Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

Maria Vlas catre sibienii pagubiti de FNI: Vantu are banii

 

Ioana Maria Vlas le-a spus, miercuri, păgubiţilor FNI din judeţul Sibiu, la primul termen al procesului de la Tribunalul Sibiu în care este judecată, că nu ea a luat banii, ci Sorin Ovidiu Vântu, afirmând că la acesta sunt "3.000 de miliarde de lei".
 
Procesul în care Ioana Maria Vlas, fostul preşedinte al SOV Invest, a fost trimisă în judecată alături de alte opt persoane, pentru păgubirea investitorilor FNI din judeţul Sibiu, era programat să înceapă, miercuri, la ora 10.00, dar din cauza numărului mare de persoane care ar fi trebuit să fie înregistrate - peste 5.300 - a fost amânat pentru ora 13.00, în tot acest timp şapte grefieri înregistrând plângerile sibienilor sosiţi să se constituie părţi civile în proces.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Sibiu, judecătorul Carmen Giorgică, la primul termen în procesul în care este judecată Ioana Maria Vlas au fost citate 5.357 de persoane din judeţul Sibiu care au avut bani la FNI şi au depus plângeri împotriva conducerii acestui fond de investiţii.
Păgubiţii FNI au asaltat-o cu întrebări pe Ioana Maria Vlas, care s-a prezentat la primul termen. Principala întrebare adresată de mulţi dintre cei prezenţi în sala de judecată a fost: "Unde sunt banii?".
 
Ioana Maria Vlas le-a răspuns tuturor, în repetate rânduri, că banii nu sunt la ea, ci la Sorin Ovidiu Vîntu.
"Eu am pledat vinovată. Aţi uitat asta? Eu am făcut puşcărie şase ani şi jumătate. Nu eu am luat banii. Eu nu am niciun ban. Întrebaţi-l pe domnul Vîntu despre ei. La el sunt 3000 de miliarde de lei", le-a spus Ioana Maria Vlas păgubiţilor de la Sibiu.
Vlas a afirmat ea este "vinovatul de serviciu" în acest dosar şi "carnea de tun" şi a spus că nu poate fi judecată de două ori pentru această faptă.
"Eu am fost judecată şi condamnată o dată şi nu văd de ce sunt judecată a doua oară. Nu e normal! Timp de opt ani, cincii mii de plângeri (cele ale păgubiţilor din judeţul Sibiu - n.r.) au fost ţinute într-un sertar. Întrebaţi-i de ce, pe cei care le-au ţinut. Vreau să vă spun că eu sunt pe post de carne de tun. Eu sunt vinovatul de serviciu. Eu am pledat vinovat şi pledez în continuare vinovat. Unde e problema? Domnul Vîntu este absolut nevinovat! Deocamdată! Domnul Vîntu a luat banii, nu eu!", a declarat, presei, în sala de judecată, Ioana Maria Vlas.
 
În urma înregistrării plângerilor păgubiţilor prezenţi, miercuri, la Tribunalul Sibiu, magistraţii au constatat că nu s-au prezentat toţi cei citaţi la acest termen de judecată, astfel că procesul a fost amânat, următoarea înfăţişare fiind stabilită pentru 18 mai.
Ioana Maria Vlas, fostul preşedinte al SOV Invest, a fost trimisă în judecată, în martie 2011, alături de alte opt persoane, de către Direcţia Naţională Anticorupţie, pentru păgubirea a peste 5.300 de foşti investitori la Fondul Naţional de Investiţii (FNI).
Alături de aceasta, procurorii anticorupţie de la Serviciul Teritorial Alba i-au deferit justiţiei şi pe Marian Petrescu, preşedinte-director general al SOV Invest şi Mihaela Sima, director economic al societăţii.
Cei trei, în cazul cărora procurorii notează că au antecedente penale, sunt acuzaţi de înşelăciune în formă continuată la adresa a 5.363 de părţi vătămate.
Alături de aceştia au mai fost trimişi în judecată în acest dosar Marius Andrei, cenzor extern independent al SOV Invest, Gavril Bătrân, membru al Consiliului de Administraţie al societăţii, Ioan Diţă, membru al CA al SOV Invest, Gheorghe Negură, membru al Consiliului de Încredere, organism de reprezentare al FNI în raporturile cu SOV Invest, Mircea Ianculescu, Muscel Ionescu, Mircea Costescu, membri ai Consiliului de Încredere, toţi cu antecedente penale, acuzaţi de complicitate la înşelăciune în formă continuată, faptă comisă în dauna a 5.363 părţi vătămate, investitori FNI.
 
Faptele pentru care cele nouă persoane au fost cercetate şi trimise în judecată în acest nou dosar au la bază plângerile investitorilor FNI cu domiciliul pe raza municipiului Sibiu, fiind introduse la organe judiciare de pe această zonă, respectiv fapte de înşelăciune comise în dauna unui număr de 5.363 părţi vătămate, arătau procurorii DNA.
Potrivit procurorilor, faptele respective constituie acte materiale din conţinutul aceleiaşi infracţiuni de înşelăciune pentru care cele nouă persoane au fost judecate şi condamnate definitiv în cursul anului 2009, într-o altă cauză, privind activitatea Fondului Naţional de Investiţii.
DNA arăta că aceste plângeri au rămas în nelucrare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu un interval de timp îndelungat, fiind declinate la data de 06.03.2008 la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru continuarea cercetărilor, având în vedere modificările legislative intervenite privind competenţa de soluţionare.
Potrivit DNA, în calitatea sa de preşedinte-director general la SC SOV Invest SA (societatea de administrare a Fondului Naţional de Investiţii), inculpata Ioana Maria Vlas, în perioada august 1998 - decembrie 1999, ar fi indus şi menţinut în eroare investitorii FNI, prin aprobarea unui prospect de ofertă publică necorespunzătoare realităţii ca urmare a falsificării datelor reale privind situaţia financiară a FNI.
Datele falsificate au fost raportate la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi au fost folosite la publicitatea privind avantajele investiţiilor în FNI, ceea ce a condus la prejudicierea patrimonială a investitorilor FNI.
 
La rândul său, notau anchetatorii, în perioada 1996 - iunie 1998, în calitate de preşedinte-director general al SOV Invest, Marian Petrescu a raportat, atât la CNVM cât şi investitorilor FNI, date false, respectiv structura de portofoliu, numărul unităţilor de fond aflate în circulaţie şi valoarea acestora, precum şi nivelul lichidităţilor, "contribuind la inducerea în eroare a investitorilor cu privire la situaţia financiară reală a FNI".
 
Rapoartele fictive către CNVM au fost întocmite în perioada 1997 - ianuarie 2000 de către Mihaela Sima, în calitatea sa de director economic al SOV Invest, mai scriau anchetatorii, care arătau că rapoartele pe anii 1998-1999 au fost întocmite cu ajutorul lui Marius Andrei, care, în calitate de cenzor extern independent al SOV Invest, atestat de CNVM, a certificat aspecte nereale privind situaţia şi evoluţia FNI.
 
La rândul său, Gavril Bătrân, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al SOV Invest, în perioada decembrie 1997 - 25 mai 2000, şi de preşedinte-director general al SOV Invest, în perioada decembrie 1999 - ianuarie 2000, a semnat raportări către CNVM cu date nereale.
De asemenea, mai arătau anchetatorii, în perioada 16 decembrie 1997 - 25 mai 2002, Ioan Diţă, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al SOV Invest, a raportat la CNVM date nereale privind activitatea societăţii.
În calitatea lor de membri ai Consiliului de Încredere - organism de reprezentare al FNI în raporturile cu societatea SOV Invest, inculpaţii Gheorghe Negură, Mircea Ianculescu Muscel Ionescu şi Mircea Costescu au ajutat la inducerea şi menţinerea în eroare a investitorilor FNI prin avizarea formală a rapoartelor primite de la societatea de administrare şi cenzorul independent şi înaintarea acestora către CNVM.
În perioada 1995 - 24 mai 2000 a fost cauzat celor 5.363 de investitori FNI, părţi vătămate în acest dosar, un prejudiciu total de 58.584.244.693 de lei, arată procurorii. Aceştia precizează că s-au pus măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale lui Marius Andrei, Mihaela Sima, Mircea Costescu, Ioan Diţă, Marian Petrescu şi Gavril Bătrân.
 
Procurorii considerau că în prezenta cauză sunt incidente prevederile din Codul penal privind recalcularea pedepsei, având în vedere că activitatea infracţională a celor nouă persoane, reţinută în prezentul act de inculpare, constituie acte materiale care se circumscriu infracţiunii de înşelăciune pentru care acestea au fost deja condamnate definitiv.
 
Dosarul este judecat la Tribunalul Sibiu.
Ioana Maria Vlas a fost eliberată, în 20 octombrie 2010, din Penitenciarul Târgşor, după ce i-a fost admisă cerere de liberare condiţionată.
Ea a fost condamnată la zece ani de închisoare pentru fraudă.
 
În 20 aprilie 2010, instanţa Tribunalului Prahova a contopit cele două pedepse primite în dosarele FNI şi FNA, de zece, respectiv, opt ani de detenţie.
În urma admiterii acestei cereri, s-a stabilit ca Ioana Maria Vlas să execute zece ani de detenţie, din care s-au scăzut perioadele de arest preventiv şi de detenţie care au fost deja efectuate, între 28 martie 2003 şi 7 aprilie 2008, precum şi perioada de detenţie, care a început la data de 4 iunie 2009.
La momentul eliberării, Vlas mai avea de executat peste o mie de zile de închisoare

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Odin

Acum 13 ani

Ceea ce nu se spune este cum de aceste dosare nu au fost solutionate pana acum? De ce au fost ignorate atatia ani?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus