ACTUALIZARE
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus începerea urmăririi penale faţă de 40 de persoane, funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul SNGN Romgaz SA, Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (A.N.R.E.) şi reprezentanţi ai unei societati comerciale din municipiul Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, prev. de art. 167 alin. 1 şi art. 165 alin. 2 C.p, anunță DIICOT, secia Centrală într-un comunicat de presă ”În sarcina învinuiţilor se reţine că au desfăşurat activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu de 126.000.000 USD patrimoniului SNGN Romgaz SA şi bugetului consolidat al statului şi au avut drept consecinţă punerea în pericol a sistemul energetic naţional. Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare de către societatea comerciala a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societatii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate”, se arată în comunicatul DIICOT.
În perioada 28-29 decembrie 2011, la sediul DIICOT au fost audiate 35 de persoane, carora le-a fost adusă la cunoștință învinuirea, urmând ca în perioada imediat următoare să aibă loc audierea celorlalți învinuiți.
Ora 20:18
În jur de 20 de foşti şi actuali şefi din cadrul Romgaz sunt anchetaţi în acest moment pentru subminarea economiei naţionale de către DIICOT.
Publicaţia România Liberă scrie că aceştia s-ar fi prezentat în faţa anchetatorilor chiar între Crăciun şi Revelion pentru a afla ce acuzaţii li se aduc. Concret, conducerea Romgaz ar fi ajutat patru combinate chimice din ţară, toate deţinute de miliardarul Ioan Niculae, să beneficieze de gaze la preţuri preferenţiale. Şi asta în ciuda faptului că avea datorii la stat. Printre combinatele vizate se numără Nitramonia Făgăraş şi Azomureş.
“Ancheta a fost demarată în anul 2010, procurorii sesizându-se din oficiu în urma informaţiilor primite de la organele de specialitate. Timp de peste un an, personajele principale ale dosarului au fost monitorizate de anchetatori în baza unor mandate emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a stabili exact cercul relaţional precum şi a descoperi alte informaţii. Potrivit aceloraşi surse, în vizorul procurorilor se află persoane şi din alte ministere, nu doar din cel al Economiei. Din informaţiile RL, o parte din cei aflaţi în vizorul DIICOT s-au prezentat în faţa procurorilor chiar între Crăciun şi Revelion pentru a afla acuzaţiile care li se duc”,
scrie România Liberă.
De partea cealaltă, Ioan Niculae a intervenit telephonic la televiziunile de ştiri pentru a nega totul. "Noi nu am primit niciodată gaz la alt preţ decât alte companii din România. Companiile mele nu au datorii la stat. Întrebaţi-i pe procurori. Faceţi o mare eroare să daţi la o astfel de oră informaţii inexacte", a declarat Niculae la Realitatea TV.
“Surse din Ministerul Economiei şi Comerţului au declarat pentru România liberă că mai mulţi responsabili din conducerea ministerului au cunoştinţă despre ancheta derulată de DIICOT în care sunt implicaţi respectivii angajaţi Romgaz. Aceleaşi surse vorbesc şi despre faptul că deocamdată nimeni nu va fi destituit din funcţie”, mai scrie România Liberă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Ioan
Acum 2 ore
Asdfasdf
Acum 3 ore
Didulescu
Acum 3 ore
Un sibian vero
Acum 3 ore
Un sibian vero