Marţi,
16.04.2024
Partial Noros
Acum
26°C

Cand apar ”spagarii” certificatelor cu handicap?

Din 530 de sibieni care dețin certificate de handicap permanent – situații verificate în decursul a zece zile, 271 nu aveau dreptul la astfel de acte. Situația a fost adusă la cunoștința Consiliului Județean în mod oficial și va fi dezbătută în cadrul ședinței programată joi.
Deocamdată, de câteva săptămâni, însă, autoritățile locale se rezumă la a face cunoscut doar faptul că, într-adevăr, există situații în care certificatele de handicap au fost emise pe baza unor acte care nu corespund cu realitatea. Nimic ”nou” până acum, după ce Turnul Sfatului a dezvăluit recent proporțiile fraudelor cu certificate de handicap (articol 1, articol 2).

Măsurile propuse și anunțate de conducerea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Sibiu au, deocamdată, doar caracter general și sunt, majoritatea, la timpul viitor. Astfel, pe lângă auditarea activității Serviciului care se ocupa de evaluarea și încadrarea persoanelor în diferite grade de handicap, conducerea DGASPC a dispus ”constituirea unei comisii interne, care va proceda la analizarea şi evaluarea activităţii serviciilor vizate de acţiunile de control, va stabili persoanele responsabile de nerespectarea legislaţiei în vigoare privind încadrarea în grad de handicap şi va propune măsurile ce se impun la nivelul instituţiei pentru evitarea unor situaţii similar”.

Cei cu astm bronșic, primii pe listă

Din cele 530 de dosare de persoane cu handicap verificate (unele din acestea fiind alese aleatoriu, altele la solicitarea polițiștilor sibieni care derulează o anchetă pe această temă), 100 nu au putut fi verificate – persoanele la care făceau referire erau plecate din țară. Din restul de 430, 140 de persoane erau încadrate ca suferind de astm bronșic. 97%, însă, nici vorbă să aibă așa ceva. Prin urmare, persoanele care au obținut certificat de handicap invocând aceste afecțiuni, vor fi primele chemate la reevaluare, la Sibiu. În plus, din cele 430 de persoane verificate, 109 susțineau că suferă de afecțiuni mentale – un lucru fals pentru 88% dintre aceștia. Prin urmare, și persoanele cu dosar întocmit pornind de la afecțiuni mentale au ”prioritate” în ceea ce privește reverificarea dosarelor.

”Epidemie” de handicapați

Potrivit informării trimise de DGASPC Consiliului Județean, numărul certificatelor de handicap cu valabilitate permanentă emise în județul Sibiu era de aproximativ 5.600, în 2005. Până în noiembrie 2010, numărul a crescut la peste 15.000.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

curios - ptr domnul deleanu

Acum 12 ani

va rog sa ne precizati ce s-a intamplat in cazul domnilor badiu si tint . asa ar fi corect
Raspunde

MARIA

Acum 12 ani

cand o sa le ceara banii inapoi la....cei cu handicap? au si handicap si lucreaza pe post de conducere,,,de vanzatori,,,dar pa cei cu certificate de revolutionar cand se afla? bineinteles la ceei din sibiu numai de bine,,,,dar sa dea si banii luati decand au devenit,,,handicapati,,,si marii revolutionari,,,
Raspunde

Lulu

Acum 12 ani

Populatia acestei tari se imparte in doua tabere,smecheri si fraieri. Smecherul este acela platit de la stat : ( bugetar,handicapat,revolutionar etc ) care toaca banii de ani de zile si se plange ca nu se descurca si angajatul la privat care lucreaza de dimineata pana seara pe bani putin si care nu comenteaza daca este chemat la lucru sambata si duminica sau sta peste program pe motiv ca i se spune imediat ca mai asteapta altii la poarta daca nu-i convine. Asa au aparut tot mai multi handicapati care nu sant de vina ca au incercat sa obtina niste avantaje materiale cu spaga la comisiile de evaluare. De ce nu se merge direct la cei care au semnat aceste dosare si care nu si-au facut datoria si sa se recupereze toata frauda de la ei si daca nu au cu ce sa plateasca sa le ia vilele si masinile de lux ca se stiu ei foarte bine cine sant si pe unde stau. De ce sa suporte tot contribuabilul hotiile lor dupa ce si-au umplut buzunarele.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus