Vineri,
18.06.2021
Innorat
Acum
18°C

Subsecretarul de stat Helge Fleischer in vizita Germania pentru a intensifica relatiile romano-germane in context european

Subsecretarul de Stat in Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Helge Fleischer, a participat luni,  la invitația Institutului pentru Relații Externe din Germania, la o masă rotundă la Stuttgart pe tema minorităților germane din Centrul și Sud-Estul Europei și a spațiului Comunității Statelor Independente. Alături de Helge Fleischer a participat la eveniment Vito Cecere, directorul Departamentului Cultură, Massmedia și Minorități germane din Ministerul German de Externe și Martin Dzingel, reprezentant al comunități germane din Cehia, Norbert Rasch, reprezentant al comunitãții germane din Polonia și Olga Martens, editor al ziarului Moskauer Deutsche Zeitung din Rusia. Dezbaterea a fost moderatã de Urban Beckmann, directorul Departamentului Integrare și Media în cadrul Institutului pentru Relații Externe Stuttgart.
”În intervenţia mea am evidențiat rolul important pe care îl au instituțiile și activitățile de cultură și mass-media de limbă germană din România pentru minoritatea germană dar și pentru relația româno - germană în context european. O altă temă abordată a fost cea a sistemului de învățământ în limba germană maternă din România, învâțământ de care beneficează nu doar minoritatea germană ci întreaga societate românească și care constituie alături de întregul peisaj cultural german din țara noastră un factor care are un rol pozitiv in evaluarea deciziei investitorilor germani de a demara activități economice în România”, a declarat Subsecretarul de Stat Helge Fleischer.
Masa rotundă a fost organizată de Institutul pentru Relații Externe Stuttgart în cadrul unei conferințe de pregătire pentru manageri culturali, redactori și consultanți media care urmează să-și desfășoare activitatea în spațiul Europei Centrale și de Est, de Sud-Est și în Comunitatea Statelor Independente.
Astăzi, Helge Fleischer va vizita la Potsdam Forumul Cultural pentru Europa de Est și va avea o discuție cu reprezentanţi din conducerea instituției. Anul acesta, juriul care decide acordarea premiului cultural Georg Dehio din partea Forumului Cultural, a decis ca această distincţie să-i fie acordată fostului episcop al Bisericii evanghelice din România, dr. Christoph Klein, nominalizat de subsecretarul de stat Helge Fleischer. Acest premiu se acordă unor personalităţi şi iniţiative, care se implică în mod exemplar în păstrarea şi orientarea către viitor a tradiţiilor şi a interferenţelor culturii şi a istoriei germane din Europa de Est, într-un dialog de parteneriat cu popoarele vecine. Ceremonia de decernare va avea loc în data de 22 septembrie 2011 la Berlin.
Subsecretarul de Stat Helge Fleischer se va întâlni miercuri la Berlin cu dr. Christoph Bergner, secretar de stat în cadrul Ministerului Federal de Interne, responsabil de problematica minorităților și copreședinte al Comisiei Guvernamentale Mixte Româno-Germane pentru problemele etnicilor germani din România. Pe agenda de discuții se află pregătirea reuniunii grupului de lucru pe probleme de educaţie înființat în cadrul ultimei sesiuni a Comisiei Guvernamentale Mixte Româno-Germane. De asemenea, subsecreatrul de stat va avea întâlniri cu reprezentanți din Ministerul German al Afacerilor Externe.
În perioada 21.-23.07.2011 Helge Fleischer va efectua o vizitã în landul Hessa, unde se va întâlni cu dna Nicola Beer, Secretar de Stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Justiție, Afaceri Europene și Integrare, ºi cu mai mulþi reprezentanþ din Parlamentul Landului.
Scopul acestei vizite în Germania este de a contribui la consolidarea relației romano-germane în context european prin intensificarea dialogului politic și cultural, minoritatea germanã fiind un actor constant în acest demers, a declarat Helge Fleischer, Subsecretar de Stat în Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României.

 

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

octogon

Acum 9 ani

banuiesc ca poza nu are nici o legatura cu articolul.. Minoritatea germana mai cuprinde 2-3000 de oameni, dintre care cu chiu-cu-vai se face la FDGR o trupa jalnica pentru a ocupa diferite functii, nu se mai poate vorbi de un grup etnic, de avantajele acordate generos de Germania profita intre timp in majoritate romanii smecheri.
Raspunde

Trist dar adevarat

Acum 9 ani

Octogon are dreptate. La inceput, in primele mandate de primar si de presedinte al Consiliului Judetean, interesati sa puna in aplicare politica de revendicari ale fostelor proprietati sasesti, d-nii Johannis si Bottesch au salvat aparentele privind corectitudinea comportarilor fata de romani. Acuma, si-au dat arama pe fata si actioneaza foarte urat. Cred ca ar fi foarte util pentru romani sa vina alta conducere locala. Votati-i pe romani !! Cei doi sefi sasi sunt reprezentantii unei foste comunitati germane, care, practic, nu mai exista.
Raspunde

true

Acum 9 ani

Pentru politica revendicarilor a si fost sustinut de Germania primarul Klaus Johannis. Una din conditiile impuse Romaniei de catre Germania pentru aderarea la U.E. a fost retrocedarea tuturor cladirilor si terenurilor solicvitate de sasi. ASsa ca astia au cerut si au primit foarte multe imobile care nici macar nu le-au apartinut, unele fiind cladite chiar de comunistiii mult huliti. Johannis a facut escrocherii cu case, iar pe langa cele pe care a pus personal labele i-a mai \"ajutat\" si pe altii sa devina proprietari prin faradelegile comise.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus