Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Mircea Bulboaca: "Sta in puterea romanilor sa o duca mai bine"

Con-A este compania sibiană care a ajuns printre primii zece constructori de clădiri civile și industriale din România. De la fabrici pentru Pirelli sau SNR Rulmenți, la Hotelul Ramada, zeci de spații comerciale pentru clienți precum Carrefour, Auchan ori Cora sau construcții precum stadionul Cluj Arena și sala multivalentă din apropiere, Con-A și-a mărit portofoliul an de an. Președintele grupului Con-A, Mircea Bulboacă, a analizat, pentru Turnul Sfatului, situația economică actuală: una în care politicienii se bat pentru putere, iar marile companii investesc în extindere.

”În România statul încă investește haotic. Criza economică a mai aşezat un pic lucrurile, în sensul că investiţiile trebuie mai bine studiate, cu studii de fezabilitate bine făcute, investiţii care în timp să îşi dovedească eficienţa pentru comunitate. Ideea de a construi astăzi este aceea bazată pe faptul că efortul social trebuie să fie minim. Am văzut destule drumuri unde nu trebuie. Nu orice bani investiţii într-un drum înseamnă neapărat o investiție bună”, apreciază Mircea Bulboacă, arătând spre bucăți de autostradă precum Gilău – Câmpia Turzii, unde traficul este mai redus decât între Sibiu și Veștem. „Nu în sensul că acest drum nu a fost necesar, însă aşa cum se întâmplă în foarte multe cazuri, nu s-a făcut o stabilire corectă a priorităţilor” a mai adăugat el.

Una din principalele probleme ale României este, în opinia celui mai puternic constructor sibian, lipsa de obiective majore impuse la nivel național. ”Atâta timp cât cei care stau în față își pun interesul personal în fața celui național, avem o problemă. Lipsa programelor de dezvoltare a ţării pe termen lung este o problemă a tuturor partidelor din România. Şi mai este o chestiune de fond: democrațiile au laturile lor bune, cu alegeri și așa mai departe. Dar și aspecte negative: o politică pe termen scurt,  patru ani, nu este benefică. Ar trebui pe 20, pe 30 de ani. De aceea, națiuni care au conducători luminați au planuri de dezvoltare şi viziune pe termen lung. La noi, care este obiectivul anul viitor: să fie aleși. Pare firesc, pentru ei. Dar acesta este oare cu adevărat obiectivul națiunii, pe termen lung?”, se întreabă Mircea Bulboacă.

Momentul zero

În opinia președintelui Grupului Con-A, situația de față a României poate reprezenta un nou moment zero, unul în care resursele să fie refolosite în mod lucrativ. ”În toate domeniile există potenţial, dar şi mult de lucru. Începând de la învățământ, unde trebuie neapărat crescut nivelul de pregătire al absolvenţilor pentru piaţa de muncă, dar şi al profesorilor, care trebuie ei să reprezinte un model de profesionalism şi etică. Peste tot avem rânduieli de făcut. Când mă refer la resurse, la asta mă refer. Acolo unde ar apărea buni manageri, ar avea mult de lucru. Pentru că mai jos de atât nu avem unde să cădem. Stă în puterea românilor să o ducă mai bine sau mai puțin bine. Resurse există și trebuie bine folosite, iar modul în care vom acționa și le vom gestiona de noi depinde. România are chiar foarte multe resurse, umane, naturale, agricole, dar insuficient sau necorespunzător folosite”, spune Bulboacă. ”Resursele subsolului se termină sau devin tot mai sărace. Ideea este de a trece la resursele de suprafață, între care intră și suprafețele agricole. Iar la acest capitol România stă extraordinar de bine. Trebuie să ne orientăm către energia verde și regenerabilă. Lumea și România trebuie să apuce pe această direcție”.

Echilibrul capitalismului și calea ce trebuie urmată

Situația economică actuală este și rezultatul unui mod păgubos de gândire capitalistă, care trebuie corectat. ”Cei care dețin mijloacele de producție – capitaliștii – își doresc mereu să crească baza de producție, să câștige mai mult. Pentru a-şi spori mereu profitul se scade din salarii, prin urmare, puterea de cumpărare scade şi produsele pe are chiar ei le fac nu se mai cumpară. Rezultatul este că baza de producție se măreşte continuu, dar nu mai există cine să poată să cumpere şi astfel sistemul se blochează, iar rezultatul este criza economică”.

Cu toate acestea, Mircea Bulboacă se declară optimist în ceea ce privește viitorul acestei țări. ”Eu sunt foarte optimist. Există o cale – o națiune trebuie să aibă niște obiective. De exemplu, Kennedy le-a spus americanilor că trebuie să meargă pe Lună. A fost un obiectiv. România, de asemenea, va trebui să aibă un drum: ce vrem să facem...?”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Doar o intrebare

Acum 12 ani

Domnule Mircea Bulboaca, Ce parere aveti despre orele suplimentare prestate de catre angajati, in mediul privat. Impotriva vointei lor si cu incalcarea continua a Codului Muncii?
Raspunde

@1

Acum 12 ani

”Stă în puterea românilor să o ducă mai bine”
Raspunde

Bunimat

Acum 12 ani

Asa nu! Cu reclame Unimat v-ati pus niste caramizi in cap, exact ca-n reclama care ocupa un sfert din pagina
Raspunde

eurosimpatizant

Acum 12 ani

numai ca romanii s-au saturat de luna, luna care este prea lunga pentru salariul atat de scurt...Daca capitalismul ar fi ca in explicatia domnului Bulboaca, n-ar mai fi economii de succes pe lume, numai in Romania capitalismul si democratia sunt antagoniste, in alte tari se completeaza, democratia controleaza capitalismul si are grija sa nu neglijeze latura sociala. Romanii au fost dresati sa fie condusi, aici trebuie sa-i dau dreptate, daca viziunea pe termen lung lipseste guvernului, care mai e si corupt, confuzia e totala.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus