Miercuri,
28.07.2021
Cer Senin
Acum
21°C

Vilsan, pusa la zid de consilierii judeteni: ”cer destituirea ei”

Absentă de la ședința Consiliului Județean Sibiu, directorului executiv al DGASPC Sibiu, Laura Vîlsan, i s-a cerut demisia – la rându-i, Vîlsan a scris aleșilor județeni de ce nu ar trebui să fie demisă. Discuțiile prilejuite de prezentarea raportului comisiei desemnată de CJ să analizeze situația creată la Direcția de asistență socială în urma scandalului certificatelor de handicap emise fraudulos au fost, însă, calme.

”Am pus în mod intenționat pe ultimul loc. Probabil că, față de celelalte, aici mai pot fi discuții.
Vreau să mulțumim colegilor noștri care au luat din timpul lor și au studiat documentația, întocmind acest raport cu constatări foarte clare, pertinente și care ne dă o imagine a situației nu numai în ceea ce privește activitatea comisiei și acest domeniu al certficatelor pentru persoane cu handicap”, a deschis președintele CJ Sibiu, Martin Bottesch, calea dezbaterilor.

Besoiu cere publicarea listei handicapaților frauduloși

Primul membru al Comisiei care a vorbit a fost consiierul județean Adrian Besoiu. ”Personal am avut destul de multe îndoieli și am fost extrem de circumspect în ceea ce privește anumite concluzii trase de Comisia superioară, pentru că a trădat un ușor spirit «gestapo-ist». Dar, din prima zi am fost destul de decepționați. Aleatoriu am vrut să cerem niște dosare din 2010 și am aflat cu destulă nemulțumire că niciun dosar al lui 2010 nu are opis, nu este înregistrat, nu are număr”.
Dincolo de lipsa documentelor din dosarele care au dus la emiterea de certificate de handicap și obligarea statului român la tot felul de măsuri sociale pentru persoane care nu meritau acest fapt, Besoiu a subliniat modul haotic de funcționare al instituției verificate. ”Cred că stâlpii pe care este clădită activitatea instituțională ai acestei Direcții sunt niște acte foarte simple, dar care trebuie respectate. Sau dacă au lacune trebuie completate: organigrama, ROF, ROI, fișele postului, procedurile de lucru pe toate activitățile și regulamentul pentru circuitul documentelor, adică arhiva. Direcția Arhivă lipsește cu desăvârșire”, a atras Adrian Besoiu atenția. El a încheiat cerând transparență totală. ”Ca să evităm chiar orice speculație inclusiv politicianistă eu vă solicit ca la data la care Comisia superioară (comisia de anchetă de la București – n.r.) își va încheia activitatea, lista persoanelor care au beneficiat de certificate de handicap în mod fraudulos să devină publică”, a mai cerut Besoiu.

Nicolaescu, indignat. Cere demisia lui Vîlsan
 
”A fost un sentiment de nedescris ce am găsit acolo. Dosarele găsite acolo nu conțineau nici măcar cererea prin care un beneficiar solicita un sprijin”, și-a început și Dănuț Voinea alocuțiunea, cel de-al doilea membru al Comisiei desemnată de CJ care a vorbit despre controlul efectuat la DGASPC. ”Vreau să vă rog ca măsurile pe care urmează să le luați – sunt convins – să ne fie făcute cunoscute și nouă pentru că ceva trebuie modificat în mod radical”, a cerut Voinea.
Gheorghe Nicolaescu s-a arătat iritat. ”Nu credeam că există în județul Sibiu o instituție atât de dezorganizată. Cer destituirea ei”.

Bottesch, pe aceeași idee

De altfel, schimbarea Laurei Vîlsan pare o chestiune de săptămâni. Martin Bottesch, președintele CJ Sibiu, consideră că ”situația nu este bună deloc la DGASPC” și crede că măsurile care se cer luate nu trebuie amânate. ”Eu i-am spus (Laurei Vîlsan – n.r.) că văd activitatea exact așa cum vede și raportul și am rugat-o să se gândească foarte serios la situație ei, e clar că aici trebuie făcută o schimbare”, a declarat Bottesch.

Scrisoarea Laurei Vîlsan către consilierii județeni

Fără să fie prezentă la ședință, Laura Vîlsan (foto) a trimis tuturor consilierilor județeni o scrisoare în care arată că apreciază activitatea comisiei desemnată de CJ drept lipsită de obiectivitate și părtinitoare. ”Directorul executiv mi-a subminat autoritatea”, a reamintit Vîlsan una din concluziile unui alt raport întocmit tot de o comisie a CJ întrunită în primăvara lui 2009. Atunci, director executiv era Anca Drăgan.
Laura Vîlsan a ținut să arate că ea a fost numită pe funcția de director general adjunct ”responsabil de coordonarea activității de protecția drepturilor copilului, iar conform Dispoziției 723/2009 având delegate și atribuțiile aferente funcției publice de conducere, director general adjunct, de coordonare a activității de protecție a persoanelor adulte, până la ocuparea acestui post prin concurs”. Cu alte cuvinte, Laura Vîlsan a susținut că i-au fost ”puse în cârcă” atribuții care nu erau aferente postului ocupat de ea și pe care nici nu le-a acceptat în fișa postului. Mai mult, Laura Vîlsan susține că a fost printre primele care a semnalat faptul că membrii Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap dețin certificate de handicap, că a informat în acest sens și organele de anchetă și conducerea CJ Sibiu.
”Drept urmare, eu consider că solicitarea demisiei mele de către președintele CJ Sibiu, domnul Martin Bottesch - în condițiile în care persoanele care au de fapt responsabilitatea exclusivă a acordării certificatelor de încadrare în grad și tip de handicap, în calitatea lor de membri ai Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap, sunt în continuare netrase la răspundere – este consecința faptului că am avut demnitatea de a spune adevărul în privința celor constatate, de a nu face compromisuri, de a depune eforturi pentru a stopa acordarea unor drepturi persoanelor care nu sunt îndreptățite să beneficieze de acestea și de a mă comporta ca un funcționar public de conducere care aplică și respectă principiile de bază ale unui management european”, și-a încheiat Vîlsan scrisoarea.
Lipsa ei din cadrul ședinței a făcut ca cele scrise să nu fie mai deloc dezbătute.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Vasile

Acum 9 ani

asta numai a directoare nu arata! Oare ce stie sa faca, ce competenta va avea??? Cred ca era buna de secretara! NU de directoare!
Raspunde

Nicusor

Acum 9 ani

La cursurile de management , din democratiile Europene se specifica ca un manager de serviciu public platit de stat are contract de conducere...5 ani dupa care este inlocuit! Logic si functional intrucat apare cu timpul : stresul , scaderea randamentului, rutina, apare cercul vicios al pileleor si relatiilor, scade performantele...! Deci , Martin B. daca ar fi cetit ceva din capitolul management publi European ar fi schimbat periodic directorii serviciilor din subordine si acum ar fi avut alte rezultate dar ...,,domn profesor\'\' a intrata exact in boala statului in fotoliu incalzit de ...Klaus J care are nevoie de slugi!!
Raspunde

Jurat

Acum 9 ani

Cati directori au fost demisi / schimbati pe motiv de incompetenta? Prea putini. Cum vor demonstra incompetenta!? Este functionar public de conducere iar demiterea trebuie sa parcurga cateva etape, care nu sunt intrunite in acest caz. Deci masura va fi una abuziva, contestabila in instanta. Va urma un proces de 1-2 ani, pe care persoana demisa il va castiga. Normal, dar cine va mai fi interesat atunci !!? Este evident ca directorii din dgaspc au atributii limitate in ceea ce priveste activitatea comisiei si este normal sa fie asa. Adevaratii vinovati vor scapa nepedepsiti, ca asa este normal ... ca doar vorbim de CJ Sibiu.
Raspunde

spike

Acum 9 ani

buna in draci.
Raspunde

hei hei

Acum 9 ani

la asa dezordine si haos nu mai poti controla nimic hotia fiind la ea acasa oameni competenti in toata ierarhia ordine si disciplina iar astia ce sau lafait pina acum demisi in corpore fara parere de rau si fara partinire nici chiar politica.
Raspunde

hahaha

Acum 9 ani

toti din gasca asta au luat mita sa fie clar.de acord cu comentariul 5 la demisie in corpore si actiunea in justitie ptr fraude DNA ul se auto sesizeaza?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus