Joi,
08.12.2022
Ceata
Acum
1°C

William J. Cook, expert NASA: "Romania se dovedeste a fi mult mai moderna ne asteptam"

William J. Cook este specialist NASA şi lucrează la Marshall Space Flight Center în Statele Unite ale Americii. NASA l-a trimis la Sibiu pentru a lua parte la cea de-a 30-a Conferinţă Internaţională de Meteori IMC 2011. De ce, aflaţi în rândurile următoare.

Reporter: Ce ştii?
William J. Cook: Ce ştiu?!

Rep.: Da, ce ştii? Ai marile răspunsuri?
W. J. C.: Am câteva răspunsuri, poate dintre cele mai mici...

Rep.: Sunt dezamăgit!
W. J. C.: Nimeni nu le ştie pe toate!

Rep.: Vedeţi România din NASA? Cum arată?
W. J. C.: Staţia spaţială zboară periodic deasupra ţării voastre, deci da, vedem România din spaţiu. Eu sunt pentru prima oară la Sibiu şi mă bucur foarte mult să fiu aici.

Rep.: Da, dar ce vede NASA în România? Ne-aţi citit?
W. J. C.: Aaa... eu personal nu am fost în spaţiu, nu pot să vă spun exact ce se vede. Din America însă este altceva. România se dovedeşte a fi mult mai modernă ne aşteptam. Ştii, în America majoritatea lucrurilor pe care le ştim despre România le luăm din filme. Deci, pentru noi România înseamnă mulţi vârcolaci, câţiva vampiri, şi când am ajuns aici am văzut că de fapt românii sunt nişte oameni normali, moderni, prietenoşi, inteligenţi, total opusul a ceea ce vedem în filmele noastre din ultimele decade. Deci, da, am avut o surpriză foarte plăcută! Ca să nu vă mai spun că în Alabama, statul din care vin eu, cele mai vechi clădiri au 200 de ani, prin urmare mi se pare de-a dreptul fabulos să mă aflu într-un oraş vechi de 800 de ani. Noi nu avem aşa ceva, nici nu putem concepe, suntem o ţară foarte tânără.

Rep.: Totuşi, n-aţi venit aici în scop turistic, NASA v-a trimis în numele ştiinţei. Ce speraţi să descoperiţi la Sibiu?
W. J. C.: Participanţii la conferinţa de meteori colectează date de zeci de ani şi au o mulţime de informaţii legate de meteoriţi care ne ajută pe noi să construim o navetă spaţială sigură, protejată de aceste obiecte. Putem învăţa multe de la ei. Aceşti oameni încă au pasiunea de a sta noaptea sub cerul liber şi de a observa meteoriţii. Nu multă lume mai face asta în zilele noastre.

Rep.: Frumos din partea lor, dar haideţi să fim serioşi, aţi fost pe lună, aveţi telescoape în spaţiu, ce vă mai trebuie să vă uitaţi după meteoriţi noaptea în câmp?
W. J. C.: Da, avem toate aceste lucruri, dar încă mai putem învăţa multe despre cum să protejăm o navetă spaţială de obiectele din spaţiu.


Rep.: Însă n-aţi învăţat asta?
W. J. C.: Trebuie să ştim mai multe! Ca să vă explic mai clar, când eşti în spaţiu există pericolul gunoiului spaţial, resturi care călătoresc aleatoriu în spaţiu, iar meteoriţii reprezintă 40 la sută dintre aceste obiecte, aproape jumătate din risc. Deci trebuie să ştim mai bine legile naturii şi aceşti oameni ne pot ajuta cu informaţii suplimentare. Nu avem încă toate răspunsurile. Din acest motiv mă aflu aici, în România, care au mai găsesc câteva răspunsuri.

Rep.: Acum cred că putem fi serioşi pentru o clipă şi îmi poţi spune în câţi ani ajungem pe Marte?
W. J. C.: N-am nici cea mai vagă idee. Eu sunt un simplu angajat care îşi face treaba. Înainte de a ajunge pe Marte trebuie să definitivăm Staţia Spaţială Internaţională, şi asta se va face până în 2020. Aceasta este prioritatea numărul unu în acest moment.

Rep.: Chiar am fost pe lună? Am văzut fotografiile, nelămuririle, cred că ştiu totul...
W. J. C.: Aaa, da, dar să ştiţi că am fost. Toate conspiraţiile acestea au fost promovate prin filme, aceleaşi filme care vă prezintă pe voi, românii drept vârcolaci şi vampiri, şi totuşi trăiţi într-un oraş cât se poate de modern. Ba chiar un oraş istoric foarte frumos, deci nu trebuie să credeţi ce apare în filme!Eveniment de talie mondială

Internaţional Meteor Conference (IMC) a fost evenimentul mondial al anului în domeniul astronomiei de meteori. Acesta se organizează în fiecare an în altă ţara, conform hotărârii Consiliului de Conducere al IMO care analizează candidaturile depuse. România fost prentru a doua oară gazdă, după localitatea Pucioasa, în anul 2000.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus