Miercuri,
05.10.2022
Cer Senin
Acum
15°C

Clasa de mijloc

Trebuie spus clar: România a avut o clasă de mijloc numai în perioada interbelică, cînd era deja de zeci de ani Regat. După 1989 ar fi fost posibil să reapară acest fundament al societății de piață liberă, dacă dezvoltarea țării ar fi fost lăsată cu adevărat liberă! Și din acest context ne putem da seama că societatea românească a fost cam strict condusă pe un drum anume, deci actorii schimbării din 1989 au avut planuri destul de precise, pe care le-au urmat destul de tenace…Din păcate, în planurile lor nu erau trecut și respectul pentru o societate dezvoltată normal, care să aibă eficiența economică și culturală normală. Aceasta presupune desfășurarea unui sistem de legi considerate firești în orice țară civilizată. Dacă la noi, în ultimii 21 de ani, nu au fost date aceste legi, înseamnă că „voința politică” a fost să se evite apariția clasei mijlocii. Oare de ce ?? Se pare că de frică !! Teama că o dezvoltare normală, cu oameni liberi pentru că sunt stăpâni pe meseria, munca și concepțiile lor de viață, ar fi putut îndepărta ascensiunea tuturor semidocților, infractorilor și antipatrioților care s-au cățărat la conducerea țării !!

După cum ne arată atâtea evenimente din țări dezvoltate normal, cînd clasa conducătoare, sau vreun monopol economic, tind să derapeze în deciziile lor, solidaritatea civică a clasei de mijloc se afirmă puternic pe scena economică, legislativă, cu lobby în sfera politică. Apropo de scumpirea aberantă a benzinei la pompă, este de amintit acțiunea francezilor de acum cîțiva ani, cînd au boicotat numai o săptămînă stațiile Shell, acestea scăzând prețul fără întîrziere…Nu mai vorbim despre solidaritatea milioanelor de șoferi români din primăvara asta ! Singurul comentariu este că-și merită prețul… O adevărată clasă mijlocie este apărătoarea unei scări tradiționale de valori: - naționalism - patriotism local - familia și educarea copiilor - credința -cultul muncii -spiritul civic Ar fi fost minunat să putem da exemple din clasa mijlocie a compatrioților noștri…Dar așa, rămâne să dăm contra-exemple; nu aparțin clasei de mijloc: - cei care au case și mașini scumpe, dar au probleme de morală. - cei care cîștigă mult peste medie și n-au minima cultură civică, religioasă, istorică. - cei ce par buni familiști, dar își educă prost copiii, sunt „manelizați” și dau dovezi de prost-gust; așteaptă de la școală, televizor și de la stradă să le educe copiii… - cei care nu țin cont de legi, de patrimoniul tuturor (natură și monumente). Proiectanții, de exemplu, au un întreg șir de experiențe teribile cu clienții (proprietari sau constructori), care încep din 1990 încoace și pot măsura inadecvarea societății românești la regulile pieței libere și ale bunei-cuviințe !

De prea multe ori clienții nu vor să respecte legile, patrimoniul țării, istoria noastră, a tuturor, dar și a Europei creștine ! Ei nu țin cont de sfaturile specialiștilor – în lumea lor „spirituală” nu e nevoie de profesionalism – ocolesc etica muncii și corectitudinea civică… În acest mod este extrem de greu să construim o societate normală și este foarte ușor să devenim colonizați comercial, să devenim simpli importatori de licențe și tehnologie, iar după cum se vede limpede în ultimul deceniu, să ne importăm 75 % din hrana cea de toate zilele !!! Am ajuns de râsul firmelor israeliene, care ne vând mîncare crescută la marginea deșertului, într-o țară minusculă, asediată din toate părțile – nouă, care avem milioane de hectare de pămînt din cel mai bun din Europa … SĂ AVEM O SĂPTĂMÎNĂ LUMINATĂ, să ni se deschidă cu adevărat mintea și sufletul spre cele de sus, dar și spre cele de jos, de unde, cu umilință și răbdare, trebuie să începem urcușul ! Măcar pînă la clasa de mijloc !

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 115

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus