Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Ce leaga Japonia de-acum de Romania din 1980...

Ce vedem în zilele acestea din imaginile filmate în Japonia? Cozi la alimente, lipsă de curent electric şi căldură, raţionalizarea benzinei, agricultura distrusă... Asemenea lipsuri în viaţa cotidiană a populaţiei ne poartă înapoi în perioada anilor ’80 în România – perioada tinereţii sau copilăriei multora dintre noi. Încă o majoritate a populaţiei româneşti îşi aminteşte de umilitoarea situaţie în care eram nevoiţi să trăim în deceniile dinainte de 1990, când ţara era înadins adusă în stare de colaps, exact ca după un cutremur de 9 grade Richter şi inundaţii catastrofale concomitent!

Ar trebui poate ţinute lecţii cu elevii de azi, în care să li se prezinte, sec şi fără înflorituri, cum se trăia atunci cu 6 ore de curent electric pe zi, alimentele de bază se dădeau pe cartelă ( ca în vreme de război sau de calamităţi de ani de zile...), cum la blocuri se “lua” concomitent apa caldă, curentul şi căldura !! Şi asta toată noaptea de iarnă... Bineînţeles că mulţi părinţi, disperaţi, făceau tot felul de artificii, posibile într-o societate extrem coruptă şi dezorganizată, pentru a asigura condiţii minime de viaţă şi învăţătură măcar copiilor; în acest timp, o categorie apropiată partidului unic “se descurca” mai simplu, tot pe căile corupţiei, iar la sate era parcă o altă lume – oamenii ţineau animale hrănite tot pe bază de “corupţie” în agricultura haotică a momentului, tot acolo se ignora adesea interdicţia de circulaţie auto în zilele stabilite de partid şi se trafica benzina prin mijloace inimaginabile...

Vedem de fapt că perioada aceea a fost un generator de mentalitate a corupţiei, uneori obligată, dar care a dus la haosul moral şi axiologic de astăzi, când am întâlnit chiar tineri sub 30 de ani care îşi motivau nerespectarea regulilor de bună convieţuire şi bună practică prin cuvintele ”mai lăsaţi-mă în pace, că am suferit destul în comunism”!?  La aşa mentalitate ai două reacţii – prima, că în acest caz, se pare că nu le-a ajuns suferinţa (şi erau nişte copii...) şi a doua, că lipsa lor de credinţă creştină îi mână spre un autism social/ moral/ politic, care ne va scufunda generaţii întregi...

Prin comparaţie, putem învăţa de la japonezi disciplina socială şi hărnicia, cu tot balastul demografic specific – o persoană din patru, acolo, are peste 65 de ani ! De altfel şi România se îndreaptă cu grăbire spre aceeaşi situaţie, cu diferenţa că la noi deja sunt mai mulţi pensionari decât toţi lucrătorii la stat + la privat + la negru! În plus (cum se zice în noul limbaj de lemn), şi noi stăm pe un nod de fracturi seismice, numit “anomalia Vrancea”, care va verifica în curând şi cu “hotărâre” toate construcţiile fără autorizaţie ridicate în ultimii 20 de ani!

Cum s-ar putea ameliora această situaţie catastrofală a României, ce pare scuturată de cutremure şi de tsunami în fiecare an ? Mulţi specialişti au arătat că PROFESIONALIZAREA este cheia ieşirii noastre din marasm! Cu profesionalism se poate trece de orice calamitate naturală şi chiar de calamităţi social-umane, cum sunt mentalitatea balcanică, corupţia generalizată, lenea şi sărăcia de spirit!

Adică trebuie daţi la o parte: “capitaliştii” cu ordin de serviciu (secret...) / privaţii care nu ştiu să trăiască pe piaţa liberă şi fac toate fărădelegile ca să ajungă la monopol (cu sprijin de stat...) / comercianţii netalentaţi şi afoni în relaţiile dintre ofertant şi client / meseriaşii de cârpeală şi toţi “specialiştii” cu studii terminate cu media 5 sau 6 / birocraţii maeştrii în crearea de cozi la ghişeu şi încurcături în acte...

Şi să nu uităm părinţii. O vorbă înţeleaptă spune că “viitorii conducători se cresc / se educă în camera copiilor “... Oricâte argumente şi scuze s-ar găsi, la noi există o mare penurie de părinţi responsabili !! Sigur că în ultimele decenii s-a răspândit în toată lumea europeană, şi nu numai, ideea şi practica de a se elimina corecţia dură la orice fapte ale copiilor. S-a ajuns astăzi la ruptura totală dintre părinţi şi copii, la prezenţa poliţiei în şcoli, la creşterea alarmantă a infracţiunilor generale. Deja unii specialişti în pedagogie îşi pun cenuşă în cap, dar este târziu!

Cu toate astea, soluţia este numai creşterea cu metode mai stricte a viitorilor profesionişti – şi în disciplină, şi în meserie !

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 144

Comentarii

1 comentarii

octaedru

Acum 11 ani

partea intaia ar fi trebuit din decenta sa o lasati deoparte, nu ati suferit personal, din contra....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus