Miercuri,
20.10.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Ultima moara a Sibiului "renaste". Sub forma unui bloc de birouri

La trei ani de la demolarea morii de lângă Bastionul Soldisch, Primăriei Sibiu îi este solicitat un aviz de oportunitate pentru ridicarea unei noi clădiri pe locul fostului monument istoric, demolat ilegal. În zona care se află în centrul istoric al Sibiului, investitorii vor ridicarea unei clădiri de birouri, cu spații comerciale la parter. Plus alte două niveluri la subsol.

Ceea ce era de așteptat încă din martie 2008 (momentul demolării ultimei mori istorice a Sibiului) s-a produs în această primăvară: Prima Imobiliare SRL a obținut un certificat de urbanism pentru ridicarea unui bloc de birouri pe locul fostei mori. Certificatul de urbanism a fost eliberat la jumătatea lunii februarie a acestui an. ”Prin acest certificat de urbanism Primăria a solicitat inițiatorului proiectului elaborarea unui PUZ și obținerea avizului de oportunitate. Acest proiect a fost discutat în ședința CTATU (Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism) din data de 17 martie, iar în urma acesteia i s-a pus în vedere inițiatorului că documentația PUZ va trebui să țină cont de condițiile impuse de avizul emis de Direcția de Cultură”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, Mirela Gligore, șef al Serviciului de relații cu presa din cadrul Primăriei Sibiu.

”Vrem să vedem ce putem face”

Prima Imobiliare, societate sibiană, îl are drept asociat pe Iulian Bogdan Năstase, prezent și în firma Prima Trans, tot din Sibiu. Aceasta din urmă deținea terenul pe care dăinuia până în 2008 ultima moară istorică a județului Sibiu.

”Tocmai de aceea am depus acea cerere, pentru a vedea ce se poate construi acolo. Ca idee, vrem să ridicăm o construcție care să aibă destinația de birouri, dar și de spații comerciale la parter”, a declarat avocatul Iulian Bogdan Năstase, pentru Turnul Sfatului. În schiţa prezentatp în cadrul ședinței CTATU de săptămâna trecută, clădirea propusă avea un aspect cât se poate de modern: beton și sticlă, patru niveluri, alte două la subsol. Zona, însă, face parte din centrul istoric al Sibiului, ceea ce impune o arhitectură adecvată. ”În cazul în care ni se va solicita o anumită arhitectură vom vedea, vom discuta cu arhitecții noștri”, adaugă Năstase.

Între vechiul și noul PUG

Fosta moară a Sibiului se afla, pe harta urbanistică a orașului, la limita centrului istoric. Potrivit vechilor reglementări, pentru un nou imobil în această zonă ar fi suficientă elaborarea unui plan urbanistic zonal doar pe una sau două subzone pe care se află parcela în discuție. În cazul adoptării noului PUG, regulile sunt mult mai stricte. Astfel, pentru ridicarea unui imobil în centrul istoric al Sibiului ar fi nevoie de un plan urbanistic zonal pe întreaga zonă a centrului istoric, adică o documentație extrem de costisitoare. De asemenea, din reglementările viitorului PUG se deduce faptul că, pentru a ridica un imobil pe locul unui fost monument istoric, noua clădire trebuie să respecte amprenta și dimensiunile acelui monument istoric.

Faptul că pentru viitorul PUZ a fost solicitat, de către reprezentanţii Sibiului, avizul Direcţiei de cultură poate avea, de asemenea, două tăişuri. Este cunoscută opoziţia vehementă a acestora faţă de investiţiile care, potrivit considerentelor lor, nu respectă istoria oraşului. Dar pe de altă parte, în locul avizului Direcţiei locale, poate fi solicitat un aviz de la Direcţia Naţională a Monumentelor Istorice, din cadrul Ministerului Culturii, Direcţie care a dat de mai multe ori autorizări „peste părerea” celor de la Sibiu. Astfel, tot în centrul istoric al Sibiului au apărut două clădiri cu care inspectorii de la Sibiu nu au fost de acord: una este situată pe Nicolae Teclu, lângă hotelul Apollo, iar alta este situată în Piaţa Gării – un viitor hotel, al cărui şantier este în stare de conservare, în prezent.

O demolare ilegală, tratată cu NUP

Ultima moară a Sibiului a fost demolată în două zile de sâmbătă – 22 și 29 martie 2008. Zile în care instituțiile statului nu lucrează. Și care instituții, se pare că nu au putut dovedi vreun vinovat în toată această poveste. ”A fost demarat un dosar penal. Dar, fiindcă era vorba de un avocat, dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba”, au declarat surse polițienești pentru Turnul Sfatului. Din 2008 și până acum, dosarul nu a ajuns în instanță. Iar potrivit avocatului Iulian Bogdan Năstase, cercetat în acest caz, nici nu aveam cum să ajungă. ”Nu vreau să par subiectiv, dar din câte știu eu, în acest caz a fost dat NUP (neînceperea urmăririi penale)”.

Fosta moară a Sibiului a fost demolată fără să existe vreun act emis în acest scop (autorizaţie de demolare) şi, prin urmare, şi fără avizul Ministerului Culturii. Demolarea a început pe 22 martie 2008, iar șase zile mai târziu fostul șef al Direcției de patrimoniu cultural, Vasile Crișan, a emis o adresă către toate instituțiile interesate de acest subiect: grupul Brantner România – SC Getesib (proprietarii clădirii), Primăria Sibiu și serviciile specializate, Inspecția în construcții și Inspectoratul de Poliție. ”Având informații că s-a demolat în data de sâmbătă, 22 martie, iar următoarele lucrări de demolare vor fi finalizate tot într-o zi de sâmbătă, în data de 29 martie, vă rugăm să luați măsuri urgente de pază și protecție pentru a preântâmpina demolarea totală”, se arată în adresa amintită.

Măsuri urgente nu s-au luat. Ulterior, s-a descoperit că respectiva moară nici nu mai exista în Cartea Funciară. Cu doar trei săptămâni înainte, ultima moară a Sibiului era clasată ca monument istoric de importanță națională. Cum dosarul de clasare inițiat în 23 februarie 2007, nu fusese finalizat, în martie 2008 ”povestea” s-a închis. Iar clădirea a fost demolată, fără ca autoritățile să reușească să stabilească cine autorul acestor lucrări de demolare. La acea vreme, proprietarii terenului, cei de la Prima Trans, au declarat că habar nu au cine a putut demola clădirea. Și că ei intenționau să ceară chirie proprietarilor clădirii.

Ce a pierdut Sibiul

La momentul demolării, clădirea se afla într-o vizibilă stare de degradare. Potrivit informațiilor existente, se pare că în țară mai există doar două sau trei astfel de clădiri. Stema de pe clădire, datată cu anul 1775, era singura originară, păstrată în Sibiu (stema orașului de pe Casa Artelor a fost refăcută în anii ’70, cu ocazia unor restaurări). Clădirea era, în vremurile vechi, moara orașului: actuala stradă Șaguna purta numele Mühlgasse (strada Morilor). În clădirea respectivă a funcţionat moara oraşului Sibiu până la mijlocul secolului XX.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

22 comentarii

octaedru

Acum 10 ani

daca PUG-ul mai intarzaie, ( sunt deja 7 ANI decand se tot studiaza...) il puteti arunca la gunoi, atata nesimtire si indolenta la autoritati, toti stau la caldurica si ii doare in spitz de ce se intampla cu monumentele si trecutul istoric al Sibiului, ( au o scuza ca s-a intamplat sambata...) demolati fratilor consecvent tot ce v-au lasat inaintasii fie ei sasi sau unguri sau romani, ce mai ,istoria Sibiului incepe cu Carabulea and co. balaciti-va in beton, sticla si biserici, traiasca INCULTURA din Sibiu!!! Orice terchea-berchea analfabet care si-a \"tras\" in Sibiu un teren are avocatii lui, arhitectii lui, oamenii lui la primarie, legile lui.
Raspunde

cadrilater

Acum 10 ani

e greu sa nu devii cinic dupa o astfel de relatare.. 3 observatii: de ce nu se poate urmari penal demolarea morii, daca legea exista, proprietarul terenului e cunoscut si dupa lege raspunzator pentru demolare? \"vizibila stare de degradare\" a fost certificata de specialisti sau tot de proprietar? Tot in EVZ citeam anul trecut ca toate cererile de certificat de urbanism inregistrate dupa 1 iulie 2010 vor fi judecate dupa noul PUG, nu mai e valabil?
Raspunde

ich

Acum 10 ani

2 zicale nemtesti care se potrivesc primariei: Ist der Ruf erst ruiniert, lebste nacher ungeniert. Was kümmert mich mein Geschwätz von gestern? ( Konrad Adenauer) Prost, malzeit.
Raspunde

nastase

Acum 10 ani

ia cercetati mai atent cine e nastase asta si gasiti imediat motivul pentru care face ce vrea. eu zic ca e acelasi cu cel implicat in scandalul cu ministerul turismului, prin 2009 parca, cu proprietatea brandului de tara...relatii in politie, cu grei... tara de kkt cu oameni de nimik
Raspunde

x.

Acum 10 ani

napoi... mai e ceva de zis? :(
Raspunde

oblio

Acum 10 ani

lui 1: bai, proasto, istoria sibiului incepe cu o flegma pe ochii tai beliti!
Raspunde

un papagal de sibian f....t de clanul Nastase!

Acum 10 ani

dati un search pe google cu \"Sibianul Iulian Bogdan Nastase, cel care si-a însusit sloganul Elenei Udrea, este profesionist în…infractiuni\" - asta pt ca nu ma lasa sa pun direct link-ul
Raspunde

carabulio

Acum 10 ani

Mai Oblio!Se vede ca ai capul oval!Semeni cu taica-tu carabulio!Si limbajul l-ai mostenit de la el nu numai infatisarea!
Raspunde

pt. 7

Acum 10 ani

Puteai sa o spui mai simplu: intrati pe siteul \"Justitiarul\" si dati acolo cautare numele complet al escrocului: Bogdan Iulian Năstase.
Raspunde

cetatean tolerant

Acum 10 ani

cu toate ca nu stie cine a demolat moara, sunt sigur ca proprietarul a avut grija ca necunoscutii sa-i predea blazonul pentru a fi pus pe \"fruntea\" cladirii mandre ce o va ridica cu ajutorul primariei.
Raspunde

oblio

Acum 10 ani

lui8: da\', daca nu-i cum zici tu, vierme, te\'ntorci in hazna?
Raspunde

pt. oblio

Acum 10 ani

sa ma chish in freza ta...
Raspunde

CipSB

Acum 10 ani

Daca primaria vrea se demoleze/construiasca se poate orice si oriunde,poate ne trezim cu un bloc de vreo 12 etaje in piata mare!!!Hiiiiiii
Raspunde

babau

Acum 10 ani

Deci prima aia nu stiau cine a demolat, apoi vine cu cerere de aprobare constructie bloc iar primaria nu stie dar si-a amintit. Cardasie mana-n-mana.
Raspunde

oblio

Acum 10 ani

ptr. 12: adanc, foarte adanc, nulitate, chit ca nici n-ai cu ce... crezi ca\'n felul asta te mai destepti? vax!
Raspunde

Adrian

Acum 10 ani

Oblio ai trecut de 12 ani sau esti din tiglari?
Raspunde

Adrian

Acum 10 ani

Scuze fata de cei din tiglari...
Raspunde

andriano

Acum 10 ani

lui16/17: bai rasistule, misca-ti starvul in patagonia!
Raspunde

Adrian

Acum 10 ani

am spus tiglari (cartier) nu rom
Raspunde

Adrian

Acum 10 ani

apropo... degeaba ti-ai schimbat numele :) ipu e acelasi :)
Raspunde

PRUTUS

Acum 10 ani

Zona aia era oricum plina de gunoaie si sobolani. Nimeni de la primarie nu a facut nimic pentru curatenia sau amenajarea zonei \"istorice/zona 1/centrul orasului...etc\" Macar sa faca Nastase ceva acolo ca pe baza primariei ne mananca sobolanii si gunoaiele pe toti!!!! Ar trebui sa apreciati investitorii si nu putorile cu interese de la primarie
Raspunde

eu

Acum 4 ani

acest avocat are mari relati atat in sibiu cat si in bucuresti , pentru ca m-am lovit de el are si la tribunalul bucuresti cat si la parchet .. a castigat o vila prin niste acte false dar nici tribunalul si nici parchetul nu a vrut sa vada oricum acest indivit a zis ca orice as face tot o sa pierd , si a sa si a fost nu am putut sa fac nimic unde am mers usile sau inchis ... tin sa mentionez ca vila este in centru cu o suprafata de 1400m Bucuresti pe str cristian tell nr 23 , asa si cum a lot si muzeul literaturi romane care este gard in gard deci ce ma mira treaba cu o mora asta se intampla in anul 2016 detin si actele false cu care a castigat cine e interesat poate sa ma contactese la nr de telefon 0721675951
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus