Joi,
28.10.2021
Partial Noros
Acum
-4°C

Avertismente pentru piratii programelor de calculator

13.000 de companii din întreaga țară sunt, în aceste zile, destinatarele unor scrisori prin care autoritățile de control din România, alături de producătorii de softuri reuniți în cadrul Business Software Alliance (BSA), îi avertizează pe patroni că firmele lor pot răspunde penal dacă folosesc programe de calculator piratate.

La Sibiu, direct implicați în campanie sunt Cosmin Brașov, inspector principal din cadrul Serviciului Investigări Fraude al Inspectoratului Județean de Poliție, și procurorul Ioan Marius Aron, șeful Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu. Alături de ei lucrează reprezentanții BSA, precum și ai Parchetului General și ai IGPR.

”Conform unui studiu realizat pentru BSA, nivelul pirateriei software în România este 64% în acest moment. A scăzut cu opt procente în ultimii cinci ani, pe când în UE a scăzut cu doar unu la sută, iar la nivel mondial a crescut cu șapte la sută. Deci în România a scăzut, e un trend îmbucurător şi este şi rezultatul eforturilor partenerilor implicați”, spune Magda Popescu, reprezentanta celor de la BSA. La intrarea în vigoare a legii drepturilor de autor, nivelul pirateriei software în România depășea 86%.

La Sibiu, primele firme cu cazier penal

Județul Sibiu este un caz aparte la nivel național, deoarece două dosare instrumentate de polițiștii și procurorii sibieni au ajuns în instanță, care a condamnat penal, în premieră, persoanele juridice controlate.

”Ce a adus Sibiul nou a fost primul caz la nivel naţional în urma căruia atât administratorul firmei a răspuns penal şi a fost condamnat penal, iar alături de el şi societatea. La nivelul județului Sibiu, din 2005 încoace au fost în jur de 17 – 18 trimiteri în judecată”, spun reprezentanții Parchetului și Poliției.

Printre cei trimiși în judecată a fost și proprietarul unui videochat. ”Nu am găsit minore lucrând acolo, dar am găsit 21 de calculatoare pe care erau instalate programe fără licenţă, creându-se un prejudiciu de șase-șapte mii de euro. S-a dispus trimiterea în judecată”, spune Cosmin Brașov. Procurorul Marius Aron arată că urmărirea penală are un scop mult mai amplu – ”nu numai identificarea prejudiciului, cât şi identificarea întregii activităţi infracţionale şi tragerea la răspundere a tururor participanţilor, dacă se poate vorbi şi de complicitate”.

De unde încep controalele

Autoritățile de la Sibiu au început controalele pe domenii de activitate. Mai întâi cu firmele de topometrie, care odată controlate au căutat să intre imediat în legalitate în ceea ce privește licențierea softurilor folosite.

Mai nou, însă, specialiștii din cadrul Poliției au început să urmărească și site-urile de file sharing. ”Avem şi condamnări. Parchetul Înaltei Curţi a întocmit primul rechizitoriu pe un site de piraterie şi există condamnare la închisoare cu supendare pentru ac tip de infracţiune”, spun reprezentanții autorităților.

”S-a pus pe numărul mare de percheziţii, cam 30-40 de percheziţii domiciliare pe an, urmate de ridicarea calculatoarelor. Finalmente soluţia a fost numai de aplicare a unei amenzi cu caracter administrativ şi confiscarea hard disk-urilor. Ideea este să conştientizăm populaţia că este un pericol social şi faptul că săvârşesc o infracţiune”, mai spune Cosmin Brașov.

Toată lumea e vinovată

”Simplul fapt că le pui la dispoziţie un software fără să ai acest drept, faptul că tu dai share e infracţiune. Legea prevede că e infracţiune punerea la dispoziţia publicului de opere fără consimţământul titularului. Dacă reproduc opera fără consimţământul titularului, de asemenea este infracţiune şi se pedepeseşte conform legii. Sunt două fapte diferite”

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus