibiului, prefectul Constantin Trihenea. „Nu e afacere, nu e nimic necinstit, nu intră în atribuțiile prefectului să dea comenzi pe centură. Și, atenție, a fost licitație pentru acest contract. S-au bătut 12 firme, pentru această firimitură”, a continuat actualul prefect.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de electricitate din România şi are cele mai mici costuri de producţie. Începând din 2006, compania s-a aflat în centrul unor dezbateri politice privind accesul preferenţial la energie al unor companii de trading cu electricitate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

gigi contra

Acum 13 ani

lasa ca mai trebuie sa fie si ceva de arestat cand cad astia de la putere...si doar nu o sa fie mitici smecheri....nu! vor fi ardeleni fraieri care vin la spartul targului si care vor fi prinsi facand ce altii au facut tot mandatul dar au stiut cand sa lase si sa fuga... la urma urmei, asa joc, asa reguli, asa jucatori, deci stie fiecare cum sta si ce risca. Tiliscane, caciula iti e prea mare!!!
Raspunde

e clar

Acum 13 ani

are calificarea necesara ... e bine \"format\". daca nu murea ceasca probabil tot sef la hidrocentrale era (si burta tot asa de mare o avea)!
Raspunde

VARLAAM

Acum 13 ani

D-ul Trihenea este un om pregatit si cu experienta in domeniul constructiilor si instalatiilor.Mult succes in noua functie de dir. gen.
Raspunde

cititor informat

Acum 13 ani

\"Compania ce va fi condusă de Trihenea este zguduită de câteva zile de un imens scandal ce a pornit de la campania electorală dintr-un colegiu al judeţului Hunedoara.\" Termocentrala Mintia nu e in subordinea Hidroelectrica. Hidroelectrica are hidrocentrale (energie pe apa). Termoelectrica are termocentrale etc. Mintia face parte din Electrocentrale Deva SA societate distincta de Hidroelectrica. Stiti voi ceva dar nu stiti bine. Electrocentrale Deva SA e programata sa faca parte din al 2-lea mamut (Hidroenergetica) care ar urma sa fie condus de Trihenea. Oricum SUNTETI VARZA !!! :)))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus