Vineri,
02.12.2022
Partial Noros
Acum
6°C

Capul lui Motoc vrem: comisia CJ cere demiterea directoarei adjunct Laura Vilsan din fruntea DGASPC

”Suntem în fața unei ipoteze de-a dreptul inadmisibile și de netolerat: directorul executiv adjunct nu și-a însușit și exercitat atribuțiile și responsabilitățile specifice, dar a încasat salariul de director” – este una din frazele care o descriu pe Laura Camela Vîlsan (foto), directorul executiv adjunct al Direcției generale de asistență socială și protecție a copilului Sibiu. Autorii ”carcaterizării” sunt cei patru consilieri județeni desemnați de plenul CJ Sibiu să verifice activitatea recentă a DGASPC, instituția aflată în centrul scandalului falselor certificate de persoană cu handicap emise în ultimii ani.

Pe scurt, concluziile comisiei sunt cele deja conturate în public până acum: la DGASPC s-a muncit în afara rigurozității impuse de normele legale, fapt ce a lăsat loc abuzurilor, fraudelor etc. Cei patru consilieri județeni membri ai comisiei (Ilse Philippi – FDGR, Adrian Besoiu – PSD, Gheorghe Nicolaescu – PNL și Dănuț Voinea – PD-L), alături de trei angajați în cadrul CJ Sibiu, au verificat activitatea Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap (CEPAH) și a Serviciului de evaluare complexă (SEC), cele două organisme din cadrul DGASPC prin care erau eliberate certificatele de persoană cu handicap.

Laura Vîlsan, ochită din prima

”În calitatea sa de director executiv adjunct, dna. Laura Camelia Vîlsan avea în subordine SEC, drept pentru care era abilitată și îndreptățită prin atribuțiile de serviciu a coordona, a verifica, a analiza și a dispune asupra activității acestui serviciu. Or, în condițiile în care de trei ani, directorul executiv adjunct nu și-a însușit atribuțiile și responsabilitățile profesionale din fișa postului (aceasta fiind semnată anual cu obiecțiuni, iar în 2010 n-a fost semnată, cu sau fără obiecțiuni), activitatea serviciului a avut de suferit și suferă în continuare. Constatăm cu stupoare și nedumerire că asupra obiecțiunilor formulate la fișa postului nu s-a pronunțat nimeni”, constată comisia de control în informarea transmisă plenului CJ Sibiu, în chiar prima parte a documentului.
Informarea face o distincție clară între dosarele de handicap întocmite în 2010 și cele întocmite în 2011: ”concluzionăm că activitatea SEC din 2011 este superioară celei din 2010. Drept urmare, numărul de certificate emise de CEPAH s-a micșorat considerabil”.

Laura Vîlsan, dată afară în ianuarie, probabil

În ședința CJ Sibiu din această săptămână, plenului forului legislativ județean – în subordinea căruia funcționează DGASPC – va lua cunoștință de informarea comisiei amintite și va dezbate chestiunea. ”Credem că activitatea de coordonare, îndrumare și control de către directorul executiv adjunct (Laura Vîlsan) a fost insuficientă”, scrie în informarea ce va fi dezbătută. ”Insuficientă” este echivalent cu demitere, în opinia consilierilor județeni membri ai comisiei. ”Ceea ce am descoperit a fost ceva de speriat. Nu ne așteptam la chiar o astfel de situație”, spune Dănuț Voinea. El admite că ”insuficient” se traduce, în cazul Laurei Vîlsan, prin ”demitere”. ”Eu cred că această chestiunea va fi un punct disctinc în cadrul unei ședințe extraordinare din ianuarie. Ceea ce consider eu e că doamna Vîlsan nu a luat din timp măsurile care se impuneau. Șeful direct e cel care coordonează și răspunde. După doamna Lupică (Dana Lupică, directorul general al DGASPC numit în noiembrie 2010) lucrurile în acea instituție au început să se mai miște”, consideră Voinea.
Ilse Philippi consideră, de asemenea, că înlăturarea Laurei Vîlsan ”ar fi concluzia firească”. ”Trebuie să spun, însă, că am găsit în acea instituție și oameni plini de cele mai bune intenții. Am găsit acolo și oameni dedicați, care acum suferă pe nedrept de pe urma acestei întregi situații. Este greșit să blamăm întreaga instituție, dar SEC nu și-a făcut treaba”, declară consilierul județean Ilse Philippi. Ea susține că modul în care urmează să fie făcute schimbările la DGASPC Sibiu țin, de acum, de opinia juriștilor.

Se impun ”schimbări structurale”

Cât privește activitatea SEC și CEPAH, informarea realizată de Comisie zugrăvește o instituție a DGASPC în care unii au lucrat după cum i-a tăiat pofta. Cu toate acestea ”comisia nu-și poate exprima un punct de vedere temeinic și competent asupra efectelor juridice a celor constatate, întrucât sunt incidente vicii atât de formă, cât și vicii de fond, drept urmare asupra materiei se vor pronunța organele de specialitate abilitate. Cert este că în cazurile în care noi apreciem că viciile sunt de fond (absența anchetei sociale) consecința legală imediată este anularea certificatului de încadrare în grad de handicap”.
Dincolo de nominalizarea Laurei Vîlsan, comisia CJ are și alte recomandări. ”Recomandăm schimbări structurale la nivelul conducerii DGASPC, a reevaluării documentare, reorganizării instituționale și mai ales procedura de arhivare conform legii”.
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

jaco

Acum 10 ani

O fiinta de cosmar...
Raspunde

NU STIM

Acum 10 ani

CE inseamna SEC ,CEPAH dar intelegem ca aceasta fiinta cu numele ei LAURA NU a facut ce trebuia[DNA DIRECTOR ERA DIRECTOR} si mai stim ca in acea unitate nu lucra singura ,mai avea si sefi ei ce au facut . LA noi numai unul trebuie sa plateasca de ce onorabila comisie ai .partineste pe ceilalti ,dna ilse domn besoiu sintem oameni seriosi ati intrat in jocul murdar al puteri
Raspunde

eu

Acum 10 ani

A fost odata o furnica. Muncea sarmana din zori si pana-n noapte. La un moment dat, cineva s-a gandit sa angajeze un sef furnicii si asa a facut. Muncea furnica din zori si pana-n seara, iar seful ii contoriza munca. Apoi, altcineva s-a gandit sa mai angajeze un sef care sa-l controleze pe seful furnicii. Asa s-a intamplat. Apoi...acel cineva s-a gandit ca sunt deja prea multi, asa ca a demis furnica. Cam acelasi lucru e si cu d-na Vilsan. Muncea prea mult si prea bine, asa ca trebuie sa scapam de ea.
Raspunde

d-na

Acum 10 ani

ce muncea si unde muncea?se vad rezultatele; directorul economic nu are nici o raspundere? ordonanta platile
Raspunde

cine

Acum 10 ani

Cine stie ce muncea fiinta asta superba daca avea reactii de genul: \"nu ma intereseaza ce e acolo!\", de-aia am sefi de servicii: ca sa gaseasca solutii!\", \"nu ma intereseaza, puteati sa stati acasa, numai sa mearga treaba!\", \"sa nu mai vad oameni in curte ca vin la mine in audienta! Mai faceti permanenti din ei!\". E. de astea ce mai ziceti? Si isi incasa salariul??? Pentru ce ?
Raspunde

va veni

Acum 10 ani

si capul lui motoc director general administrativ la ULBS CARE NU ESTE UN SFINT
Raspunde

Un cunoscator

Acum 10 ani

Despre fiinta asta nu este de spus nimic bun, in primul rand este o persoana lipsita de cele mai elementare notiuni de bun simt, educatie si respect, exagerat de vanitoasa, foarte flegmatica, total incompetenta profesional, iresponsabila, sportul ei preferat si practicat zilnic fiind fuga de raspundere si pasatul sarcinilor. De asemenea este o fiinta de-a dreptul diabolica, fara nici un fel de exagerare, jumatate din timpul ei ocupandu-si-l cu urzirea planurilor de razbunare nu neaparat pentru ca vreo persoana i-a facut rau ci pentru simplul motiv ca ii este antipatica. In acest caz functioneaza de minune \" Daca vrei sa stii cine este un om, da-i o functie de conducere\". (Robert Brasillach) Din pacate pentru \"doamna\" Vilsan rautatile facute celorlalti directori generali, pentru a ajunge ea pe acel post se cam imtorc impotriva ei \"Doamne ajuta\" Insa nu este singurul director care ar trebui demis. Nici directoarea executiva a institutiei nu este mai buna, incompetenta acesteia depaseste sfera imaginatiei. CJ Sibiu ar trebui sa numeasca in locul lor directori competenti nu toate gunoaiele de care vor ei sa scape, mutandu-i la protectia copilului, si apoi ne miram ca se ajunge intr-o situatie ca asta .
Raspunde

Odin

Acum 10 ani

Ar trebui facuta o curatenie atenta si mai in detaliu la Protectia Copilului eventual si impuscati niste capuse de pe acolo.
Raspunde

necunoscator

Acum 10 ani

pentru Un cunoscator (IP 188.24.211.48) vad ca le cunosti problemele interne in detaliu... sau lucrezi chiar acolo ?! daca pe vilsan ai caracterizat-o asa bine,de directorul executiv spui ca ar trebui schimbat fiind un gunoi ! nu ar trebui cjs sa te numeasca pe tine ? ce zici ? iar de albinaru vad ca nu amintesti nimic ,ea fiind cam de mult in conducere..
Raspunde

CIPRIAN

Acum 10 ani

Mai \"cunoscatorule\" - (IP 188.24.211.48) (sau poate esti \" cunoscătoare\"), GUNOI se pare ca esti tu! Sigur esti din interiorul Directiei si NU VEDE NIMENI CAT DE BUN(Ă) POTI FI LA .......................BÂRFĂ! Probabil doar asta stii sa faci şi asta ai facut acolo!
Raspunde

cine

Acum 10 ani

cine stie mai bine decat cei din interior cum NU MERGE TREABA decat dupa bunul plac al unor incompetenti!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus