Marţi,
02.03.2021
Cer Senin
Acum
-1°C

Robert Turcescu: Johannis nu are acum ceva de spus in politica nationala. Dar trebuie sa tinteasca sus

Jurnalistul Robert Turcescu spune că admiră la Klaus Johannis faptul că tace și face. Acest avantaj pe plan local poate fi un dezavantaj pe plan național, dacă vrea să conteze în politica mare. Dacă mai tace mult, Johannis riscă să se stafidească, susține Turcescu.

Reporter: Când l-ați invitat pe primarul Johannis în emisiunile dumneavoastră, poate am sesizat eu greșit sau poate nu, dar aveați o doză de admirație față de el și vreau să vă întreb dacă această doză de admirație mai este și după momentul 2009, când el a fost nominalizat premier de către alianța PSD, PNL, UDMR, PC. În Sibiu, au fost o serie de discuții dacă el a pierdut sau nu din imagine în urma acelui demers. Ce credeți, Johannis a câștigat sau a pierdut după momentul 2009?

Robert Turcescu: Poporul român are memorie scurtă și nu e numai cazul poporului român, așa că propunerea aceea cu Klaus Johannis peremier nu are cum să-i dăundeze, chiar dacă la vremea respectivă au existat câteva situații puțin favorabile domnului Johannis. Dar cred că în memoria colectivă se reține faptul că domnul Johannis era cât pe ce să devină premier din această postură de primar al Sibiului. Și cred că despre asta este vorba. Eu nu nutresc niciun fel de admirație pentru niciun om politic, prin urmare nu am o admirație nici pentru domnul Johannis. Admir la oamenii politici pragmatismul și capacitatea lor de a se achita responsabil în fața cetățenilor de anumite îndatoriri. Altminteri, politica și politicienii e încărcată de ipocrizie, e încărcată de pragmatism, care uneori se traduce printr-un soi de ticăloșie și acestea se găsesc la mulți oameni politici și prin urmare e greu să faci pentru ei exerciții de admirație. Exercițiile de admirație se fac pentru părinți, pentru oamenii valoroși, dar Klaus Johannis, mai ales pe vremea când făceam eu acele interviuri în anii 2004, 2005, în comparație cu alți lideri ai administrațiilor locale se dovedea acel ins care tace și face. Ori în această țară, când găsești o situație în care se tace și se face, este absolut spectaculos. M-am întors în Sibiu după câțiva ani și îl găsesc curat, frumos, sigur a beneficiat de statutul de Capitală Culturală Europeană, dar dacă nu exista o mână de gospodar, orașul nu arăta în felul acesta.

Johannis poate a obosit

Cred că domnul Johannis ar mai merita un mandat, așa văd eu lucruile de la distanță, nu știu cum apar ele pe plan local. Poate a obosit, poate sibienii nu-l mai vor, se va vedea la alegerile locale. Pe de altă parte și dacă va mai rămâne un mandat la conducerea Sibiului, eu cred că este mult și probabil că la un moment dat va apărea un soi de plafonare. Poate că dacă vrea să devină un om politic adevărat și nu doar un administrator de municipiu așa cum este acum, cred că domnul Johannis trebuie să țintească mai sus. În ce măsură și cum, depinde de el cum vrea săși clarifice prioritățile și traiectoria.

Nu ai cum să contezi, dacă nu ești prezent în politica mare

Rep.: Este Klaus Johannis un nume care să conteze în politica națională?

R. T.: Nu cred că în momentul de față Johannis are un cuvânt de spus în politica națională. A avut atunci câteva luări de cuvânt extrem de fierbinți, dar acum l-ați auzit pe domnul Johannis pronunțându-se pe tema crizei economice, de exemplu? Este un om rezervat, tăcut care-și vede de politica locală. Nu ai cum să contezi în politca mare, atâta timp cât nu ești prezent în plitica mare. Ori domnul Johannis nici nu mai răspunde la invitațiile televiziunilor naționale. Domnul Johannis proibabil că își conservă un capital pe care bănuiește pe care îl are în momentul de față. Dar oamenii politici care se țin departe, riscă să rămână așa cum sunt strugurii în umbră: se coc târziu și când se coc devin un soi de stafide, se smochinesc, se stafidesc.

Jurnalistul este un chelner: vrei pițipoance, ia pițipoance!

Rep.: Mai are rost vreun rost să continue un tânăr să profeseze în presa din România?

R. T.: Presa are încă un rol destul de important. Pericolul cel mai mare în presa din România este deprofesionalizarea, lucrurile sunt într-o vălmășie, nu e numai starea de derută a presei naționale, ziariștii sunt niște chelneri în momentul de față, care seresc publicul consumator de media. Dacă-și dorește pițipoance, îi dăm pițipoance, dacă dorește un Irinel Columbeanu, sau o doamnă ex-Columbeanu îi dăm așa ceva. Ziaristul ca filtru al actualității, ca drept judecător al mometului, ca profesionist capabil să discearnă între alb și negru, între ipocrizie și autenticitate a cam dispărut. Sigur, nu putem generaliza, dar viitorul sună prost. Cred că cea mai mare nenorocire a lumii jurnalistice de azi o reprezeintă internetul și sculele foarte moderne, despre care credeam că ne vor ajuta foarte bine să ne facem această meserie. Se dovedște însă că atât internetul, cât și reportofonul și aparatul foto încadrate într-un smartphone, ne-au transformat în niște oameni extrem de superficiali. Au coborât meseria de jurnalist din tiparele în care era și acum orice ins care are un blog sau un telefon la îndemână, aproape că se pote da jurnalist. Meseria asta, dacă mai are vreo șansă, are teribil de mult pentru a lupta pentru a-și recăpăta statutul pe care l-a avut. Și când văd ce generații de jurnaliști tineri apar în redacțiile din România, am o senzație de strângere de inimă sau mai grav, una de stomac.


”Aparițiile mele în media națională sunt exact atât de frecvente pe cât îmi doresc. Mă refer aici la invitațiile în studiouri, emisiuni sau la interviuri. Nu am nicio dorință să fiu mai prezent decât sunt acum. Sunt primar deocamdată și nu vreau mai mult. Nu cred că este oportun să candidez acum la altă funcție decât la cea de primar”, Klaus Johannis, primarul Sibiului.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

unsibian

Acum 9 ani

Si pentru ca avem un primar ca dl. Johanis ma simt mandru ca sant sibian , eu personal i-am semnalat niste nereguli pe plan local si va rog sa ma credeti ca sa rezolvat .
Raspunde

@1

Acum 9 ani

de acorc cu tine, si eu sunt mandru ca sunt sibian si-l voi revota pe Iohannis atata timp cat lucrurile merg la fel de bine in Sibiu!
Raspunde

Sibian 2

Acum 9 ani

As dori sa va rog, sa-mi spuneti si mie cum ati facut aceste sesizari catre primar? As avea si eu cate ceva se sesizat.
Raspunde

hi,hi

Acum 9 ani

Ce poate fi mai penibil decat un ziarist care-i ia un interviu altui ziarist?! N-am mai vazut interviu cu un ziarist, decat doar pe site-ul asta.
Raspunde

Mihai

Acum 9 ani

@4: Domnul Turcescu este mai mult decat un ziarist (jurnalist ar fi mai corect), ci este deja un lider de opinie. Unui lider de opinie ii poti lua interviu. Plus de asta este un om destept, fara nici un dar si poate.
Raspunde

pt. Mihai

Acum 9 ani

Astia care se autointituleaza \"jurnalisti\" sunt cei care habar nu au sa scrie. Cat despre \"lideri de opinie\", acestia sunt considerati ca atare doar de berbecii care accepta sa le fie creierii spalati de fel si fel de indivizi, inclusiv de cioroiul Turcescu. Cat este de \"destept\" acesta se observa pana si din limbaj, din vocabularul sau foarte limitat.
Raspunde

mircea

Acum 9 ani

DL.Iohanis a dovedit până acuma că nu a dezamăgi electoratul sibiuan cu excepţia celor de la PDL care mereu urmăresc să-l prindă cu o ilegalitae-vezi chiar cazul banilor pentru Voinţa,chiar nu vă place cum arată oraşul şi câte locuri de muncă au fost creeate. Mai bine primar la Sibiu decît politician la mâna jegurilor de la Bucuresti care nu mai nici un Dumnezeu şi fac din ţara asta o bătaie de joc, un loc unde toţi neaveniţii se înbogăţesc
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus