Vineri,
29.03.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

Opt familii de romi din Bradeni au primit, gratuit, cate o locuinta

 

Opt familii de romi, care au împreună 25 de copii, au primit, sâmbătă, cheile noilor lor locuințe, primite în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea calității vieții romilor din comuna Brădeni, prin construirea de locuințe”, proiect finanțat prin Phare 2006.
Cele opt familii din comuna Brădeni, județul Sibiu, selectate în cadrul procedurilor proiectului, au primit dreptul de folosință gratuită a apartamentelor, evaluate fiecare la aproximativ 30.000 de euro. După cinci ani, dacă vor respecta regulile impuse de proiect, casele vor intra în proprietatea lor.
 
Managerii proiectului au împărțit, prin tragere la sorți, apartamentele celor opt familii, apartamente cu câte trei camere, amenajate pe câte două niveluri în două noi imobile. ”Casele nu sunt făcute pentru o săptămână. Vreau să vă simțiți bine în acestea, să aveți grijă de ele și să le folosiți în veci. Acum, puteți spune că aveți casa voastră”, a declarat Aurel Dobre, primarul comunei Brădeni.
Reprezentanții celor 41 de beneficiari ai caselor au mulțumit celor care au implementat proiectul. ”Nu ne gândeam să avem așa ceva pentru copiii noștri. Mulțumim frumos tuturor celor care s-au ocupat de acest proiect”. Cel puțin câte un membru din fiecare familie a lucrat efectiv la construirea caselor, a urmat cursuri de pregătire în construcții și a susținut un examen practic și teoretic pentru obținerea certificatului de calificare profesională.
 
În 45 de zile, beneficiarii locuințelor vor trebui să încheie contracte cu furnizorii de utilități (salubritate și energie electrică), să înscrie toți membrii familiei la un medic de familie în termen de 30 de zile, termen în care să și fie luați – dacă e cazul – în evidența Serviciului de evidență a populației. Pentru a beneficia de noile locuințe în următorii cinci ani, potrivit regulilor proiectului, trebuie să-și întrețină imobilele, să nu acumuleze restanțe la utilități mai mari de 2.000 de lei și, evident, să nu schimbe destinația spațiilor. În afară de respectarea regulilor de bună conviețuire, părinții nu trebuie să permită fiecărui copil de vârstă școlară să acumuleze mai mult de 20 de absențe nemotive pe semestru.
 
”În următorii cinci ani trebuie să dați dovadă că meritați aceste case. Dacă va fi așa, putem spera și la alte fonduri pentru astfel de proiecte”, a spus Elena Curcean (foto centru), din partea Total Consulting, coordonator al proiectului de la Brădeni. La implementarea proiectului au lucrat, printre alții, și doi reprezentanți ai comunității romilor din localitate.
Vizibil emoționați, după tragerea la sorți care a dus la împărțiriea locuințelor, beneficiarii acestora s-au grăbit către noile lor case. ”Eu am venit aici pentru fiica mea și soțul ei, ambii fiind plecați acum la muncă în Spania. Vă dați seama că suntem foarte mulțumiți. Până acum, copiii și nepoții mei locuiau într-o cameră pe care am ridicat-o lângă casa mea. Acum, se vor întoarce din Spania și sper să își găsească un loc de muncă pentru a se putea întreține”, spune Eugenia Silaghi, reprezentanta unei familii selecționate în cadrul proiectului.
 
Bugetul total al proiectului a fost de 1,09 milioane de lei, din care contribuția Uniunii Europene și a Guvernului României a fost în sumă de 809.000 de lei. Prin intermediul Ministerului Finanțelor Publice, Guvernul a alocat 166.326 de lei, iar contribuția comunei Brădeni a fost de 115.039 de lei, alături de terenul pus la dispoziție pentru realizarea proiectului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

..

Acum 12 ani

labareanule de ce stergi comentariile?sau esti si tu vreun rrrooomm?
Raspunde

michael

Acum 12 ani

\"bravoooo \" dar bravo ! idioti de romani bagati bani in toate ciorile !!
Raspunde

viva

Acum 12 ani

traiasca si infloreasca Ardealul slobozit!
Raspunde

Ardealul

Acum 12 ani

Deja m-am slobozit... in capul tau!
Raspunde

pavel

Acum 12 ani

foarte bine.si la mitici le au facut locuinte gratuiete cu zeci de ani in urma ,si au scos foamea in ardeal iar acum plozii lor urasc sibiul si cultura transilvaneana.asa ca astias urmatorii olteni
Raspunde

5

Acum 12 ani

Ce-ar fi ,sa ne vedem de treaba ???
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus