Miercuri,
05.10.2022
Ceata
Acum
4°C

Sondaj

Zilele trecute mă sună o tânără la telefon, să-mi propună un sondaj pentru oareșce rețea de hipermarketuri… Pentru că am de multișor o opinie formată asupra acestui sistem de comerț, accept să răspund la întrebări, deși un protocol minim pentru o convorbire telefonică cu scop comercial nu fusese respectat! Ca în treacăt, interlocutoarea mă întreabă de vârstă și, când află că sunt trecut de 50, mă anunță cu „regret” că trebuie să întrerupă convorbirea, deoarece sondajul se adresează publicului „până la maxim 35 de ani”!

Ei, și așa m-am făcut cu un subiect pe potriva acestei perioade, pe care manipulatorii de profesie au transferat-o din lună de post spiritual, încercare de întoarcere la smerenie și recapitulare a bunelor/relelor de peste an, - la o nervoasă zodie a „shoppingului”… Lăsând la o parte cinismul sociologic în marș, cu eliminarea a două-treimi din publicul cumpărător (între 15 și 75 de ani), merită să vedem cum funcționează nadele publicitare după care se ghidează acest comerț de cea mai joasă factură. Pentru că toți analiștii serioși din această lume arată clar: sistemul de comerț cu amănuntul prin rețea de hipermarketuri este nivelul cel mai primitiv de adresare comercială, cu obligarea clientului să devină un sclav perfect al agentului comercial. Iată și mecanismul, pe care dumneavoastră, sibieni mai vechi sau mai noi, l-ați adoptat ca pe un „progres”:
- ca să ajungi la aceste depozite-magazine trebuie să-ți faci timp mai mult, să parcurgi o distanță mare, de obicei cu un vehicul, să ai bagaje/plase mari, care trebuie umplute, aproape inconștient, inclusiv cu produse de care n-ai neapărată nevoie.
- ca să ușurezi munca vânzătorilor/casierilor, iei produsele în mînă, le pui în cărucior, le iei să le pui pe bandă, apoi le iei să le pui din nou în cărucior, apoi le scoți și le așezi în mașină (sau le cari în mâini la autobuz), și, ajuns acasă, le iei încă o dată să le duci înăuntru. Rețineți, ați luat aceste produse de 5 (cinci) ori în mână, cu greutatea respectivă și grija de a le tot așeza…
- viteza la care te obligă pierderea implicită de timp cu comerțul afară din oraș te face și o victimă sigură a manipulării interne – false oferte speciale/ neconcordanțe la prețurile de la casă față de cele de la raft/ imposibilitatea de a compara prețuri, în aceeași zi, la hipermarketuri diferite etc.
Îi avertizez pe toți cei care au început să prefere mall-urile, că plimbatul, consumul de băuturi, mâncare, „distracție” în spații pentru cumpărături nu înseamnă decât că au căzut în capcana comercială – și viața e în altă parte!
Sondajul comandat de acești comercianți decăzuți ne arată că se contează într-adevăr pe repezeala, lipsa de discernământ și lipsa de cultură (cea mai gravă!) a celor sub 35 de ani… Atributul de „sclavi perfecți” (vezi lucrările lui Mircea Platon pe internet) are în vedere și necunoașterea, de către majoritatea tinerilor și chiar a părinților lor, a faptului că alimentele ieftine provin din organisme (plante și animale) modificate genetic/ tratate intens cu chimicale în procesul de creștere / animale crescute în condiții de stres oribil și care se imprimă în metabolismul lor, corpul devenind o cloacă de substanțe organice supertoxice / compoziția majorității preparatelor cu termen de garanție mare include nenumărate chimicale, care să le modifice aspectul, gustul, să omoare agenții vii (deci și substanțele benefice, care ar fi motivul valorii lor nutritive); amintesc doar guma de mestecat, ce conține pînă la 35 de E-uri, adică chimicale moarte și nocive pentru organismul nostru / legumele și fructele sunt culese înainte de maturare, practic sunt niște „verzituri”, care se coc artificial, tot cu chimicale, se „îmbălsămează” cu alte chimicale să reziste luni de zile etc.
Așa înțelegem o hotărâre recentă a guvernului Ungariei, care interzice construirea de hipermarketuri în toate localitățile înafara celor trei-patru orașe mari ale țării! Și asemenea măsuri sunt așteptate și în Cehia, Polonia și țările baltice. Pentru că modelul acesta de comerț (hipermarket și mall) e importat din America de nord, fiind specific sistemului urbanistic american de cartiere împrăștiate incoerent pe foste terenuri agricole, cu case individuale pe parcele uniforme pe zeci de kilometri și la zeci de km de un oraș adevărat! Aceste așa-zise cartiere (de fapt parcaje triste de case!) au ca unic punct polarizator „centrul comercial”, unde toți vin cu automobilul și practică ceea ce am descris mai sus… Nu veți găsi în aceste „operațiuni imobiliare” centre culturale, biserici, nici chiar școli – este un „vis american” numit simplu COȘMAR! În Europa n-am fi avut nevoie de așa ceva – rețeaua comercială din zonele noastre s-a construit natural, în sute de ani, servind cu adevărat nevoile oamenilor, de la cele zilnice, aproape de fiecare locuință, la cele periodice sau rare (nu-ți trebuie săptămânal mobilă, aparate de bucătărie, electronice!). Centrul istoric al Sibiului mi se pare extrem de trist și nefiresc fără micile băcănii, magazine specializate (pe cafea, pe mezeluri, pe „coloniale” – știți ce erau astea?).
Repet a nu știu câta oară - amplasarea câtorva hipermarketuri duce la următoarele dezavantaje pentru orice oraș:
1. desființează rețeaua tradițională de mici magazine, inclusiv din centrele istorice;
2. încarcă sistemul de transport urban ( public și privat), plus ocuparea străzilor de intrare/ieșire din acel oraș;
3. ocupă spații imense din zona limitrofă orașului (cu construcții, parcări, drumuri de acces,etc), care ar trebui utilizate pentru agricultura intensivă locală, tocmai aceea care să ne asigure produse proaspete, bine coapte și fără transport cu trenuri de camioane…
Chiar dacă mulți se fac că nu observă, am intrat și noi deja de vreun deceniu în era comerțului electronic, care este o alternativă la toate construcțiile parazitare de la marginea orașelor!

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 226

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus