Miercuri,
07.12.2022
Partial Noros
Acum
3°C

Dan Lungu a lansat "In iad toate becurile sunt arse"

Într-un spaţiu plin de cărţi şi în faţa unui public de toate vârstele, Dan Lungu şi-a lansat astăzi romanul „În iad toate becurile sunt arse”. La librăria Erasmus, artistul a vorbit despre cartea care „porneşte de la o povestire mai veche” şi a lecturat câteva fragmente, în care Victor, eroul romanului trece prin situaţii aparent amuzante. „În roman capitolele alternează, se trece de la perioada liceului, la prezent. În capitolele despre Victor adolescentul, limbajul este argotic, foarte dur, dar în acelaşi timp poetic. Am simţit nevoia să mă întorc la acest limbaj, pentru a putea descrie mai autentic viaţa unui tânăr de liceu, din cartierele muncitoreşti, în perioada comunistă” a povestit Dan Lungu. O parte din roman reia fragmente din nuvela „Băieţi de gaşcă”. Victor, personajul principal „moare” de mai multe ori: în ziua când se angajează, în ziua în care este concediat de la firma de taxi sau când o vede pe soţia sa doar ca pe o umbră a femeii cu care s-a însurat. Victor nu reuşeşte să se reinventeze şi-şi aminteşte obsesiv de viaţa din liceu, căutând o cale de regăsire a vechiului Victor. Cartea se adresează tinerilor din prisma pesonajului care îşi reaminteşte de anii adolescenţei, dar şi celor trecuţi de 40 de ani, care şi-au trăit tinereţea în perioada comunistă. „Această carte, dintre toate romanele mele, se apropie cel mai mult de proza scurtă. Am simţit nevoia să o scriu urgent, pentru că încep să pierd posibilitatea de rememorare cu fidelitate a limbajului folosit în perioada respectivă. Şi cred că sunt mulţumit de cum a ieşit” a mai spus scriitorul. Dan Lungu este conferenţiar la Catedra de Sociologie, a Universităţii Al.I. Cuza din Iaşi, şi este apreciat ca unul dintre cei mai buni scriitori din noua generaţie. Scriitorul a colaborat cu cele mai imprtante publicaţii din ţară, printre care Amphion, ArtPanorama, Contrapunct, Calende, Cronica, Convorbiri literare, Dacia literară, Hyperion, Luceafărul şi România Literară.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus