Miercuri,
26.03.2025
Cer Senin
Acum
12°C

Noua moda in arhitectura: casa invelita in cupru

Un om de afaceri originar din Sibiu a început să îşi ridice pe bulevardul Victoriei o locuinţă învelită în cupru. Soluţie inedită pentru sibieni, dar, potrivit proprietarului, aplicată de sute de ani în Europa. Valoarea casei: peste un milion de euro.

Mulţi dintre sibienii care trec pe lângă şantierul de pe bulevardul Victoriei, numărul 47 (aproape de Şcoala de Artilerie) privesc miraţi către imobilul cu parter, etaj şi mansardă, învelit de la acoperiş până deasupra parterului în folie de cupru.

Investiţia este a lui Dorian Horaţiu Danciu, om de afaceri originar din Sibiu. „Îmi construiesc o rezidenţă în oraşul unde am copilărit, unde am făcut liceul, este normal să îmi doresc o casă aici”, spune Danciu.

Forma pe care o capătă zilele acestea viitoarea casă a fost propusă de arhitectul Radu Teacă, din Bucureşti. „Un fel de guru între arhitecţi”, în caracterizează Danciu. Radu Teacă i-a propus mai multe soluţii, Dorian Danciu a ales. „În Piaţa Mare, din 100 de sibieni dacă întrebi, nu ştiu câţi au remarcat că Primăria Sibiu are acoperiş din cupru. La fel, la Mitropolie, la slujbele mari când vin mii de oameni, nu ştiu câţi au remarcat că şi acolo cuprul e folosit pe acoperiş. Casa poate fi considerată ciudată câtă vreme e privită după montajul cuprului. Însă cei care merg în străinătate şi pentru alte lucruri decât a-şi cumpăra blugi, au văzut că acolo casele învelite în cupru există de sute de ani. În Londra, de exemplu”, spune Danciu.

Deocamdată, cuprul montat pe acoperişul şi faţada casei are „culoarea somonului”. În timp, se va oxida. „Ţine de gust. Dincolo, unii folosesc diferite tratamente pentru a îmbătrâni prematur cuprul. Alţii, dimpotrivă, încearcă să domolească oxidarea. Eu? Eu o să las să îmbătrânească pe cale naturală. Cuprul este un material viu, nimeni nu ştie care parte o să tindă spre maroniu, când o să o ia spre verde”.

Investiţie de un milion de euro

Potrivit autorizaţiei de construcţie, imobilul cu destinaţia casă de locuit are o amprentă la sol de 238 de mp, iar suprafaţa utilă va fi de aproape 800 de mp. „Va fi terminată şi în funcţie de bani. Este, totuşi, vorba de un milion de euro. Cel puţin”. Printre detalii, casa va fi dotată cu lift, reţeaua electrică are nevoie de 10.000 de metri liniari de cabluri, iar pentru iluminat, soluţia aleasă a fost cea a ledurilor, economice, dar cu o investiţie iniţială de aproximativ 70.000 de euro. Casa este prevăzută şi cu un imens luminator. „Casa e gândită să bage lumină de peste tot”.

Cât priveşte stilul arhitectural, Danciu spune că e unul clasic, tratat în cheie modernă. „Mai nimeni nu a remarcat că este o casă în stil transilvănean, în două ape, cu ferestre de tip medieval. Doar că totul este interpretat într-o cheie modernă”.

Ce spun arhitecţii sibieni

Turnul Sfatului a cerut şi părerea arhitecţilor sibieni. Care nu comentează atât stilul arhitectural, cât volumul noului imobil. „Discuţia daca o casă învelită în tablă de cupru este frumoasă sau nu, este un subiect incitant pentru cineva pasionat de arhitectură. Privind în jur la contextul românesc al ultimilor ani, aş spune că trebuie să luăm în considerare în primul rând criterii elementare precum aşezarea pe teren şi distanţele faţă de vecini, şi abia în al doilea rând criterii legate de formă, material sau integrarea în contextul construit local. Construcţiile «greşite» din în ultimii ani nu cred că ne deranjează datorită materialelor din care sunt făcute sau fiindcă nu au un stil anume. Ceea ce ne deranjează mai mult este impertinenţa faţă de vecinătăţi. Dacă locuiesc într-un cartier cu case parter sau parter şi un etaj, iar vecinul construieşte un bloc cu patru etaje la doi metri de gardul meu, cred că mă întreb cu ce am greşit în viaţa asta ca să merit o astfel de soartă?”, spune Gabriel Roşca, preşedintele OAR Sibiu – Vâlcea. Arhitectul Dorin Boilă are un ton mai aspru. „În cazul de faţă, fiinţa bicefală proiectant/beneficiar a eliminat din start conexiunea la tradiţia şi spiritul locului – acest cartier-grădină, a cărui axă era Bulevardul Regina Elisabeta (azi, Victoriei) şi care a avut un regulament de urbanism foarte clar (găsibil la Arhivele Statului). Proiectanţii cu respect de sine şi faţă de zonă (şi de beneficiar…) ar fi trebuit să prezinte ei înşişi avizatorului acest regulament Astfel că, de fapt, în câţiva ani, acest bulevard va avea soarta idioată a Căii Dumbrăvii, de a deveni o înşirare de obiecte construite (mai greu de zis arhitecturale)”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

26 comentarii

andreia

Acum 13 ani

„Mai nimeni nu a remarcat că este o casă în stil transilvănean, în două ape, cu ferestre de tip medieval. Doar că totul este interpretat într-o cheie modernă”....sa fim seriosi....chiar ne crede cineva retardati?
Raspunde

dan

Acum 13 ani

iteresant ar fi sa ne spuna dl danciu ce fel de filme va turna in casa asta,sau ce fel de studio este de fapt.(xxx)
Raspunde

vio

Acum 13 ani

si uite asa se mai strica o zona istorica a orasului. Cu asemenea prostie asezata exact pe axa fostului cartier Josefin farmecul neegalabil al zonei s-a stins. Totul sub privirile calde al celor de la primariei care dau avize intr-o dusmanie, zici ca este primaria altui oras care si-a propus sa desfinteze Sibiul. Un idiot de proprietar care demonstreaza pentru a mia oara ca un bolovan tot bolovan ramane ori cati bani a reusit sa faca in viata
Raspunde

liu

Acum 13 ani

nu stiu pe unde \"dincolo\" a mai umblat asta ca eu nam mai vazut case din tabla; cat despre \"impertinenta fata de vecinatati\" este prea prea prea putin spus. Ma intreb cine le da voie la astia sa faca ce vor
Raspunde

octogon

Acum 13 ani

Cuprul era acum vreo 30 de ani materialul favorit al tiganilor din Turnisor..In vest nu se mai prea foloseste din cauza dezavantajelor: a devenit foarte scump decand cu boom-ul in China, se oxideaza si murdareste cu verde orice piatra naturala, folosit la fatada in fasii se onduleaza urat pentru ca are coeficientul de dilatare la caldura foarte ridicat iar legaturile dintre benzi sunt rigide daca sunt facute bine, daca nu, intra apa!
Raspunde

Panoramic Gardens

Acum 13 ani

Esti in cautarea unui apartament ? Ansamblul Panoramic Gardens are solutia la problemele tale.Te asteptam sa ne contactezi pe pagina noastra oficiala panoramicgardens.ro, pentru mai multe informatii despre apartamentele cu preturi incepand de la numai 23500 euro.
Raspunde

Confuzie!

Acum 13 ani

Primarie ACOPERITA CU TABLA, nu INVELITA. D-le GURU intre arhitecti !!! noi stim ca voi arhitectii umblati numai inbracati in alb si plutiti pe niste norisori pufosi albastrui , dar casa aia arata ca un \"kakat\" ambalat in folie de aluminiu si acuma sa copt si si-a schimbat culoarea.
Raspunde

Didi

Acum 13 ani

Cata vrajeala...1 milion eur...70.000 eur doar ledurile :)))) doar un avocat putea scoate astfel de perle... Ca omul a ales solutia de placare cu cupru...e alegerea lui. Ca tovarasii arhitecti traiesc in 2011 cu perspective de 1811...e alegerea OAR... Lectia de eficienta economica nu se preda din pacate...toti viseaza \"capodopere\" arhitecturale pe terenuri de zeci de mii de mp, e plin orasul de astfel terenuri :) si de milionari care sa plateasca 300.000 eur doar terenul...si moftul s-a indeplinit.
Raspunde

vio

Acum 13 ani

didi draga, omul o fi ales solutia lui dar intr-o zona istorica nu poti face orice; Asta intr-o tara unde se mai respecta legile si bunul simt. Iar sa-l faci comunist pe un om care incearca sa mai salveze ceva din putinul ramas de la distrugere, este prea de tot. Tot ce s-a facut in Sibiu in ultimii ani sunt niste mizerii, daca cineva doreste sa vada tot Sibiul asa peste 50 de ani nu are decat sa se duca in oricare oras din sud sau est, pentru ca deja acolo acesta este standardul
Raspunde

@vio

Acum 13 ani

Pai sa inteleg ca \"urbanistii\" din primarie nu sunt calificati? Iar OAR ce mai reprezinta? \"Obiectele construite\" de pe Calea Dumbravii cine le-a proiectat? Nu tot arhitecti atestati de pe meleagurile noastre? Daca tot avem PUG in sfarsit...oare s-a reglementat ceva in sensul asta? Sau vopsim \"obiectele\" tot in albastru, galben, violet, etc...dupa cum ne taie capul... Si cel mai important: oare se respecta regulamentele? Si daca nu se respecta...ia cineva o pozitie?
Raspunde

Dominiqe

Acum 13 ani

Daca cineva doreste sa vada un oras care-si respecta istoria si arhitectura, sa viziteze Praga, sau orasele germane, unde fiecare cladire este o piesa dintr-un mare puzzle. Din pacate Sibiul este tot mai chicios si de aici rezulta ca cineva care are drept de semnatura, in cardasie cu altii care inchid ochii la ce se intampla, isi rotunjesc binisor veniturile si in rest dupa ei, POTOPUL! Asa-i daca noi, comunitatea nu luam atitudine si ne multumim cu pumnul in gura.
Raspunde

un sibian

Acum 13 ani

un kitsch ABSOLUT!!!
Raspunde

alt sibian

Acum 13 ani

Cine a trecut pe acolo a observat cat de urata estre cladirea.Nu se potriveste cu absolut nimic din Sibiu.
Raspunde

CipSB

Acum 13 ani

Stati linistiti,ca peste putin timp vor trece tiganii in vizita si vor fura tot cuprul!!
Raspunde

@10

Acum 13 ani

pai tocmai asta este punctul meu de vedere (daca citesti comentariul #3) Eu m-am referit la comentariul arhitectului Boilă, nu la presedintele OAR care la fel ca serviciile responsabile din primarie contribuie de buna voie sau fortat la distrugerea orasului
Raspunde

francois

Acum 13 ani

its my father :o as far as i know him,if he could have made it with gold,he would have made it ... its a stupid fucking moron...
Raspunde

Un om

Acum 13 ani

daca nu ii pune si 2-3 turnulete tot degeaba =)))
Raspunde

tadao ando

Acum 13 ani

Cum sa evolueze tara noastra cu asa oameni limitati? Daca se construia casa asta in Praga cum zicea cineva mai devreme se duceau romanii sa o vada si sa se minuneze ca beduinii la Mecca! Ceea ce este intr-adevar durerors este ca probabil sunteti toti tineri (cei care ati comentat pana acum). Ar trebui sa fiti mai receptivi la nou sau sunteti chiar atat de indoctrinati?
Raspunde

alex

Acum 13 ani

urata casa...pacat de bani...
Raspunde

callas

Acum 13 ani

unui dobitoc fudul si cu cu bani poti ca arhitect sa-i vinzi orice ca ultimul racnet, chiar si o casa de cupru...
Raspunde

ohh

Acum 13 ani

dar asta e un maaare cazan de tzuica :)))
Raspunde

haooolioooo

Acum 13 ani

@21: Iti dai seama cat borhot de prune e in cazanu\' asta!!!! :))))
Raspunde

imparatul tiganilor

Acum 13 ani

ce ave ti mai sibienilor cu casa mea?asa e traditzia la noi ,,caldararii,, din mosi stramosi.....o sa facem si o biserica din cupru.unicat
Raspunde

ciubuc

Acum 13 ani

Cât s-a decartat pentru a obţine autorizaţia? În spatele ei mai este un monstru de clădire (încă neterminată). Bani frumoşi şi neimpozitaţi.
Raspunde

Codruța Ghiran

Acum 12 ani

Cum apare o casa mișto la noi, cum sar mulți-mulți neavizați s-o ”desființeze”. Și ne mai miram de ce n-arătam ca vestul... Ce importanță are a cui e? Are autorizație de contructie? Legal e valabilă. Nu vă place ce-a decis administrația pentru voi? Schimbați-i. Mare sau nu, casa e o bijuterie.
Raspunde

Dareios , rege al persilor

Acum 12 ani

sunt multi care vorbesc despre \"legile bunului simt\". fapt - nu exista lege a bunului simt. singura lege este a simtului si este in felul urmator \"cate bordeie, atatea obiceie si nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie\". asta va justifica pe toti, si pe beneficiar si pe arhitect. insa, ceea ce nu va justifica este o argumentare pro sau contra. fie ca e urata, e urata in ochii tai, sau ca e frumoasa, e frumoasa in ochii tai. tara se umple de kischuri - romanica nu e tocmai elvetia dar nici bangladesh. probabil daca aveati voi banii necesari va faceati o casa, care probabil nu era de cupru, dar cu siguranta, pentru voi era vis, si pentru altii era jeg. ma bucur ca exista o astfel de casa, in sibiu, orasul in care m-am nascut. orasul este nemaipomenit (sa nu exageram totusi), insa oamenii au anumite probleme de mentalitate si judecata. cu toate astea \"nu spera cand vezi miseii, la izbanda facand punte, te-or intrece nataraii, de ai fi cu stea in frunte\". toti sunteti natarai si toti aveti stea in frunte. bine macar ca suntem liberi - asa putin
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus