Miercuri,
01.02.2023
Parțial Noros
Acum
0°C

Primarii intampina reforma din sanatate cu procese

Preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România (AOR, primarul oraşului Sălişte, Teodor Dumitru Banciu, a declarat astăzi că primarii nu susţin procesul de reorganizare a sistemului spitalicesc. AOR va înainta un protest scris ministrului Sănătăţii, Cseke Attila şi îi va cere să nu desfiinţeze spitalele şi să respecte autonomia locală, ştiut fiind faptul că spitalele ce urmează a fi transmate în cămine de bătrâni, se află în subordinea primăriilor. Deja, unii primari din ţară şi-au angajat avocaţi şi intenţionează să dea în judecată Guvernul, în contencios administrativ, ca primă măsură de protest împotriva reorganizării spitalelor. "Avem numeroase semnale de la primari din ţară, nemulţumiţi de ordinnul de ministru, prin care se desfiinţează spitalele. Cetăţenii vor avea de suferit. Şi aşa ne pleacă medicii din ţară, iar în multe zone, unde sunt oraşe mai mici sau sate şi comune, tinerii medici nu sunt atraşi ca să vină să muncească", a precizat preşedintele AOR, Teodor Dumitru Banciu.
Acesta atrage atenţia asupra implicaţiilor măsurii de reorganizare a sistemului spitalicest, şi anume, faptul că Guvernul ia decizii în locul autorităţilor locale, ceea ce este o încălcare a autonomiei şi pune în pericol descentralizarea mult discutată în ultimii ani.
AOR nu crede că mitingurile vor soluţiona problema spitalelor, însă tot mai mulţi primari analizează oportunitatea de a se judeca cu Guvernul, în contencios.
Conform proiectului Ministerului Sănătăţii, dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua proprie, cât şi în administrarea autorităţilor locale, 182 unităţi sunt propuse să rămână fără personalitate juridică şi să se reorganizeze în secţii exteriore. Dintre cele 182 de spitale, un număr de 111 unităţi sanitare vor fi  comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine pentru persoane vârstnice sau centre de permanenţă. Există deja 10 unităţi sanitare (5 în Dâmboviţa, 2 în Oradea, 2 în Bucureşti şi una în Argeş) care sunt desfiinţate din punct de vedere juridic prin hotărârile de guvern aprobate anul trecut, conform Ministerului Sănătăţii.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus