Luni,
17.01.2022
Innorat
Acum
2°C

"A dirija dezvolta in mine frumusete, noblete, puritate, adevar..."

Victoria Zhadko e unica femeie dirijor din Europa, care a reuşit să obţină şapte diplome la concursuri internaţionale de dirijori. A fost prezentă la Sibiu pe 18 iunie, când, la sala Thalia, împreună cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu, a făcut o demonstraţie de măiestrie invitaților prezenți, atât în dirijarea chitarei clasice cât şi în percutarea ei. Concertul a fost organizat de Asociația culturală Phoenix O.D. Sibiu.

 
Reporter: Cum aţi cooperat cu orchestra din Sibiu? Nu aţi avut la dispoziţie decât o zi pentru a vă „acorda” cu ea.
V. Z.: Aşteptările nu m-au înşelat, iar orchestra sibiană a dat dovadă de un înalt profesionalism. În aceste zile, calitatea prestaţiei nu e uşor de găsit. Încet ea dispare şi e trepat înlocuită de diletantism. Însă nciodată şcolile din estul europei nu m-au dezamăgit. Educaţia nuzicală e una foarte puternică aici. Mulţumesc Orchestrei din Sibiu cu această ocazie! 
 
Rep.: Cultura slavă e una predilectă pentru acest tip de manifestări?
V. Z.: Într-adevar! În general, cultura în acest areal e una mai solemnă, iar muzica clasică e o reflecţie a acestei realităţi. 
 
Rep.: Cum aţi simţit feed back-ul publicului? 
V. Z.: La mine, un feed back bun nu se simte. E atunci când publicul intră în armonie cu prestaţia orchestrei şi nu o denaturează. Consider „public bun” atunci când el este o prelungire a orchestrei. Calitatea lui principală trebuie sa fie repectul. Muzica clasică înseamnă respect. Orhestra trebuie să fie dirjorul sentimentelor publicului. Dar ca să vă răspund la întrebare, da, a fost aşa cum trebuia. Au fost cu inimile deschise.
 
Rep.: Ce atribut credeţi că trebuie să aibă un bun performer al chitarei clasice?
V. Z.: O tehnică foarte bună, ce trebuie mereu întreţinută, însă nu neapărat atât de multă educaţie muzicală.
 
Rep.: Ce alt gen de muzică apreciaţi?
V. Z.: Muzica barocă.
 
Rep.: Şi un gen mai recent?
V. Z.: N-aş putea numi. Probabil muzica pop şi folk.
 
Rep.: Cu toate astea, există genuri contemporane de muzică care au o anumită complexitate, comparată de unii cu complexiatea muzicii clasice. De exemplu, acordul sunetelor din muzica  electronică. Ce părere aveţi?
V. Z.: Da şi nu. În primul rând muzica clasică e o muzică vie, cu sunete create în prezent. Asta e una din principalele calităţi. În al doilea rând, personalitatea şi calitatea unui gen de muzică trebuie să treacă testul timpului. Istoria decantează cel mai bine aceste realităţi. Tradiţia e un alt punct de reper. Trebuie să se întample multe lucruri într-o zi, ca sa-ţi dai seama la sfârşitul ei dacă a fost una bună sau rea..
 
Rep.: Cu ce prejudecăţi vă confruntaţi atunci când vine vorba de chitară clasică? 
V. Z.: Muţi muzicieni cred că chitara nu are un nivel atât de bun precum violina sau pianul, dar de 20 de ani opiniile se îmbunătăţesc. Cred că chitara are un viitor bun.
 
Rep.: Daca cineva nu înţelege muzica clasică, însa ar vrea s-o facă, cu ce i-aţi recomanda să înceapă audiţiile?
 
V. Z.: Nu cu ceea ce aţi ascultat azi aici. În nici un caz cu nume ca Beethoven sau Mozart. Aş recomanda să înceapă cu muzica locală. Trebuie să înţeleagă şi să simtă prima oară ritmurile din arealul său natal. Muzicalul trebuie acordat cu biologicul. De exemplu, cu George Enescu, la voi. După această introducere, poţi merge mai departe... 
 
Rep.: Ce vis aveţi, pe care aţi vrea să-l împliniţi?
V. Z.: Să conduc Orchestra Filarmonică din Berlin. 
 
foto www.guitarfestivalrust.com

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus