Un om de afaceri originar din Sibiu a început să îşi ridice pe bulevardul Victoriei o locuinţă învelită în cupru. Soluţie inedită pentru sibieni, dar, potrivit proprietarului, aplicată de sute de ani în Europa. Valoarea casei: peste un milion de euro.
Mulţi dintre sibienii care trec pe lângă şantierul de pe bulevardul Victoriei, numărul 47 (aproape de Şcoala de Artilerie) privesc miraţi către imobilul cu parter, etaj şi mansardă, învelit de la acoperiş până deasupra parterului în folie de cupru.
Investiţia este a lui Dorian Horaţiu Danciu, om de afaceri originar din Sibiu. „Îmi construiesc o rezidenţă în oraşul unde am copilărit, unde am făcut liceul, este normal să îmi doresc o casă aici”, spune Danciu.
Forma pe care o capătă zilele acestea viitoarea casă a fost propusă de arhitectul Radu Teacă, din Bucureşti. „Un fel de guru între arhitecţi”, în caracterizează Danciu. Radu Teacă i-a propus mai multe soluţii, Dorian Danciu a ales. „În Piaţa Mare, din 100 de sibieni dacă întrebi, nu ştiu câţi au remarcat că Primăria Sibiu are acoperiş din cupru. La fel, la Mitropolie, la slujbele mari când vin mii de oameni, nu ştiu câţi au remarcat că şi acolo cuprul e folosit pe acoperiş. Casa poate fi considerată ciudată câtă vreme e privită după montajul cuprului. Însă cei care merg în străinătate şi pentru alte lucruri decât a-şi cumpăra blugi, au văzut că acolo casele învelite în cupru există de sute de ani. În Londra, de exemplu”, spune Danciu.
Deocamdată, cuprul montat pe acoperişul şi faţada casei are „culoarea somonului”. În timp, se va oxida. „Ţine de gust. Dincolo, unii folosesc diferite tratamente pentru a îmbătrâni prematur cuprul. Alţii, dimpotrivă, încearcă să domolească oxidarea. Eu? Eu o să las să îmbătrânească pe cale naturală. Cuprul este un material viu, nimeni nu ştie care parte o să tindă spre maroniu, când o să o ia spre verde”.
Investiţie de un milion de euro
Potrivit autorizaţiei de construcţie, imobilul cu destinaţia casă de locuit are o amprentă la sol de 238 de mp, iar suprafaţa utilă va fi de aproape 800 de mp. „Va fi terminată şi în funcţie de bani. Este, totuşi, vorba de un milion de euro. Cel puţin”. Printre detalii, casa va fi dotată cu lift, reţeaua electrică are nevoie de 10.000 de metri liniari de cabluri, iar pentru iluminat, soluţia aleasă a fost cea a ledurilor, economice, dar cu o investiţie iniţială de aproximativ 70.000 de euro. Casa este prevăzută şi cu un imens luminator. „Casa e gândită să bage lumină de peste tot”.
Cât priveşte stilul arhitectural, Danciu spune că e unul clasic, tratat în cheie modernă. „Mai nimeni nu a remarcat că este o casă în stil transilvănean, în două ape, cu ferestre de tip medieval. Doar că totul este interpretat într-o cheie modernă”.
Ce spun arhitecţii sibieni
Turnul Sfatului a cerut şi părerea arhitecţilor sibieni. Care nu comentează atât stilul arhitectural, cât volumul noului imobil. „Discuţia daca o casă învelită în tablă de cupru este frumoasă sau nu, este un subiect incitant pentru cineva pasionat de arhitectură. Privind în jur la contextul românesc al ultimilor ani, aş spune că trebuie să luăm în considerare în primul rând criterii elementare precum aşezarea pe teren şi distanţele faţă de vecini, şi abia în al doilea rând criterii legate de formă, material sau integrarea în contextul construit local. Construcţiile «greşite» din în ultimii ani nu cred că ne deranjează datorită materialelor din care sunt făcute sau fiindcă nu au un stil anume. Ceea ce ne deranjează mai mult este impertinenţa faţă de vecinătăţi. Dacă locuiesc într-un cartier cu case parter sau parter şi un etaj, iar vecinul construieşte un bloc cu patru etaje la doi metri de gardul meu, cred că mă întreb cu ce am greşit în viaţa asta ca să merit o astfel de soartă?”, spune Gabriel Roşca, preşedintele OAR Sibiu – Vâlcea. Arhitectul Dorin Boilă are un ton mai aspru. „În cazul de faţă, fiinţa bicefală proiectant/beneficiar a eliminat din start conexiunea la tradiţia şi spiritul locului – acest cartier-grădină, a cărui axă era Bulevardul Regina Elisabeta (azi, Victoriei) şi care a avut un regulament de urbanism foarte clar (găsibil la Arhivele Statului). Proiectanţii cu respect de sine şi faţă de zonă (şi de beneficiar…) ar fi trebuit să prezinte ei înşişi avizatorului acest regulament Astfel că, de fapt, în câţiva ani, acest bulevard va avea soarta idioată a Căii Dumbrăvii, de a deveni o înşirare de obiecte construite (mai greu de zis arhitecturale)”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Gabriel Rosca , Primăria Sibiu , În Londra , Turnul Sfatului , În Piața Mare , Căii Dumbrăvii , Arhivele Statului Sibiu , Arhitectul Dorin Boilă , Dorian Danciu , Dorian Horaţiu Danciu , Radu Teacă , Bulevardul Regina Elisabeta
Vizualizari: 2283
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
HBomb
Acum 2 ore
HBomb
Acum 2 ore
Rob
Acum 3 ore
Pensionar
Acum 3 ore
Oare cand se va interzice aceasta barbarie?