Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Politicienii spun lucruri trasnite. Azi, despre merii din Piata Mare

Majoritatea politicienilor de aceea sunt politicieni pentru că se pricep la orice. Chit că intră sau nu ”în sfera lor de competență”, aleșii noștri ca și cei de peste tot au o părere despre orice. Cum afară e vară și discuțiile, în cele din urmă, tot la sterilitate se reduc în majoritate, am testat zilele acestea ingeniozitatea unora dintre aleșii sibienilor în ceea ce privește un proiect de decorare a Pieței Mari din Sibiu cu meri în ghivece.

Ideea s-a născut în redacția Turnul Sfatului după ce în Piața Mare a Sibiului a fost filmat un spot publicitar pentru o bancă. Iar în decorul clipului au apărut și câteva zeci de ghivece imense, pe roți, în care erau plantați meri. Iar de crenguțele pomilor, cu sârmă, erau atârnate mere adevărate, tot unul și unul. Pornind de la acest fapt concret și de la impresia că mulți sibieni care au văzut au fost încântați de priveliște, am ales la întâmplare politicieni, pe care i-am întrebat fie ce părere au, fie dacă ar susține un proiect pentru ”mobilarea” Pieței Mari a Sibiului cu pomi fructiferi în ghivece.
Prima interpelată, Minerva Boitan. Senator liberal, ales în colegiul care acoperă mare parte din Mărginimea Sibiului, Boitan – de profesie medic - nu a ezitat să își exprime părerea. Pentru care a subliniat, însă, că este personală. ”Să știți că eu am suferit când a dispărut acel parc din Piața Mare. Era acel aranjament floral pe o moviliță, băncuțe și așa mai departe și de câte ori trec prin Piața Mare îmi aduc aminte ce frumos era. Prezența verdeții este necesară pentru sănătatea oamenilor, dar și din punct de vedere estetic creează o mai mare bucurie. Nu cred că ar merge chiar pomi fructiferi în Piața Mare, deși cred că se curăță mai ușor, dar chiar mi-ar încânta sufletul niște pomi pe margine. Dacă s-ar iniția așa ceva, aș susține. Cred că s-ar putea găsi soluții intermediare, astfel încât piața să rămână și spațiu pentru spectacole, concerte și așa mai departe”, spune Minerva Boitan. Evident, Senatul nu prea are nicio treabă cu amenajarea unei piețe publice.

”Vor fi copiii tot în pomi, după fructe”

După cum nu prea are treabă nici Consiliul Județean Sibiu cu amenajarea Pieței Mari din Sibiu. Cu toate acestea, consilierul județean Aurel Mărginean (PSD) are și el o părere despre ghivecele cu meri. În dreptul profesiei, la Aurel Mărginean este trecut ”tehnician”, iar în Consiliul Județean singurele cuvinte rostite în plen au fost cele care alcătuiesc jurământul la învestirea în funcție. Pentru început, Mărginean a fost sincer. ”Domnule redactor, mi-e foarte greu să spun”. Dar, totuși, a început să spună. ”Va fi foarte greu dacă sunt pomi cu fructe. Căci vor fi copiii tot pe ei, pe pomi, după fructe. Dar, dacă e verdeață, e plăcut. Acum, depinde și cum îi așezi, deci îmi trebuie niște date suplimentare, niște poze. Eu sunt adeptul verdeții, eu stau în Ștrand și e foarte frumos, e plin de verdeață. Dar cum s-ar putea amenaja, mi-ar fi destul de greu să spun. Dacă aș avea niște detalii suplimentare, niște poze ar fi mai ușor”, încheie Mărginenan.
Pentru că așa e ”corect politic”, nu am putut să ocolim nici reprezentanții FDGR în toată această discuție. Om serios, cu preocupări cât se poate de serioase – recent a intermediat întâlnirea dintre reprezentanții companiei Continental cu premierul României -, deputatul FDGR, Ovidiu Ganț, a avut și el, evident, o părere despre o eventuală amplasare a unor ghivece cu meri în Piața Mare. De loc din Timiș, Ovidiu Ganț știe, totuși, de niște copaci care existau în Piața Mare. ”Ca design, eu apreciez că niște pomi în Piața Mare nu ar fi un lucru potrivit. Nu sunt specialist, dar apreciez că din punct de vedere urbanistic Piața Mare din Sibiu este cea mai mare scenă din România. Mie îmi place așa cum e și nu aș agrea niciun pom acolo. Știți cum e, unii au adus palmieri la mare și așa mai departe...”, apreciază Ganț.

”Haide, Gazul!”

Liviu Cotârlă, tot medic de profesie, a candidat la o vreme pentru postul de primar al Sibiului, din partea partidului în care este înregimentat, PSD. Acum este și consilier local, deci oarecare tangență cu amenajarea Pieței Mari tot ar fi. L-am luat pe nepregătite, chiar în ziua în care Gaz Metan Mediaș juca returul pentru Liga Europa. A râs ușor când a auzit tema de discuție. ”M-ați luat, așa, rapid... dar o să vă răspund tot rapid. Nu cred că putem transforma Piața Mare într-o livadă. Pentru momente punctuale, cred că putem interveni cu soluții care să mai schimbe rutina urbană, pentru un aspect mai interesant. Dar nici chiar așa... Dar, deseară, să ținem pumnii Gazului”, a încheiat Liviu Cotârlă.
În fine, cea care a apreciat cel mai mult desuetitudinea subiectului a fost tot un consilier local, Mariana Brunchea, din partea PD-L. După un râs sincer la auzul subiectului discuției, a evitat elegant o poveste mai lungă. ”Părerea mea personală e că Piața Mare arată bine așa cum e acum”.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

lb. română

Acum 12 ani

”Părerea mea personală e că Piața Mare...\" Idioată analfabetă, pune dreak mâna pe carte: parerea ta nu poate fi DECAT personală! Se spune simplu: \"Părerea mea este că...\"
Raspunde

paul

Acum 12 ani

parerea mea este ca ar trebui sa puna ghivece cu flori exotice arata mai interesant asa cum este acum este prea simpla si cum la un spectacol bancile dispar asa pot disparea si ghivecele si apoio readuse ce este asa greu doamne feri sa ai asa conducere sa nu fie in stare sa aranjeze o piata.La buna vedere
Raspunde

@paul

Acum 12 ani

** **** **** părerea ta. la revedere!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus