Marţi,
29.11.2022
Ceata
Acum
0°C

Guvernul s-a spalat pe maini: sa faca CJ noul spital de urgenta

Luna trecută s-a jucat ultimul act al scenetei tragi-comice „Spital nou de urgenţă pentru Sibiu”, jucată în trei-patru guverne de-a lungul a patru ani şi jumătate. Printr-o hotărâre seacă dată sub numărul 694/2011, Guvernul a transferat înapoi în administrarea Ministerului Apărării cele 6,5 hectare de teren de pe Valea Săpunului, date în 2009 Ministerului Sănătăţii în scopul construirii unui nou spital de urgenţă. Alături de terenul din Sibiu, Ministerul Apărării și-a luat înapoi prin aceeași hotărâre și suprafețele cedate în acelaşi scop în județele Cluj și Olt. ”Menţionăm faptul că pentru locaţiile enumerate mai sus, până la momentul actual, Ministerul Sănătăţii nu a alocat fondurile necesare în vederea realizării investiţiilor pentru care acestea au fost solicitate. (...) În acest sens, Ministerul Apărării Naţionale a solicitat Ministerului Sănătăţii avizul privind preluarea imobilelor în cauză, acest minister exprimându-şi acordul privind iniţierea unui proiect de hotărâre a Guvernului în vederea preluării imobilelor din administrarea Ministerului Sănătăţii în administrarea ministerului nostru”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.
Reprezentant al Ministerului Sănătăţii în teriroriu, Gabriel Budescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, arată că toată povestea a fost pasată autorităţilor locale. „În acest moment, în care Spitalul judeţean de urgenţă este al Consiliului Judeţean, această instituţie va trebui să facă demersurile pentru construirea unui nou spital. În parteneriat public-privat, aceasta ar fi o soluţie. Anul viitor sau peste doi ani sau când se va putea. Toate planurile şi proiectele care s-au discutat până acum au fost transmise Consiliului Judeţean Sibiu”, spune Budescu.
Preşedintele CJ Sibiu, Martin Bottesch, spune că a solicitat acele planuri. „Noi am cerut documentele, să vedem ce prevăd acestea. După aceea, vom vedea dacă există posibilitatea unui parteneriat public-privat”, a spus Bottesch. Întrebat dacă bugetul judeţean ar putea susţine de unul singur o astfel de investiţie, preşedintele CJ a respins un astfel de plan. „Nu cred, pentru că este prea scump”. Oricum, mai toate demersurile ar trebui luate de la cap. Primul ar fi legat de teren, subiect care a fost discutat şi cu Cseke Atilla, cel care a fost până săptămâna trecută ministru al Sănătăţii. „Mai întâi trebuie rezolvată problema terenului şi asta am spus-o şi domnului ministru, când am fost în audienţă. Acel teren, către Poplaca, unde a fost prevăzută iniţial construirea noului spital. Noi sperăm să primim în următoarea perioadă, destul de repede, documentaţia. Nu putem să ne exprimăm, deocamdată, cât de viabil va fi un parteneriat public-privat”, adaugă Bottesch.
Moşită de prin 2005, ridicarea unui spital judeţean la Sibiu a fost o idee clar avansată de guvernul liberal, în 2007, prin ministrul Eugen Nicolaescu. Primăria Sibiu a făcut studiu de fezabilitate, plan urbanistic zonal şi de detaliu, a fost şi lansată o licitaţie. Însă pentru suma de 115 milioane de euro nu a apărut nicio firmă care să ridice un spital cu 426 de paturi, o arie desfăşurată de 64.698 de mp şi foarte multe dotări, până la heliport cu punct de aterizare. După licitaţia eşuată, au apărut şi complicaţiile cu terenul: pasămite, dintr-o greşeală, Ministerul Apărării nu a transferat Sănătăţii terenul din capătul Căii Poplăcii, ci fostul poligon de antrenament de pe Valea Săpunului, din spatele actualului Sibiu Shopping Center.
Deputatul Ovidiu Ganţ, cunoscut pentru diferitele întâlniri intermediate între investitori în special germani şi autorităţile române, crede, însă, că un parteneriat public-privat ar putea fi o soluţie viabilă. „Sunt firme germane care sunt dispuse să ducă la final o astfel de investiţie. Dar este nevoie şi de clarificarea întregului sistem din jurul Casei naţionale de asigurări de sănătate, unde sunt foarte, foarte multe probleme”, spune Ovidiu Ganţ.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Alex

Acum 11 ani

Sa depuna proiectul la UE pentru finantare europeana. Este curios cum Carabulea a putut sa-si finanteze cu fonduri europene construierea turnurilor gemene in interes personal, iar consiliul judetean nu poate acelasi lucru un proiect cu necesitate publica.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus