Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
5°C

Video: Centrul Asiatic de la Sibiu, unic in Romania

 

Cei peste 500 de studenți pe care Universitătea ”Lucian Blaga” îi va primi din Asia în această toamnă au la dispoziție primul Centru Asiatic din România. Aceasta a fost deschis în cadrul Facultății de Inginerie ”Hermann Oberth”, pe locul fostului bistro.
 
Inaugurarea primului Centru Asiatic din România destinat studenților de pe continentul vecin a avut loc pe ritmurile celor de la Metallica, interpretate pe instrumente de filarmonică. Ramzan Muhammad calcă pe ritmuri, cărând platouri cu mâncare pregătită ca acasă la el, în Pakistan. A venit la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu ca masternat în industrie alimentară și mai are de gând să își termine și doctoratul aici. ”Deci, cel mai bun preparat al meu de aici este birvani. Orez, pui, roșii, usturoi, ghimbir, lămâi și multe alte condimente mărunte”, arată Ramzan către platourile aranjate în noul Centru Asiatic. ”Aici puteți simți gustul Asiei”, zâmbește studentul. Mâncarea este doar pretextul primei întâlniri. ”Știți, când ajungi, ca student, din Asia la Sibiu, nu prea știi unde să mergi, unde să completezi actele, ce acte de rezidență trebuie să întocmești. În acest centru, orice student asiatic va găsi o mână de ajutor. Da, și mâncare tradițională, cu ingrediente originale”, promite Ramzan.
 
Studenții își vor gestiona singuri spațiul
 
Ioan Bondrea, decanul Facultății de Inginerie, e prima gazdă. ”Da, aici era, era un bar, ce să mai zic? Nu era ceva tocmai de laudă”, dă din mână universitarul. Împarte zâmbete și urări în stânga și în dreapta, în română și engleză, căci în sala proaspăt inaugurată sunt zeci de naționalități prezente. ”Studenții asiatici își vor gestiona singuri acest spațiu. Noi le-am creat doar un ambient plăcut și îi vom sprijini în continuare”, promite Bondrea.
Sala a fost decorată cu elemente de pe continentul vecin, ale cărui universităţi au trimis înspre Sibiu sute de studenţi în cadrul unor programe de zeci de milioane de euro.
 
 
Program până seara
 
Centrul Asiatic de la Sibiu va fi deschis în fiecare zi, până la ora 21.00. ”E un loc special, al nostru. Avem unde să ne întâlnim de acum încolo. Poate vom organiza în fiecare lună câte un eveniment despre țările din care venim noi”, se gândește Asma Arja, studentă la Medicină, din Iordania de origine. Asma cunoaște o parte din studenții asiatici veniți la Sibiu, dar nu pe toți. La Centrul Asiatic speră să îi afle pe majoritatea. ”Știți cum e – dacă ai un coleg de facultate din altă țară, cu care apuci să povestești, afli deja 50% despre țara respectivă fără să o fi vizitat. Ei, la Centrul nostru poți să afli despre jumătate din Asie”, lansează invitația Numera Ismail, îmbrăcată în portul tradițional al pakistanezilor.
 
Primul pas către autostrăzile Chinei
 
La inaugurarea centrului au adăstat nu numai studenții asiatici, ci și cei de pe tot continentul european. ”Hai mă, ai curaj? Intră, că uite ce fain e”, se îndeamnă fără succes câțiva studenți români. Pe lângă ei, mult mai hotărâtă intră o studentă din Polonia. Îmbrăcată hippie, vorbește zgomotos cu prietena ei din Franța și se aruncă pe primele canapele libere pe care le întâlnește. În fața lor, e Bian Zhengdong, reprezentantul Ambasadei Chinei în România, pe teme de educație. Noroc cu Centrul Asiatic din Sibiu, căci altfel nu gusta mâncare din Pakistan. ”Dacă astfel de acțiuni ar avea loc mai des, multe probleme ar fi rezolvate mai degrabă. Aici avem de-a face cu un schimb cultural, în primul rând, fapt ce atrage după sine și relațiile economice. Putem începe să discutăm și despre autostrăzile de construit”, vorbește serios Zhendong.
 
Search pe internet
 
„Ştiţi cum am aflat mai multe despre Sibiu? Am dat search pe internet. Acelaşi lucru se va întâmpla şi cu Universitatea «Lucian Blaga» din Sibiu, despre care noi, în Asia, nu vom afla numai că este într-o fostă capitală culturală europeană, ci şi că are singurul Centru Asiatic din România. Să vină aici cât mai mulţi studenţi din cât mai multe ţări e în interesul tuturora”, spune Muhammad Saleem, din partea Ambasadei Pakisanului la Bucureşti.
În cadrul Universităţii din Sibiu studiază, în prezent, aproximativ 150 de studenţi din Asia de sud. Extinderea programului Erasmus Mundus Mobility with Asia va mări numărul studenţilor din această parte a lumii cu încă 400 din toamna acestui an, anunţă reprezentanţii Universităţii sibiene.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Constatare

Acum 11 ani

Nu mai e mult si in 20- 30 de ani Romania va fii a asiaticilor iar noi vom traii in rezervatie. Natiile astea sunt ca mierea pina puna mina pe putere prin demografie si democratie.... cele mai eficiente si ne-letale arme de cucerire. Mi-e scirba!!!
Raspunde

x

Acum 11 ani

si mie mi-e scarba cand citesc comentarii imbecile si agramate!
Raspunde

ken

Acum 11 ani

masternat esti tu, Traiane!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus