Poliţia din Sibiu a declanşat cercetări cu privire la împrejurările care au condus la uciderea tigrului care scăpase de la Grădina Zoologică din neglijenţa unui îngrijitor, împuşcarea animalului făcându-se într-o situaţie neconformă, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.
Poliţia verifică dacă vânătorul care a ucis animalul, aparţinând unei specii protejate, a respectat normele legale.
Totodată, va fi verificată administrarea Grădinii Zoologice din Sibiu, respectiv condiţiile în care animalul a scăpat din cuşcă, au precizat sursele citate.
Tigrul a fugit, marţi dimineaţă, de la Grădina Zoologică din Sibiu, refugiindu-se în Pădurea Dumbrava, apoi a ajuns în cartierul Valea Aurie din municipiul Sibiu, în apropierea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.
Viceprimarul Sibiului, Astrid Fodor, declara că tigrul a reuşit să iasă din cuşca sa în jurul orei 9.30, din cauza neglijenţei îngrijitorului, care a făcut curăţenie, iar când a ieşit a lăsat uşa cuştii întredeschisă, moment în care animalul a ieşit.
Potrivit lui Alex Mareş, reprezentant al Asociaţiei Vânătorilor din Sibiu, atât timp cât animalul a fost în municipiu nu a existat permisiunea de a se trage cu armă de foc, dar odată ajuns în zona pădurii, într-un fond forestier, a putut fi folosită o astfel de armă.
Tigrul, născut la Grădina Zologică din Sibiu, avea 14 ani şi o greutate de aproximativ 200 de kilograme.
Liviu Todescu, medic veterinar la Grădina Zoologică Sibiu, spunea că până acum tigrul nu a atacat oameni, însă era cunoscut ca un animal agresiv.
Vânătorul Marin Văleanu, care a ucis tigrul, afirmă că s-au făcut toate demersurile posibile pentru salvarea animalului, dar, întrucât tigroaica devenise extrem de agresivă, a fost necesară împuşcarea ei, pentru că în caz contrar s-ar fi produs un "dezastru".
Văleanu spune că au fost trase două focuri cu arma cu tranchilizante, înainte de a se lua decizia împuşcării animalului.
"S-a făcut tot ce era posibil pentru salvarea animalului. Aceasta a fost tot timpul intenţia, de a salva animalul, dar după ce a fost tranchilizat a devenit extrem de agresiv. S-au tras două focuri cu tranchilizant, dar ne-a atacat. Eram tot timpul lângă medicul veterinar al Grădinii Zoologice şi a venit spre noi. Tigroaica era în aer, sărind spre noi, în momentul în care am reuşit să o împuşc în gât. Dacă nu trăgeam în momentul acela, era dezastru", a explicat Marin Văleanu.
El este angajat al Direcţiei Silvice Sibiu şi se ocupă cu vânătoarea din anul 1984.
După efectuarea necropsiei şi scoaterea animalului din inventarul Grădinii Zoologice, trupul va fi incinerat.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Liviu Todescu ,
Astrid Fodor ,
Grădina Zoologică ,
Valea Aurie ,
Grădinii Zoologice ,
Pădurea Dumbrava ,
Marin Văleanu ,
Primăriei Sibiu ,
Alex Mareș ,
Grădina Zoologică Sibiu ,
Grădina Zologică ,
Viceprimarul Sibiului ,
Direcției Silvice Sibiu ,
Asociaţiei Vânătorilor ,
Vânătorul Marin Văleanu ,
Inspectoratului Judeţean
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
QWERTY
Acum 4 ore
A
Acum 4 ore
Sibian
Acum 5 ore
Un sibian vero
Acum 5 ore
Rob