Vineri,
14.08.2020
Cer Senin
Acum
13°C

Dumitru Batar: "Camerele de filmat la examen sunt un afront adus profesorilor"

11 Iulie 2011 00:02

Rezultatele proaste de la examenul de Bacalaureat au pus pe jar universităţile şi facultăţile din Sibiu. Majoritatea sunt nevoite acum să regândească strategia de admitere şi să pună accent serios şi pe sesiunea din toamnă. De ce, ne spune Dumitru Batâr, decanul Facultăţii de Ştiinţe.


Reporter: Cât de mult afectează procentul prost de promovabilitate de la Bacalaureat admiterea la Facultatea pe care o conduceți?
Dumitru Batâr: Ne afecteaza destul de mult și afectează orice facultate, nu numai Facultatea de Științe. Și afectează mai ales acele domenii de studii specifice științelor exacte, matematica, precum și domenii care sunt legate în mod indirect. De exemplu, cei mai mulți candidați la Bac căzuți sunt la matematică, fizică, chimie, și chiar dacă acești candidați se gândeau să meargă la facultate să studieze domenii direct corelate cu ce au studiat la școală, ei vor afecta inclusiv posturile scoase spre admitere în domenii precum biologie sau chiar educație fizică și sport. Pe de altă parte, ei afectează și acele domenii în care locurile cu taxă erau mai mari decât locurile bugetate.

Rep.: În ce sens?
D. B.:     Aceste specializări încercau să atragă mulți studenți pe locurile cu taxă. Nemafiind atât de mulți viitori studenți, se vor ocupa locurile bugetate și vor rămâne descoperite într-o anumită proporție locurile cu taxă. Și în al treilea rând, trebuie să ne gândim și că acei absolvenți care au medii mici de admitere, fie în urma mediei de la Bacalaureat fie în urma mediei anilor de liceu, să zicem până în nota 7, sunt destul de sceptici că vor putea să fie în stare să aibă performanțe în evoluția lor ca studenți într-o facultate serioasă.

Rep.: Deși, un 6,50 anul acesta la Bac poate valorează cât un 7,50 sau 8 anul trecut sau acum doi, trei ani.
D. B.: Nu este adevărat, actualii absolvenți de liceu și candidați la Bacalaureat nu știu rezultatele dina nii anteriori și în general nici nu își pun prea mult problema altor absolvenți de liceu cu Bac cu note mai mari. Cei mai mulți se uită la afișier în liceul lor, se bucură că au luat Bacalaureatul în comparație cu unii foști colegi și eventual se gândesc că sunt licee cu rezultate mult mai bune sau absolvenți în alte județe cu rezultate mult mai bune.

Rep.: Rezultatele finale la Bac vă obligă să vă regândiți strategia de admitere pentru anul universitar următor?
D. B.: Ne provoacă să ne regândim strategia de admitere, din păcate în această sesiune nu putem face nicio schimbare pentru că există anumite aprobări și regulamente de admitere. Deși pentru noi, acest Bacalaureat foarte serios, înseamnă și o încredere deosebită în viitorii studenți. Într-un fel, am trecut printr-o situație similară anul trecut și putem spune că suntem siguri că acești studenți, cu rezultate bune la Bacalaureat merită un loc de student. Sunt premise pentru ei să aibă o viață universitară destul de performantă.

Rep.: S-a văzut gradul de exigență crescut la Bacalaureat în rândul studenților din anul I?
D. B.: S-a văzut în multe specializări. Studenții au fost mai bine pregătiți decât colegii lor din anul I din generațiile anterioare. Trebuie să recunoaștem acest lucru.

Nici un Bacalaureat foarte facil, în care toată lumea ia note mari sau trece ușor nu ne ajută. Dar, dat fiind sistemul universitar destul de absorbant existent, un procent de promovabilitate ceva mai amre ar fi fost avantajos pentru noi. În ceea ce privește sesiunea din toamnă și anii următori, fiecare facultate își va regândi modul de a susține un examen de admitere. Facultatea de Științe, cu toate specializările pe care le are, nu își va schimba modul de admitere în această perioadă și nici în toamnă, eventual să extindă perioada de înscriere în toamnă.

Rep.: V-ați făcut niște calcule, puteți estima cât la sută din locuri se vor ocupa acum și cât la sută în toamnă?
D. B.: Aici putem vorbi de două categorii de locuri. Cele bugetate, care sunt în număr de 226 la noi și care sunt împărțite pe mai multe specializări, se vor ocupa fără discuție. Problema pe care ne-o punem noi într-un mod într-un delicat este ce facem cu locurile cu taxă. Cred că locurile cu taxă se vor ocupa în prima sesiune într-o proporție destul de mică, iar într-o proporție mult mai mare se vor mai ocupa în toamnă, mai ales după sesiunea din august-septembrie a examenului de Bacalaureat. Anul trecut a fost primul an din ultimii șapte când numărul de studenți a scăzut față de anii precedenți. Și sunt mai mulți factori care au favorizat această scădere: situația economică destul de delicată pentru multe familii, motivația scăzută a tinerilor pentru ocuparea unui loc la facultate din cauza dorinței de a găsi rapid un loc de muncă – ca să vă dau un exemplu, anul trecut am avut mult mai puțini băieți înscriși la facultate decât în alți ani și asta pentru că băieții reușesc să își găsească mult mai ușor un loc de muncă.

Rep.: Din interiorul sistemului se vede o schimbare în ceea ce privește revigorarea învățământului, doar avem un Bacalaureat mai serios, avem camere de filmata la examene și așa mai departe?
D. B.: Legat de camerele de filmat la examene, după părerea mea, acesta este un afront sever la adresa demnității profesorului respetiv. Faptul că puterea nu mai are încredere în acești profesori, este o problemă destul de gravă. Instalarea unor mijloace de control impersonale, din afara sistemului, promovează o atitudine neprofesionistă, o percepție totalitară a modului în care profesorul respectiv este evaluat. Mai lisește să pună camere de filmat în toalete iar candidații să fie controlați la sânge la examen, să primească o foaie de hârtie dintr-un bancomat, subiectele din alt bancomat și apoi să dea examen. Eventual să îi pună și un cip în cap, ca să fie siguri. Nu cred că este bine să pui accentul pe un mod foarte exigent, foarte dur, în evaluarea la sfârșitul unui ciclcu, cred că mult mai benefică ar fi evaluarea pe parcursul acelui ciclu.

Rep.: Revenind de unde am plecat, cum vedeți admiterea de anul acesta la facultate în comparație cu alti ani?
D. B.: Să fiu sincer, am mai multe emoții decât în anii precedenți, din cauza numărului de absolvenți de liceu redus. Pentru așteptările nostre este un număr mic de absolvenți, mai ales pentru locuirle cu taxă. Locuri cu taxă care nu contribuie la creșterea salariilor profesorilor. Vreau să menționez această idee pentru că de multe ori a trebuit să oferim informații suplimentare pe această temă.


 

Tag-uri: Dumitru Batâr

Vizualizari: 113

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

3 comentarii

Traian

Acum 9 ani

Cine-i nea Catâr asta si de ce are importanta datul sau cu parerea?
Raspunde

sabinah

Acum 9 ani

catâr e scarbit. sa copieze toata prostimea. nu cumva sa fie reduse ratele de 80%. sa mananca si burta lui, aia fara microcip da\' libera la wc-uri
Raspunde

je

Acum 9 ani

asta-i senil !!! ce mai cauta in invatamant ?! intrebati studentii lui ce parere au despre el...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus