Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

ALL THAT JAZZ

Festivalul Internaţional de Jazz este pentru Sibiu dacă nu un vârf de lance, cel puţin aliajul din care s-a făcut. Festivalul Internaţional de Jazz a fost primul festival din Sibiu şi poate că de la el şi de la ideea sa de a fi internaţional. s-a pornit întreg conceptul ce astăzi cuprinde Sibiul şi care este, aşa cum de fiecare dată o spun, coloana vertebrală a vieţii culturale şi a celei turistice din Sibiu. 

Nae Ionescu şi apoi ceilalţi organizatori ai Festivalului au construit un eveniment ce pentru o săptămână mută lumea bună a jazzului românesc la Sibiu şi aduce alături nume importante din lumea mondială. 
 
Rămân în amintirea tuturor sibienilor jam session-urile din Casa de Cultură ale lui Johnny Răducanu şi ale celorlalţi maeştrii români, concertele electrizante ale trupelor cubaneze sau mai nou concertele de stradă care aduc pe orice sibian mai aproape de jazz.
 
Festivalul Internaţional de Jazz s-a construit în a fi cel mai important eveniment de gen din țara noastră. 
 
Anul trecut organizatorii au reuşit o mișcare inspirată transformând problemele întâmpinate într-un succes. Au mutat o parte importantă în stradă, mai precis în Piaţa Mică şi astfel sibienii au putut primi mai uşor jazzul între ei. Concertul lui Horia Brenciu, de exemplu, deşi nu este edificator pentru jazzul românesc a redeschis apetitul locuitorilor pentru aceast gen muzical. 
 
2011 a venit cu o altă problemă, obiectivă de această dată, dar care a redus mult calitatea evenimentului din acest an. Când un Festival Internaţional ajunge să îşi desfăşoare o mare parte din evenimente într-un pub, deja nu mai seamănă cu un Festival dar cu o şuşă făcută pe bani publici, pe banii noștrii ai sibienilor. Iar când clubul în care se organizează nici măcar nu este pregătit pentru calibrul unui festival, cu sonorizare proastă, cu locuri forte puţine, etc...  atunci totul devine jenant. 
 
Nu cred că problema stă în organizatori, ei gândind totul în două spaţii corect alese, unul închis, Sala Thalia, unica în Sibiu în acest moment ce poate face față unor astfel de evenimente şi unul public în aer liber, Piaţa Mică. 
 
Dacă ploaia a stricat planurile probabil că era mult mai indicat ca cele câteva concerte gândite a se adresa publicului larg să aibă loc fie în mai multe locaţii sibiene, fie într-un spaţiu mai mare, iar pub-urile să rămână dedicate concertelor spontane. 
 
Organizatorii s-au lovit de aceeaşi problemă cu care se confruntă toţi organizatorii de astfel de evenimente: lipsa unui spaţiu adecvat pentru concerte mari în orașul Sibiu. Aşa cum am mai scris, stăm cu o sală în Casa de Cultură ce dacă s-ar renova (deşi cred că termenul adecvat este restaura datorită situaţiei catastrofale în care se află) ar salva mult din aspectele culturale locale. Nu s-ar mai ţine concerte rock într-o sală simfonică, nu s-ar mai ţine spectacole de teatru în spaţii industriale părăsite (pe care Teatrul Radu Stanca le-a facut mai aspectuoase decât sala mare din Casa de Cultură) nu s-ar mai face un cort insalubru pentru o viitoare capitală culturală. 
 
Un plus pe care trebuie să îl remarc este modul în care organizatorii reușesc de fiecare dată să combine jazzul cu influenţe central și sud americane cu jazzul mitteleuropean. 
 
Anul acesta, Festivalul Internaţional de Teatru a trecut destul de anonim prin Sibiu deşi ne-a propus concerte excelente ale formaţiilor internaţionale ce au participat. Dacă aţi mers la Sala Thalia cu siguranţă ştiţi la ce mă refer. 
 
Festivalul Internaţional de Jazz trebuie să își revină şi la în anul următor să fie din nou acel pilon de bază al culturii şi vieţii sibiene.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus