Duminică,
14.08.2022
Partial Noros
Acum
27°C

Foto. Video: Adio, usa cortului: "acum, sa ne dam toti in judecata"

Pe strada Grâului din Sibiu, noroiul nu a putut rămâne înghețat azi: limuzine Mercedes sau SUV-uri de genul Cadillac Escalade au tocat mărunt strada neasfaltată, dar care adăpostește – susțin romii lui Cioabă – singurul tribunal pentru romi din Europa.
Și dacă tot au tocat noroiul și au tăiat panglica roșie a ”trăbunalului”, romii instanței creată de Dorin Cioabă au și judecat prima cauză cu staborul sub un acoperiș. O cauză cu salba de aur a mamei regelui Mihuțescu.

Ciopor de presă a asistat la deschiderea Tribunalului romilor din Turnișor: de la nemții de la ZDF, la Accesul direct de la Antena 3 sau live-uri ale celor de la Realitatea, tabloul creat era asemănător cel nunții nepoatei regelui Florin Cioabă.
 „E o zi istorică”, vorbeşte grav Dorinel, după cum îl alintă cei şapte membri ai staborului. În stânga lui, pe perete, stă lipită o lozincă dintr-o Scriptură cu greşeli gramaticale – „Să-napuce soarele/Peste mânia voastră”.
„E o cale de degenerare a conflictelor”, se strufocă şi autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, la tăierea panglicii roşii, din care fiecare membru al staborului îşi atârnă o bucată la piept.

Înghesuiţi de zecile de jurnalişti membrii staborului se adună la prezidiul de unde Dorin Cioabă ţine o scurtă lecţie de istorie. „Cris (judecata romilor – n.r.) are o istorie de sute de ani. Dar înainte, membrii staborului se adunau în faţa cortului, la foc. Şi când ploua şi afară era frig. De aceea, acum zece ani s-a născut această dorinţă a mea. Şi am făcut liceul la Mediaş, la fără frecvenţă, şi apoi Facultatea de Drept. Aveţi în faţă invitaţii din stabor, oameni importanţi ai comunităţii. Şi noi votăm, şi noi am trimis în Parlament deputaţi”, alătură Cioabă multe idei în discurs, pe aplauzele timide ale unei pirande ce nu conteneşte în a se închina şi a spune câte un „amin”.

”Mi-asumez răspunderea de-a judeca cinstit”

Mulţumirea în rândul comunităţii e deplină, acum că staborul are un acoperiş deasupra. „Că aveam probleme şi cu poliţia şi cu primăriile, că care este scopul întâlnirii noastre”, vorbeşte reprezentantul căldărarilor din Câineni în stabor. „Mi-asumez răspunderea de a judeca cinstit. Să uşurăm lucrurile trăbunalelor româneşti”, îl susţine şi cel al căldărarilor din Drăgăşani. „Mulţumim lui nea Dorin că ne-a făcut o instituţie să ne dăm cu toţi în judecată”, îngână şi căldărarul din Sibiu. Discursurile nu se încheie fără să apuce un alt membru al staborului, din Hosman, să-şi spună mulţumirea. „A venit ziua precedentă ca să nu mai alergăm”.

Primul proces cu mama regelui Mihuțescu

În urma discursurilor, Dorin Cioabă mai găseşte un moment de inaugurare, spre disperarea cameramanilor aproape să rateze momentul: ciocănelul judecătoresc, din care Cioabă bate scurt, de trei ori. „Linişte în sală. Vă asigur că e un proces real, nu o simulare”. Grefiera dă citare cauzei 001 în care Mihai Nicolae cere de la Mihai Gheorghe salba de aur pe care mama lui i-a lăsat-o în păstrare.
Romii, şi cei din proces, şi cei din stabor, vorbesc tot mai tare, invocând, pe rând, pe Dumnezeu şi dreptatea divină. „Mama a murit în 2002 şi salba asta o vreau să mi se înapoieze înapoi. Poate pentru voi e mică valoarea, dar pentru mine e mare, că e de la mama. Salba avea în jur de 35 de bucăţi de monede de aur”, se plânge Mihai Nicolae. Acuzatul, Mihai Gheorghe, izbucneşte. „Că n-a văzut atâţia galbeni în viaţa lui. Că a dat Dumnezău şi a murit bătrâna şi n-o grijea nimenea. Patru-cinci bucăţi de galbeni avea salba. Trei mari, de 14 grame, şi două mai mici, de 3,5. Le-am vândut şi am plătit înmormântarea”. E scandal şi ciocanul de judecată a lui Cioabă nu mai face faţă în sală. De unde se lămureşte şi cine-i „bătrâna” decedată – mama regelui Mihuţescu. „Adică era o valoare”, murmură unul din sală.
Procesul are nevoie de martori, se stabileşte un nou termen, peste 30 de zile. La fel şi în cea de-a doua şi ultima cauză, ceva cu o despărţire amiabilă. „Nu a putut veni Iustache pentru că e la tratament într-o clinică din Viena”, motivează Cioabă amânarea.
În strada cu noroiul dezmorţit bine, un vecin la vârsta pensionării se minunează de atâta presă. „Mă, mă uit la voi, românii ăştia de filmaţi. Există o Constituţie în ţara asta, nu? Ce tot...? No, las că vedeţi voi!”, îşi vâră omul iar mâinile în buzunar, dând amărât din cap.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

SirEmiL

Acum 11 ani

is curios sa vad cum arata un \" Cadillac Espace \" :)
Raspunde

eu

Acum 11 ani

pacat ca s-a scumpit benzina...
Raspunde

miratul

Acum 11 ani

mare realizare .ţiganii în robe la prezidiu .ei sunt obişnuiţi să stea în haine vărgate în boxa acuzaţilor.şi presa asta de cacao ,vai mama ei.ia să nu fi fost nimeni din presă acolo că voi sînteţi pai fraieri ca ţiganii în cazul ăsta .scuze.
Raspunde

hmmm

Acum 11 ani

oare cu cine face banking?...
Raspunde

x

Acum 11 ani

Delirant, de votat articolul saptamanii!!!
Raspunde

eu

Acum 11 ani

totusi, nu doneaza nimeni niste benzina? nu de alta, eu muncesc cinstit...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus