Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
5°C

2 februarie 2011 - „Zonele umede si padurile”

„Ziua Mondială a Zonelor Umede” marchează adoptarea Convenţiei asupra Zonelor Umede de Importanţă Internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice. Convenţia, cunoscută şi sub numele de „Convenţia Ramsar”, este un tratat interguvernamental care asigură cadrul de acţiune la nivel naţional şi internaţional,  în vederea conservării şi utilizării raţionale a zonelor umede şi a resurselor acestora. Tratatul a fost adoptat în 2 februarie 1971 în oraşul iranian Ramsar şi a intrat în vigoare în 1975, fiind singurul tratat global de mediu care se ocupă de un ecosistem special, iar ţările membre ale Convenţiei acoperă toate regiunile geografice ale planetei.

Membrii Ramsar s-au angajat să desemneze zonele umede potrivite pentru Lista zonelor umede de importanţă internaţională ("Lista Ramsar") şi să asigure gospodărirea lor eficientă, să conlucreze în direcţia utilizării raţionale a tuturor zonelor umede prin intermediul utilizării unor politici adecvate, a legislaţiei, acţiunilor de management şi educaţie publică, precum şi să coopereze la nivel internaţional cu privire la zonele umede transfrontaliere, sisteme partajate de zone umede, specii comune şi proiecte de dezvoltare care pot afecta zonele umede.

 România a aderat la această convenţie prin Legea nr. 5/1991, pentru aderarea României la Convenţia asupra Zonelor Umede de Importanţă Internaţională, în special ca habitat al păsărilor acvatice.

Zonele din ţara noastră incluse pe "Lista Ramsar" sunt: Delta Dunării (sit Ramsar din 1991), Insula Mică a Brăilei (2001), Complexul piscicol Dumbrăviţa (2006 – acest sit este situat în Regiunea 7 Centru, în judeţul Braşov), Lacul Techirighiol (2006) şi Lunca Mureşului Inferior (2006).

Deoarece anul 2011 a fost declarat de către Organizaţia Naţiunilor Unite ca „Anul Internaţional al Pădurilor”, ziua de 2 februarie va fi celebrată sub deviza „Zonele umede şi pădurile”, un an special pentru Ramsar, pentru că se sărbătoreşte aniversarea  de  40 de ani. (1971 – 2011).

Director executiv Agenția Regională pentru Protecția Mediului,
Ing. Daniela STOICA

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus