Vineri,
09.12.2022
Innorat
Acum
9°C

Moldovan Viorel: "Romania se identifica prin Eminescu si Brancusi, nu prin tiganii care cersesc in Europa!"

Nu există să treci granița României și să nu dai de un italian, de vreun spaniol sau neamț care să spună că românii sunt țigani și hoți. Ce mai, și noi am ajuns să credem asta la cât de des o auzim de peste hotare. Încet, încet, majoritatea plecăm capul, ne recunoaștem învinși de porcăriile conaționalilor despre hotare și acceptăm ștampila. Moldovan Viorel este sibian, de loc din Mag. Anul trecut a făcut un lucru extraordinar, în ochii unora, banal și inutil, în ai altora. Se întâmpla undeva înainte de meciul dintre Bayern Munchen – CFRCluj, din data de 19 octombrie 2010. Era prima prezență a clujenilor în Champions League, iar Viorel Moldovan, un simpatizant al acestora se decisese să meargă, împreună cu cinci prieteni, la meci. Ideea de a realiza un banner pe care să scrie un mesaj adresat întregii Europe, livrat direct de pe Allianz Arena, i-a venit subit, nu a fost ceva programat. Ba mai mult, inițial, prietenii săi nu l-au încurajat, întrebându-l dacă el câștigă ceva din acel banner. Nu a ținut cont de acest lucru, și a trecut la conceperea mesajului. „Eminescu nu avea cum să lipsească, doar e poetul nostru național, îl învățăm în școală. Eu știu foarte multe poezii de ale lui Eminescu. Și apoi, Brâncuși, care a fost un geniu, e foarte cunoscut în lume, noi nu l-am apreciat, că așa facem, noi numai după moarte ne apreciem valorile”, a spus Viorel Moldovan.

„M-aș bucura ca unii români să fie ca țiganii pe care îi cunosc”

Dacă vezi numai banner-ul, te-ai putea gândi că Viorel are ceva cu țiganii, că îi urăște. Nimic mai fals. În zona unde stă, în Mag, sunt foarte mulți țigani pe care îi ajută, cărora le dă de lucru sau chiar le găsește servicii în străinătate. Ba mai mult, are foarte mulți prieteni țigani, în care găsește calități ce unor români le lipsesc.  „În Mag, ponderea țiganilor e una din cele mai mari din județul Sibiu. Sunt țigani cu care mă înțeleg extraordinar. Chiar m-aș bucura ca unii români să fie exact ca acei țigani, atât de onești, de responsabili, de muncitori. Se trezesc dimineața la șase, plătesc taxe și impozite, nu fac mizerie, nu fac gălăgie. Nu există pădure fără uscături, dar parcă la țigani pădurea e formată din uscături. Marea mea durere este că imaginea și acțiunile lor, nu ale tuturor, normal, afectează imaginea României”, a adăugat Viorel.

Odată ce banner-ul a fost creat, lui Viorel nu i-a mai rămas decât să îl arboreze în stadion. După ce a trecut de intrarea în stadion, moment în care cei de la securitate au verificat înscrisul, având oameni care știau limba română, Viorel s-a așezat în zona rezervată românilor. Sibianului i se descrețește fața a mulțumire de câte ori își aduce aminte de felicitările celor veniți la meci. Era vorba de românii aflați la muncă în Germania, dar și de cei veniți din România. „Bravo, bine ai făcut. Ce idee bună!”, spuneau conaționalii noștri, în timp ce se pozau cu banner-ul făcut de Viorel.

„Când mă duc dincolo, îmi spăl mașina să nu vadă cineva mașină de România murdară”

Nici meciul cu nemţii nu a fost ales la întâmplare, Viorel fiind un simpatizant al germanilor, deși prin natura meseriei sale, a bătut Europa în lung și-n lat. De fiecare dată când ajunge în Germania, sibianul se întreabă de ce nu preia și România exemplul nemților, deoarece rețeta lor vizează succesul garantat. Însă, înainte de fiecare călătorie, Viorel are un întreg ritual. Începe prin a-și spăla mașina pentru – zice el – „a nu vedea cineva mașină de România murdară”, după care se pune la punct cu traseul pe care îl are de străbătut, iar odată ajuns în altă țară, sibianul mărturisește că este foarte atent la drum, la viteza legală sau la orice altă restricție. „Cred cu tărie în puterea exemplului. Și noi putem să luăm exemplul nemților, îl avem pe cel al sașilor, dar nemții sunt peste ei. Dacă ei au putut, noi de ce nu am putea? Bine, la noi este chestia aceea cu <>, dar trebuie să se schimbe. Și în Mag încerc să dau un exemplu, să fiu eu primul care începe să facă aia, ailaltă. Când plec, nici nu depășesc când sunt în coloană, să nu zică cineva că s-a trezit românul să… eu chiar cred lucrurile astea! Nu m-ar durea atât de mult dacă aș pierde bani, decât să îmi arate cineva obrazul”, a adăugat Viorel Moldovan.

După ce a văzut reacția pozitivă la gestul său, sibianul promite că nu se va opri aici și, cine știe, isprava de acum un an de zile se poate repeta mai curând decât ne imaginăm.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

un roman

Acum 11 ani

Pacat ca sant prea putini ln tara aceasta care chiar sa le pese de Romania
Raspunde

eurosimpatizant

Acum 11 ani

respectul fata de tara incepe cu respectul fata de tine, comportamentul civilizat il adopti in primul rand pentru tine si nu ca sa demonstrezi ca romanii nu sunt tigani. Din pacate si alti romani, nu numai tiganii lasa o impresie destul de proasta in strainatate, fie ca vorbesc tare, fara jena inchipuindu-si ca nu-i intelege nimeni, parcheaza aiurea, fie ca epateaza cu masinile, bogatia, cumparaturile lor in locuri unde lumea buna \"veche\" e mai degraba discreta. Educatia sociala e un proces care din pacate in ultimii 20 de ani se derueaza invers in Ro, vezi tragedia de la Galati.
Raspunde

alt roman

Acum 11 ani

Uni se nasc Romani dar ln scurt timp se tiganesc toata viata .
Raspunde

Alt roman!

Acum 11 ani

sper sa isi spele masina si cand se plimba prin tara
Raspunde

un roman

Acum 10 ani

Trebuie noi cei multi din aceasta tara care chiar ne pasa de Romania sa tragem mult pentru a acoperi acele elemente negative care ne distrug imaginea pe afara . Eu unul poate mai fac gresala sa arunc ln propria ograda vreo hartie dar sub nici o forma nu-mi permit sa o arunc lntr-un spatiu public .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus