Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

„Ne-a blestemat oricum degeaba, ca suntem toti bine, sanatosi”

După mai bine de un an, de la incidentul din Sibiel, când sătenii au ferecat poarta bisericii cu lanţuri, ecoul acelor zile încă mai răzbate în discuţiile sătenilor. La sfârşitul lui 2009, preotul Ioan Muntean a cerut transferul la o parohie mai mare, din Sibiu. Sătenii au dat vina pe Mitopolit că le goneşte preotul şi nu au acceptat numirea altui duhovnic. Demersul lor a avut sorţi de izbândă şi părintele Ioan Munteanu a rămas la Sibiel. Doar după ce Mitropolitul Streza a lansat blestemul.
Proprietarii de pensiuni, oamenii care s-au ţinut departe de scandal, membrii ai Consiliului Parohial care au adus lanţuri de acasă şi le-au prins de poarta bisericii, se opresc pe stradă şi povestesc despre „zilele în care ne-am luptat să ne aducem popa înapoi” şi despre „blestemul lui Streza care nu se coboară în veci asupra noastră”. „Eu am fost acolo când s-a închis cu lacătul şi la fel şi bunica, femeie de 91 de ani. Am fost mulţi. Că noi nu puteam să-l lăsăm pe Streza să facă ce vrea el cu popa al nostru. El e de loc din Sibiel şi slujea aici de nouă ani, şi cum puteam noi să-l lăsăm să plece numai de frică că ne blestemă mitropolitul? Şi ne-a blestemat oricum degeaba, că suntem toţi bine, sănătoşi, cu părintele nostru slujind în biserica noastră” spune G. P., unul dintre sătenii.
G.P. mai povesteşte că înainte să închidă biserica „am fost de 11 ori la Mitropolie şi nu ne primeau”, iar după ultima vizită, când le-a fost din nou refuzată cererea de primire în audenţă, iar „consilierul lui Streza a zis că dacă nu ne convine noul popă să trecem la baptişti” au hotărât să închidă biserica şi să păstreze cheia.
Proprietarii de pensiuni sunt împărţini în două- pe unii nu-i interesează problema bisericii, iar celalţi sunt nemulţumiţi „pentru că deşi s-a întors părintele Munteanu lucrurile tot nu merg cum trebuie”. „Relaţia proprietarilor cu biserica e cam tensionată de când ne-a cerut părintele bani ca să bage încălzire centralizată în biserică, iar noi am spus că bani nu avem să dăm, dar îi donăm calorifere. El s-a simţit jignit de propunere, noi nu am mai dat nimic şi gata. Aşa că pe noi, fie că ne blestemă el, fie că ne blestemă mitropolitul, ne e totuna, că Dumnezeu nu ascultă pe cel care doreşte răul semenului său” spune cu glas trist doamna D., proprietară de pensiune.
Printre cei care au pensiuni mai sunt câţiva care cred „Că Dumnezeu nu dă cu parul, iar hoţiile cele mari la Mitropolie se întamplă, nu în satul unor oameni simpli”.
„Obicei” vechi şi prin alte sate
Locuitorii Sibielului nu sunt singurii care au încuiat biserica şi au stat duminici la rând acasă, fără să aibă unde să se roage. În luna mai, supăraţi că le-a fost schimbat preotul, sătenii din comuna braşoveană Lisa, au încuiat poarta bisericii şi nu l-au lasat pe noul paroh să slujească. ÎPS laurenţiu Streza, s-a declarat dezamăgit şi a vorbit iar despre faptul că „cei care închid biserica intră sub blestem”. Dar la Lisa incidentul s-a stins curând şi locuitorii Lisei cred „că n-a fost vreme să se prindă niciun blestem de cei patru, care au încuiat biserica, pentru că la noi a durat puţin”. „Nişte oameni fără minte care au vrut să se dea în sectacol, că erau prieteni cu vechiul părinte, s-au gandit să facă ei mare tărăboi şi ne-a blestemnat şi Sfântul Părinte, care în tinereţe a slujit la noi. Dar nouă nu ne trebuia scandal, orice popă e bun dacă îşi face treaba” povesteşte doamna Maria, din comuna Lisa.
Şi-n „războiul” dintre  conducerea Mitropoliei Ardealului şi patronul Atlassib, Ilie Carabulea, s-a lăsat cu blesteme. Mitropolitul a rostit şi atunci ameninţări de natură divină, dar nici de „păgubitorul Bisericii”, cum l-a numit pe Ilie Carabulea, nici de săteni nu s-a prins niciun blestem. Oamenii îşi continuă viaţa liniştiţi, departe de scenariile apocaliptice care trebuiau să se abată asupra lor.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

15 comentarii

un localnic

Acum 12 ani

Tot scandalul de la biserica din Sibiel are o singura cauza primarul Banciu din Saliste care a dorit sa-si aduca un preot din Saliste fara parohie . Preotul Munteanu nu sa ,, supus \" politici lui Banciu precum preoti din Saliste ,Aciliu s-au Amnas dovada ca la Sibiel a pierdut alegerile . Vizitele repetate ale Mitropolitului Streza la primaria din Saliste credeti ca sant lntalniri cu caracter religios , va spun eu ca nu . La preotul din Sacel i sa atras expres atentia de catre Mitropolitul Streza sa-l sprijine ln campania electorala pe primarul Banciu , asa ca daca vreti sa aflati adevarata hiba dl. ziaristi de la Turnul Sfatului rascoliti acolo unde-i buba asta pana nu va ofera primarul Banciu meniurile diversificate de la restaurantul popasul marginimi care este gratis pentru cei care-l lauda .,, Made in jurnalisti tribuna \"
Raspunde

Mihai

Acum 12 ani

Doctrina dusa la rang de arta... mi-e sila ca sunt contemporan cu astfel de creaturi (fie popa, primar, mitropolit sau pilot de formula 1)
Raspunde

sibiu

Acum 12 ani

biserica s-a transformat intro afacere in care toti popii in frunte cu streza isi umplu buzunarele pe seama la prosti. ma intreb cand o sasi dea seama prostii astia
Raspunde

Intrebare

Acum 12 ani

In finalul articolului se spune ca blestemul nu s-ar fi atins de magnatul Ilie Carabulea. Dar, oare, condamnarea la inchisoare a lui Carabulea, chiar cu suspendare fiind ea, nu este un semn neasteptat?
Raspunde

@intrebare

Acum 12 ani

dac taceai, berbecule, filosof ramaneai, dar asa, ai dat glas idioteniei tale... te manca in fund, daca nu te legai, iarasi, de omul respectiv?! vezi sa nu cumva blestemele sa se abata asupra capul tau prostovan!
Raspunde

Odin

Acum 12 ani

@IP 109.99.16.94: hai lasa-ne ce probleme are carabucea ca e condamnat la inchisoare cu suspendare. Nu mai poate si ii se falfaie!
Raspunde

@odin

Acum 12 ani

bai insule, de ce ma-ta pocesti numele omului? ti-ar placea ca cineva sa-ti zica tie, in loc de \"cretan\" (locuitor al insulei creta), cretin? sau poate chiar asa si esti...
Raspunde

pentru labagistul cu IP 64.20.45.178

Acum 12 ani

Ho buey vaco, nu mai sari sa-l musti de capul pulii! Odin a avut o eroare de tastare, si repede ai sarit sa-l pupi in gaoz.
Raspunde

@IP 8o.239.242.46

Acum 12 ani

tu, loaza, ce te bagi ca musca\'n c***calului? nu simti ca-ti put si picioarele, si gura, de se simte pana\'n giurgiu, iar creierul ti-a intrat in putrefactie si duhneste ca starvul unui sconcs mort de-o saptamana pe perna ta... sictir!
Raspunde

radu

Acum 12 ani

hahaha ma pis in liftul din turnurile gemene
Raspunde

@radu

Acum 12 ani

ti-am mai spus, bai proasto, ca nu te lasa aia sa intri, deci n-ai nici o sansa ca sa de p*** in lifturi, asa ca mai bine p***-te mai bina in gura ma-ti, ca sa vada ce prostovan si imbecil a alaptat, in loc sa-l arunce la canal...
Raspunde

@11

Acum 12 ani

bai carasulea jr. m-am*** deja.
Raspunde

@12 IP 188.24.222.170

Acum 12 ani

buuuuuun! acu\', fa aceeasi operatiune si\'n gura lu\' tac-to, si numai dupa aia sa treci sa-i faci o felatiune celui pe care l-ai pomenit... bafto delo!
Raspunde

@13

Acum 12 ani

ce inseamna \"delo\" ?
Raspunde

Comisia Lamuritoare

Acum 12 ani

Pentru a stinge setea de cunoastere a celui cu IP 188.24.222.170 Comisia a efectuat cateva cercetari si este in masura sa faca cunoscut rezultatul cercetarilor sale. Tipul onanist cu IP 184.82.103.34 se semneaza de obicei cu \"bafto delo\", bafto nu necesita traducere. \"delo\" este autoalintarea domniei sale, vine de la numele de botez al papagalului : Pizdelea.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus