”Suntem în fața unei ipoteze de-a dreptul inadmisibile și de netolerat: directorul executiv adjunct nu și-a însușit și exercitat atribuțiile și responsabilitățile specifice, dar a încasat salariul de director” – este una din frazele care o descriu pe Laura Camela Vîlsan (foto), directorul executiv adjunct al Direcției generale de asistență socială și protecție a copilului Sibiu. Autorii ”carcaterizării” sunt cei patru consilieri județeni desemnați de plenul CJ Sibiu să verifice activitatea recentă a DGASPC, instituția aflată în centrul scandalului falselor certificate de persoană cu handicap emise în ultimii ani.
Pe scurt, concluziile comisiei sunt cele deja conturate în public până acum: la DGASPC s-a muncit în afara rigurozității impuse de normele legale, fapt ce a lăsat loc abuzurilor, fraudelor etc. Cei patru consilieri județeni membri ai comisiei (Ilse Philippi – FDGR, Adrian Besoiu – PSD, Gheorghe Nicolaescu – PNL și Dănuț Voinea – PD-L), alături de trei angajați în cadrul CJ Sibiu, au verificat activitatea Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap (CEPAH) și a Serviciului de evaluare complexă (SEC), cele două organisme din cadrul DGASPC prin care erau eliberate certificatele de persoană cu handicap.
Laura Vîlsan, ochită din prima
”În calitatea sa de director executiv adjunct, dna. Laura Camelia Vîlsan avea în subordine SEC, drept pentru care era abilitată și îndreptățită prin atribuțiile de serviciu a coordona, a verifica, a analiza și a dispune asupra activității acestui serviciu. Or, în condițiile în care de trei ani, directorul executiv adjunct nu și-a însușit atribuțiile și responsabilitățile profesionale din fișa postului (aceasta fiind semnată anual cu obiecțiuni, iar în 2010 n-a fost semnată, cu sau fără obiecțiuni), activitatea serviciului a avut de suferit și suferă în continuare. Constatăm cu stupoare și nedumerire că asupra obiecțiunilor formulate la fișa postului nu s-a pronunțat nimeni”, constată comisia de control în informarea transmisă plenului CJ Sibiu, în chiar prima parte a documentului.
Informarea face o distincție clară între dosarele de handicap întocmite în 2010 și cele întocmite în 2011: ”concluzionăm că activitatea SEC din 2011 este superioară celei din 2010. Drept urmare, numărul de certificate emise de CEPAH s-a micșorat considerabil”.
Laura Vîlsan, dată afară în ianuarie, probabil
În ședința CJ Sibiu din această săptămână, plenului forului legislativ județean – în subordinea căruia funcționează DGASPC – va lua cunoștință de informarea comisiei amintite și va dezbate chestiunea. ”Credem că activitatea de coordonare, îndrumare și control de către directorul executiv adjunct (Laura Vîlsan) a fost insuficientă”, scrie în informarea ce va fi dezbătută. ”Insuficientă” este echivalent cu demitere, în opinia consilierilor județeni membri ai comisiei. ”Ceea ce am descoperit a fost ceva de speriat. Nu ne așteptam la chiar o astfel de situație”, spune Dănuț Voinea. El admite că ”insuficient” se traduce, în cazul Laurei Vîlsan, prin ”demitere”. ”Eu cred că această chestiunea va fi un punct disctinc în cadrul unei ședințe extraordinare din ianuarie. Ceea ce consider eu e că doamna Vîlsan nu a luat din timp măsurile care se impuneau. Șeful direct e cel care coordonează și răspunde. După doamna Lupică (Dana Lupică, directorul general al DGASPC numit în noiembrie 2010) lucrurile în acea instituție au început să se mai miște”, consideră Voinea.
Ilse Philippi consideră, de asemenea, că înlăturarea Laurei Vîlsan ”ar fi concluzia firească”. ”Trebuie să spun, însă, că am găsit în acea instituție și oameni plini de cele mai bune intenții. Am găsit acolo și oameni dedicați, care acum suferă pe nedrept de pe urma acestei întregi situații. Este greșit să blamăm întreaga instituție, dar SEC nu și-a făcut treaba”, declară consilierul județean Ilse Philippi. Ea susține că modul în care urmează să fie făcute schimbările la DGASPC Sibiu țin, de acum, de opinia juriștilor.
Se impun ”schimbări structurale”
Cât privește activitatea SEC și CEPAH, informarea realizată de Comisie zugrăvește o instituție a DGASPC în care unii au lucrat după cum i-a tăiat pofta. Cu toate acestea ”comisia nu-și poate exprima un punct de vedere temeinic și competent asupra efectelor juridice a celor constatate, întrucât sunt incidente vicii atât de formă, cât și vicii de fond, drept urmare asupra materiei se vor pronunța organele de specialitate abilitate. Cert este că în cazurile în care noi apreciem că viciile sunt de fond (absența anchetei sociale) consecința legală imediată este anularea certificatului de încadrare în grad de handicap”.
Dincolo de nominalizarea Laurei Vîlsan, comisia CJ are și alte recomandări. ”Recomandăm schimbări structurale la nivelul conducerii DGASPC, a reevaluării documentare, reorganizării instituționale și mai ales procedura de arhivare conform legii”.
Tag-uri: Gheorghe Nicolaescu , Dănuț Voinea , Adrian Besoiu , Laura Camela Vîlsan , Dana Lupică , Laura Vîlsan , Laurei Vîlsan , Laura Camelia Vîlsan , Ilse Philippi
Vizualizari: 832
Ultimele comentarii
Acum 13 ore
John doe
Acum 13 ore
Costel Radu
Acum 13 ore
Cristian
Acum 13 ore
Gaviota Bobârnac
Acum 13 ore
Der Konig