Vineri,
27.01.2023
Ninsoare
Acum
-1°C

Postul meu privat de televiziune

Dacă urmărești, cu privire proaspătă și cap limpede, emisiunile canalelor de televiziune românești de astăzi, ajungi repede să-ți dai seama de sărăcia lor spirituală. Și cum de la spirit, de la bogăția sufletească a celor ce gândesc emisiunile pleacă totul, rezultatele sunt oricum, numai valabile nu! Chiar și televiziunea națională, plătită de noi toți ca să ne servească cât mai bine, este repetentă la toate materiile din mass-media..

De la început trebuie lămurită o problemă: ceea ce susțin „trompetele” mijloacelor românești de comunicare în masă, că televiziunea „nu este chemată să facă educație”, este o mare ticăloșie! Prin simplul fapt că toate aceste mijloace comunică pentru mase , nu pentru pietre, apare implicația morală și etică. Pentru că orice comunicare are un sens/ o semnificație! Dacă tu, proprietar (privat sau de stat) vrei să-ți utilizezi banii și sculele exclusiv pentru profit, atunci este obligatoriu să-ți afișezi pe ecran, ca o siglă, ceva de genul „canal comercial” sau „televiziune non-educativă”! Ca să-ți asumi calitatea emisiunilor și faptul că de fapt este manipulare continuă a privitorului…            

Pe canalele românești tv nici o vârstă nu este onorată cum se cuvine:

- copiii nu pot asculta/vedea nicăieri o poveste spusă de adulți responsabili, de copii, nu pot interacționa, sunt abandonați unor fluxuri de filme (animate sau nu) care le deformează percepțiile și caracterul atât de sensibil; nu au teatrul lor, opereta lor plus cursuri muzicale ce să le educe auzul și sufletul, nu au emisiuni care să le educe gustul artistic (vizual) și să-i pregătească pentru haosul imagistic din lumea de azi, pe care să-l poată stăpâni și înțelege !

- tinerii nu au emisiuni de conduită morală, de educare a spiritului comunitar și de bună vecinătate, de cum se circulă pe drumurile publice – prezentate atractiv și cu exemple dramatice, urmări ale lipsei de discernământ; tot pentru tineri lipsesc programe ce să le educe spiritul estetic, tocmai ce nu se face la școală! Nu află de nicăieri ce înseamnă muzica bună, un film bun, o petrecere cu prieteni – care să le bucure sufletele, nu să-i lase mai săraci spiritual și mai frustrați, pradă atracțiilor bolnave ultimative (droguri, delicvență, sporturi violente sau mai rău…)

- adulții au ajuns să perceapă televiziunea numai ca un mijloc de distracție, eventual de trecere a timpului… Pentru că nu li se oferă aproape nimic spiritual, care să vindece sufletele tracasate și poate însingurate, care să creeze punți între artiști, oameni de cultură, comentatori serioși din toate domeniile – și telespectatori. Nevoia de sprijin spiritual, inclusiv de sfaturi economice, comunitare, etc. se vede și din nivelul uriaș de așteptare al oamenilor (indiferent de pregătire profesională) și care debușează până la urmă în falsele soluții oferite cu perversitate de canale ca otv, acasă, taraf… - vorba lui Andrei Pleșu: din toate emisiunile ăstora răzbate o veselie suspectă și fără sfârșit! Deja lumea obișnuită, cetățeanul mediu, a ajuns să înghită cantități imense de gunoi mediatic! Și nici nu mai realizează că există filme splendide, muzică-balsam pentru suflet, dezbateri pe teme filosofice, politice, științifice cu invitați dăruiți semenilor lor, cu deschideri sufletești impresionante (foarte rar mai apar la TVR Cultural sau pe canalele religioase).

Postul meu privat de televiziune ar arăta cu totul altfel. Cred că principala condiție ar fi eliminarea publicității comerciale! Evident că orice producător ar fi liber să se înfățișeze în studio cu produsele ce le oferă, dar să se supună în direct probei publicului și testării de către profesioniști, fără nici o laudă mincinoasă…

Principalele emisiuni ar fi cele prin care, direct sau indirect, s-ar aduce publicului servicii profesioniste de informare, din toate domeniile, și îngrijirea sufletului prin toate mijloacele! Omul ar avea acces sigur la program de calitate, făcut de specialiști testați îndelung și supervizat de psihologi. Nici o categorie de vîrstă nu ar fi deranjată de ceea ce vede pe ecran și ar învăța în fiecare zi câte ceva frumos, folositor și ziditor pentru sufletul și mintea sa!            

 Aș invita cel mai des personalități pe care să se poată sprijini conștiința românească și care să aducă soluțiile valabile în viața acestui popor : Familia Regală a României / scriitorul Paul Goma / pictorii Sorin Dumitrescu și Ștefan Câlția / comentatorii politici Mircea Platon și Ovidiu Hurduzeu / istoricii Șerban Papacostea, Neagu Djuvara și Alexandru Zub / actorii Dan Puric și Ion Caramitru / scriitorii Ana Blandiana, Șerban Foarță, Cristian Bădiliță și Dan C. Mihăilescu / teologii Ioan Buga și Constantin Necula / oamenii din domeniul muzicii Dan Grigore, Nelly Miricioiu, Nicu Covaciu, Mircea Florian / realizatorii tv Marilena Rotaru și Sorin Ilieșiu / ziariștii Roxana Iordache, Cristian Câmpeanu și Ion Longin Popescu / oameni de afaceri ca Marie-Rose Mociorniță sau Nicolae Rațiu.

Nu ar trece nici o zi fără prezența unui ONG serios, care a dovedit câțiva ani de zile aplicație și realizări în domeniul său. Aș obișnui telespectatorii cu prezența permanentă a profesioniștilor – pedagogi, arhitecți, artiști plastici, cercetători în științe exacte și umaniste, regizori, economiști, profesori universitari și atâția alții. Sunt absolut convins că, în câteva luni, audiența unui asemenea post de televiziune ar trece peste toate pragurile și ar contribui cu adevărat la „deșteptarea” românilor!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

D

Acum 11 ani

Din pacate ce doresti sunt doar \"sweet dreams\" :-(
Raspunde

pike

Acum 11 ani

hai sa ne aflam in treaba.!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus