În micul sat Boian aflat la trei kilometri de Bazna, câțiva crescători tineri de animale nu își găsesc locul. Deși au, împreună, câteva sute de animale, nu au primit strop de pășune în închiriere. Motivul: pășunile au fost închiriate apropiaților actualului primar, Lucian Scumpu (foto). Fără nicio hotărâre de consilii, direct pe zece ani. Situația nu e una nouă, la fel a procedat și fostul primar, Ioan Căpâlnean. Doar că acum, printre cei care beneficiază de pășuni se numără și fratele actualului primar. Miza, însă, nu sunt neapărat pășunile, lăsate în paragină. Ci banii pe care Uniunea Europeană îi dă pentru îngrijirea acestora.
Cinci miliarde de lei vechi (la sate se mai folosesc leii vechi) sunt banii pe care o parte din locuitorii satului Boian îi consideră ”pieduți” în buzunarele prietenilor ultimilor doi primari ai comunei Bazna, de care aparține satul Boian. Au cerut ajutorul procurorilor, iar cei de la Mediaș au considerat că e caz cu iz de corupție, așa că au pasat problema DNA-ului. Doar că aici, astfel de detalii par prea mici și, prin urmare, cazul nu a fost unul prea interesant. Cu toate că pășunile pentru care se dau ”miliardele” de la UE au fost închiriate chiar și rudelor primarilor, fără respectarea evidentă a legilor.
600 la 50
Gheorghe Cucerzan, Adrian Ioan Surdu și Tudor Sănmârtinean sunt crescători de animale. Cu asta se ocupă, altceva nu fac. Împreună cu alții asemenea lor, au înființat o asociație, care a ajuns să dețină astfel mai bine de 80% din totalul animalelor din sat. ”Am mers la primar, atunci, să închiriem pășunea satului sau o parte din aceasta. N-am putut, căci nu mai avem loc. Pășunea e închiriată «altora»”, spun cei trei. Prin ”altora” trebuie să înțelegem două asociații mai mici, care nu dețin foarte multe animale – câteva zeci (în jur de 50), față de cele peste 600 deținute de asociația în care sunt Cucerzan și restul. Dar primii au avantajul de a fi cunoscuți ai primarului. ”Într-una din asociații este și fratele primarului. Ei sunt cei care au primit banii pentru întreținerea pășunii”. Întreținere e un alt mod de a spune, deoarece cele aproximativ 250.000 de lei încasate în 2009 și 2010, sumă egală cu cea încasată pe 2007 – 2008, pe pășuni ”nu s-a văzut nimic”.
Fără nicio treabă cu legea
În România, legile arată că bunurile unei localități administrate de o primărie pot fi vândute, închiriate sau concesionate numai cu aprobarea Consiliului Local. La Bazna, însă, legile par consultative – primarul Lucian Scumpu a închiriat cele 360 de hectare de pășune ale satului Boian fără să mai ”ceară aprobarea” Consiliului Local. Actualul primar nu este primul care face acest lucru – la fel a procedat și Ioan Căpâlnean, fostul primar al comunei.
În căutarea adevărului
Fără pășune pe care să își crească animalele și să primească banii cuveniți pentru acest lucru, cei asociați, dar fără ”șansă” la pășunat s-au adresat autorităților. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Mediaș își declină competența, arătând că ”există indicii temeinice ale săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, înșelăciune și delapidare”. Dosarul plecat la DNA Alba în primăvara acestui an, de unde s-a întors cu o rezoluție la fix o lună de la declinarea competenței de către Mediaș. Procurorii DNA au decis că nu e caz de începere a urmăririi penale, chiar dacă în rezoluția lor recunosc că a fost încălcată legea – ”cercetările efectuate au evidențiat faptul că aceste contracte de închiriere nu au făcut obiectul unor hotărâri ale Consiliului Local Bazna și nu au fost închiriate în urma organizării unor licitații așa cum prevede art 123 din Legea 215/2001”. Cu toate acestea, procurorii anticorupție de la Alba au apreciat faptul că închirierea ilegală a pășunilor cu scopul de a primi ”subvenții mai mari decât cele cuvenite în raport cu numărul de capete de animale deținute în fapt, precum și nerespectarea destinației de fonduri astfel obținute nu sunt fapte de corupție prevăzute de Legea 78/2000”.
Pe cine interesează Boianul?
În ciuda evidenței faptului că ”ceva e putred la Boian”, nici procurorii de pe lângă Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiției nu au cercetat prea mult situația unor ”amărâte de pășuni”. Căci, în urma refuzului de a cerceta amănunțit situația primit de la Alba, tinerii din localitate s-au adresat procurorilor anticorupție de la București. Și astfel, la o lună de la rezoluția de neîncepere a urmăririi penale emisă la Alba, și procurorii anticorupție de la București ”copiază” rezoluția – este recunoscut faptul că pășunile au fost închiriate fără respectarea legislației. Mai mult, procurorii de la București își sprijină argumentația pe faptul că banii au fost acordați prin intermediul APIA Sibiu (Agenția de plăți și intervenție) fără probleme. ”Câtă vreme APIA Sibiu a făcut verificări de specialitate și a constatat că nu există nereguli în cererile de plată pentru schemele de sprijin la suprafață la nivelul comunei Bazna (...) nu se poate vorbi de o schimbare a destinației fondurilor europene”, mai remarcă procurorii de la București.
Ultima speranță: Tribunalul
Gheorghe Cucerzan, Ioan Surdu și Tudor Sănmârtinean au apelat la ultima șansă de a determina autoritățile să cerceteze mai îndeaproape stuație din satul lor: au atacat în instanță decizia procurorilor de a nu începe urmărirea penală. Așa se face că în cursul acestei săptămâni este programată prima înfățișare a tuturor părților implicate în fața procurorilor. Este vorba de cei trei, de o parte. Apoi, de cealaltă parte sunt actualul și fostul primar – Lucian Scumpu și Ioan Căpâlnean -, precum și cei care sunt beneficiarii contractelor ilegale de închiriere a pășunilor: Ioan Adrian Babă, Ovidiu Duma, Mihai Surdu și Vasile Surdu.
Cum se răzbună un primar
Oarecum previzibil, lupta împotriva actualului primar al comunei Bazna nu s-a putut lăsa fără urmări. Spre exemplu, Tudor Sânmărtinean a fost amendat pentru că a ridicat un șopru de lemn, pe terenul aflat în proprietate, fără autorizație de construcție. Amenda dată de Primăria Bazna pentru acest lucru a fost cea maximă – 50.000 de lei. Sânmărtinean a contestat în instanță această amendă și a câștigat anularea acesteia.
Lucian Scumpu, primarul din Bazna, nu a putut fi găsit în ciuda insistențelor telefonice și a mesajelor tansmise.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: În România , Consiliului Local Sibiu , Judecătoria Mediaș , Uniunea Europeană Guvernului P , Parchetul Înaltei Curţi , Lucian Scumpu , Procurorii Parchetului , Ovidiu Duma , Ioan Surdu , Adrian Ioan Surdu , Consiliului Local Bazna , Gheorghe Cucerzan , Ioan Adrian Babă , Ioan Căpâlnean , La Bazna , Mihai Surdu , Primăria Bazna , Tudor Sânmărtinean , Vasile Surdu
Vizualizari: 2014
Ultimele comentarii
Acum 17 minute
Aaa
Acum 41 minute
Râu Sadului
Acum 55 minute
Emil
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Asa ceva...