Luni,
27.06.2022
Ceata
Acum
13°C

Basescu mai are 10% Cine i-a luat locul?

Sociologul Alin Teodorescu, directorul IMAS, a declarat că președintele Traian Băsescu mai are sub 10% grad de încredere din partea populației României. Băsescu a obținut la Sibiu în decembrie 2009 unul din cele mai bune scoruri,  fiind votat de 130.999 de sibieni, în timp ce Mircea Geoană a obținut doar 83.459 voturi. Localitatile care au adus cele mai multe voturi lui Traian Băsescu în județ au fost Sibiul 47.471, Mediș, 18.481, Cisnădie 4.871, Avrig 4.818, Agnita 2.819, Dumbrăveni 2.289, Tălmaciu 2.048, Șelimbăr 1.889 și Rășinari 1.855. Cea mai mare diferență procentuală dintre cei doi finaliști s-a produs în Jina, unde pentru Băsescu au votat 81,32% dintre locuitori. 

De atunci și până acum, românii au avut de înfruntat criza economică, iar în opinia sociologului Alin Teodorescu aceasta a fost și cauza prăbușirii președintelui în sondaje. Șeful IMAS a dezvăluit recent că, din ziua de 10 mai 2010 și până azi, Băsescu zace prăbușit sub 10%, fără a reuși găsirea soluției miraculoase pentru revenire. În 10 mai anul trecut, președintele a ieșit la rampă anunțând măsurile dure anti-criză, până la sfârșitul aceleiași luni, Băsescu a înregistrat cea mai dramatică prăbușire în sondaje din istoria post-decembristă.    „Până atunci, Traian Băsescu avea în jur de 40%, poate de 10 ani, a avut fluctuaţii, normal, de măsurare, dar avea 40-50%, era imbatabil în încrederea publicului. În 10 mai 2010 a ieşit la televiziune seara şi a spus: tai, tai salariile cu 25%, tai pensiile cu 15%. După trei săptămâni am văzut cea mai mare cădere pe care am înregistrat-o noi vreodată unei personalităţi politice. Niciodată n-am văzut aşa ceva - de la 40% încredere şi 35% intenţie de vot pentru PD-L. Traian Băsescu a ajuns la vreo 7, într-o lună, în trei săptămâni. Groaznic, prăbuşire pur şi simplu. Şi PD-L sub 10%, dacă-mi aduc bine aminte” a spus sociologul, în cadrul unei emosiuni a postului de televiziune B1.    În opinia sociologului, Băsescu nu mai găsește nicio cale de a interacționa din nou cu românii. ”Nu găseşte cheia recomunicării, recontactării publicului. Nu pot să spun mai mult, că nu ştiu de ce. Deci, nu găseşte calea să comunice din nou cu publicul, aşa cum a făcut-o 10 ani, din 2000 până în 2020”.  Sociologul susține că marea eroare a președintelui a fost modul în care a comunicat măsurile de austeritate, lăsând impresia că actuala criză va fi decontată doar de săraci, nu și de bogați: „Publicul a interpretat foarte simplu: A, după ce că v-aţi bătut joc de banii ţării, acuma vreţi să ieşiţi numai pe spinarea noastră? Pensionarii şi salariaţii plătesc. De ce? De ce numai noi?”.  Trebuia să ia și de la bogați”, a concluzionat Teodorescu.
În sondajele realizate de partidele politice în județ nu se face nicio referire însă la intenția de vot la alegerile prezidențiale, iar scăderea președintelui Băsescu nu poate fi probată. Mai mult, nici oranizațile locale ale PNL sau PSD care au făcut cercetări sociologice în județ nu au comentat o astfel de situație. Singurul aspect concluzionat de opoziție a fost: USL are pese 50 la sută, iar PDL de abia depășeșe 20%. Despre prezidențiale, aboslut nimic.
Conform înțelegerilor din cadrul USL pentru funcția de președinte al României ar trebui să candideze liderul PNL Crin Antonesc, în timp ce PDL nu și-a anuțat un posibil succesor al lui Băsescu. Actualul președinte se află la al doilea mandat și nu mai poate candida pentru această funcție.  

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

D

Acum 10 ani

Base si-a facut plinul, si-a aranjat copilasii, fratele acuma ce mai are de pierdut....incredera romanilor...il doar in c.r de ea cred ca nici acolo
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus