Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Cristian Sima, presedintele CA al Sibex: Ne putem astepta la disparitia euro, nu la intarirea francului

Președinele Consiliului de Administrație al SIBEX a declarat într-un interviu on-line acordat cititorilor hotnews.ro că românii care s-au împrumuat în alte monede decât în lei, vor avea de suferit în următoarea perioadă. Cea mai ”periculoasă” monedă pentru cei care au luat împrumuturi în valută rămâne francul elvețian, în opinia lui Horațiu SIma. ”Francul a devenit în ultimul an refugiul tuturor investitorilor în momente de criză, preluând o parte din jobul aurului din ultimii 50 de ani. Nimnei nu știe cât poate să crească francul și evident economia Elveției, o economie exportatoare, va avea de suferit. Intervențiile Băncii Centrale a Elveției din ultima perioadă dovedesc preocuparea cârmuitorilor elvețieni pentru a face orice să oprească întărirea francului. Istoria ultimilor 1000 de ani și poziția geografică neatractivă a Elveției ca și neutralitatea ei aproape totală determină pe toți cei care au cantonat banii în această țară să și-i păstreze în moneda elvețiană. Dacă situația se va agrava în zona Italia-Spania ne putem aștepta la dispariția euro, nu la întărirea francului”, a declarat Horațiu Sima, pentru site-ul hotnews.
Nu are vețti bune nici pentru cei care s-au împrumutat în euro: ”O eventuală dispariție a monedei europene ar putea fi interpretată ca visul tuturor datornicilor români in euro. Dar nu se poate estima ce măsuri vor lua băncile în acel mopment. O transformare a creditului din euro în marca germană ar distruge persoanele fizice mai rău decât dacă ar fi înprumutat franci. Vom trăi și vom vedea- nimeni nu are globul de cristal. E bine întotdeauna să te împrumuți în moneda în care ești plătit”, a mai arătat președintele CA al SIBEX.
Cristian Sima a fost membru al CA al Bursei de Valori Bucureşti în perioada aprilie-august 2007, iar din 1997 şi până în mai 2011 a fost preşedinte şi director general al firmei de brokeraj WBS România.

Foto: roncea.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Ilinca Vlad

Acum 12 ani

Bun! Am 2 imprumuturi: unul in euro (la masina) si unul in franci (la apartament). La euro mai am de platit 2 ani, 70 euro pe luna, iar la franci mai am de platit 26 de ani 450 de franci pe luna. La creditul auto treaba mearga, dar la cel in franci e vai si amar: mi s-a dublat creditul in lei in decurs de 4 ani. Ce este de facut? Si eu si sotia suntem bugetari...mai avem si 2 copii (2 si 4 ani) ... ce solutii ne dati? Cum sa ne descurcam, lucram zi lumina si de abia ne descurcam. Boc spune sa ne luam 2 servicii, am 2 servicii, dar tot e greu, noroc cu parintii mei care ne mai ajuta! Slolutii vreau sa aud nu vorbe, cum ca-i nasol la cei cu credite in franci. Eu am gasit 2 solutii: ori mostenesc pe vreo \"matusa Tamara\" ori plecarea in alta tara. Opinii?
Raspunde

gogu

Acum 12 ani

sima e varza
Raspunde

octogon

Acum 12 ani

plecarea in Elvetia, acolo castigati in franci si platiti tot in franci! Altfel nu prea exista scapare...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus